tirsdag 10. februar 2015

Tilbake på Westerdals  - klasse Retail Design RD1
for en ukes undervisning i fargenes tegn, sammen med Therese Sandem fra NCS Colour Centre.

I mange år har vi gjesteforelest her på Westerdals, som nå er blitt Høyskole, og vi trives godt her.
Som jeg har sagt mange ganger, å undervise unge, kreative mennesker er kjempegøy!


Therese hadde lagt ut en stor haug med fargeprøver fra kolleksjonen til NCS, som inneholder 1950 ulike farger. Og elevene fikk lov å boltre seg og velge farger til oppgaver de fikk underveis. Vi veksler mellom undervisning og oppgaver.

Her er Therese i farta. Det blir etterhvert mange spørsmål som skal besvares. 
Men det er ikke akkurat et sur lærer vi ser her! Hun er kjempeflink.


Det er ikke lett å velge farger når de både skal ta hensyn til fargepsykologi, fargesymbolikk og sammensetninger av farger ved hjelp av reglene i NCS systemet.

Den store fargeeksperten Goethe sa en gang at:
"Jo mer vi lærer, dess vanskeligere blir det!"Og Therese og jeg sier at "øvelse gjør mester!"

En morgen vi kom inn i klasserommet hadde noen fra 2. og 3. klasse vært inne og skrevet på tavla.
Dette er klasser vi har hatt tidligere, så vi ble faktisk litt rørt over at de ville formidle dette til elevene i 1. kl.
Det betyr kanskje at farger er viktig for dem?!

Den siste dagen får elevene alltid en stor, og ganske komplisert oppgave.
De får utdelt et stort, sort papp ark + sølvblyant.
Så skal de tegne opp boligen til en familie på fire:
Stue, kjøkken, entre, soverom til foreldrene, og soverom til hvert av de to barna, en gutt og en pike.


Elevene har tidligere i uken benyttet arbeidsboken som ligger i boken Fargene forteller til å kartlegge sin egen personlighet.
Da finner de ut hvilken fargetype de henter sine viktigste egenskaper fra. Hovedgruppe på topp, og så videre rangert nedover.
I slutt-oppgaven skulle de plukke ut farger til en bolig der en familie på fire bor. Mor er en "blå personlighet", far er "grønn", datteren er "rød"og sønnen er en "fiolett personlighet".  Slett ingen lett oppgave, ettersom farger virker ulikt på ulike mennesketyper.

Her presenterer de oppgavene for klassen, Therese og meg, slik at vi kan kommentere og eventuelt rette, eller gi gode råd.

Og de er veldig flinke, og ikke minst morsomme.
De har laget en historie rundt familien, forteller om hva foreldrene jobber med, og hva barna driver med av aktiviteter. 

Nå får kreativiteten blomstre.
Det er herlig å høre på dem.

Therese og jeg takker for oss, og håper at "farge-uken" var spennende, nyttig og lærerik.Med fargeglade hilsener fra Tove.

8 kommentarer:

 1. Jeg gleder meg nesten til å begynne på jobben igjen den 23 februar. Da er det nesten 2mnd siden jeg så mine elevene. Det er morsomt å undervise, og nå har jeg vært rundt med den kulturelle skolesekken og fortalt om kvinner, smykker, form, farge, komposisjon, materialbruk og prosessen frem til ferdig produkt i 9klasser. Det har jo vært lærerikt og morsomt å treffe andre alersgrupper. Nå jobber jeg bare mot utstillinger og lager album som jeg kaller det på bloggen min. Det er like greit å ha minneboka der. Ja, vi hadde en fin tur med mange opplevelser.
  Ha en fortsatt fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må ha vært artig med nye utfordringer, men klart du savner klassen. Og de savner sikkert deg!
   Hvor skal du ha utstillinger nå? På tide å lage et innlegg her på bloggen om smykkene dine. Har du ingen bilder? Hilsen Tove

   Slett
  2. jeg jobber mot en utstilling på Hamar som jeg og to andre er kuratorer for. Det blir en norgisk utstilling med navn Waterproof, som åpner 11april. Jeg lager massevis av store ringer (20-30 stk)som skal være som fisker og merkelige dyr som lever på bunnen.
   Så skal jeg ha en stor utstilling på Skogmuseet på Elverum høsten 2016, den er det jeg må lage mye nytt til. Ellers blir det utstilling er Brenmanger fra pinsen til st.hans osv.
   Så jeg har nok av prosjekter på gang.
   Jeg skal se på det, men har litt mange baller i lufta nå.

   Slett
  3. Det er helt utrolig hvor mange baller du har i lufta på en gang!
   Jeg ønsker deg lykke til med alle utstillingene! Så ser vi på et blogginnlegg når du en gang får tid. Hilsen Tove

   Slett
 2. Den meldingen på tavlen var det jeg som skrev:-) syns fargelære er kjempe viktig og relevant, og takker for alt dere har lært oss

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk kjære deg. Ønsker at du hadde kommet og hilst på oss slik at jeg kunne sett hvem du er. Det er selvsagt veldig gledelig for både Therese og meg at du skrev dette, og at du sier at dette både er viktig og relevant.
   Vi synes det er kjempegøy å undervise dere på Westerdals, og jeg ønsker deg lykke til videre. Stor og takknemlig klem fra Tove.

   Slett
 3. Hei Tove. Ja, det var kjempegøy å undervise på Westerdals igjen! Å få mulighet til å formidle kunnskaper og fargekompetanse videre til framtidige profesjonelle fargesettere, er en stor ære. Det er alltid gledelig å treffe tidligere studenter når de er ferdig utdannet og har bruk for våre tjenester og verktøy i prosjekter og jobbsammenheng. Og det er spesielt hyggelig å få sånne koselige og rørende tilbakemeldinger som var skrevet på tavla. Kjære anonym - det varmet veldig og var utrolig hyggelig gjort av deg :-)
  Til alle studentene ved Retail på Westerdals: Lykke til videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er så enige, Therese! Jeg slutter meg til og sier også lykke til!
   Hilsen Tove

   Slett