fredag 17. oktober 2014

Tyttebær
stopper effekten av høyt fettinntak viser ny forskning.


Nå har jeg skrevet om blåbær og multer, og i dag om tyttebær. Men hva hadde vel bær vært uten sine fargestoffer?!

Bær er antioksydantbomber! Ville bær har vist seg å overgå det meste av frukt og grønt når det kommer til antioksydanter, og tyttebær er ikke noe unntak. Men de bør helst ikke kokes. Frosne tyttebær i for eksempel smoothie er mye bedre. Da beholdes de sunne stoffene og vitaminene.  E-vitamin, C-vitamin, kalium og pektin er blant de helsebringende stoffene i tyttebær.
Men tyttebær skiller seg ut fra andre bær ved at de også har et høyt innhold av proanthocyaniner, en type polyfenol.


Det er forskere hos Food Centre, et forskningssenter ved Universitet i Lund i Sverige, som har forsket på tyttebær og spesielle mus, som lett legger på seg fett. De kan derfor kan sammenlignes med mennesker som er disponert for overvekt og diabetes. Målet er å forebygge diabetes med et sunt kosthold.
Det viste seg at tyttebær ga gode verdier på blodsukker, kolesterol og vekt.

Og når det gjelder disse problemene, ble tyttebæret det beste, både sammenlignet med blåbær, bringebær, krekling, bjørnebær og solbær. Men solbær og blåbær hadde også god effekt.

Nå er det vel for sent å plukke tyttebær i år, selv om de også holder en frostnatt. De holder seg også godt etter plukking, da de inneholder benzosyre. De kan fryses rett ned uten behandling, og tas ut når de skal brukes. Ved frysing beholder bærene de fleste næringstoffene. Jeg bruker dem blant annet i smoothie.

Tyttebær ble tidligere brukt i folkemedisinen.
Fødende kvinner drakk avkok av tyttebærlyng mot blødninger.
Tørkede tyttebærblomster ble benyttet mot astma.
Tyttebærsaft var også et middel mot feber.

Tyttebær er en dvergbusk i lyngfamilien, med læraktige blad som sitter på i flere år.

Tyttebærblomsten er offentlig kommuneblomst i Drangedal kommune i Telemark.


Det mest vanlige navnet på tyttebær i vårt naboland Sverige er lingon. Jeg husker begynnelsen på en kjent sang jeg lærte som barn: "På lyngonrøde tuvor och på villande mo, der furuskogen suser, susilull og susilo...".

I Danmark har tyttebær samme navn som hos oss, men på engelsk har tyttebæret mange navn:  Cowberry, Red Whortleberry, Lingonberry, Lowbush Cranberry, Mountaain Cranberry, Partridgeberry, Red Billberry, Rock Cranberry.

Jeg håper at med mine tre innlegg om bær - blåbær, multer og tyttebær - vil føre til at du selv vil plukke bær neste høst, hvis du ikke allerede er bærplukker. 

Bær er gull for vår helse!

Hilsen Tove


4 kommentarer:

  1. Her var mye interessant lesning om tyttebæra. Har vært avsted i høst sjøl for å sanke bær til vinterens bruk. Rørte tyttebær er et must til svine-/lammestek, julematen osv.
    Min avdøde svigerfar var helt vill etter tyttebær. Han spiste dem daglig oppå brødskiva, pluss som tilbehør ved siden av ulik middagsmat. Trollkrem var hans favorittdessert. Han ble 96 år den mannen. Undrer på om det kan ha hatt noe med tyttebærspisinga og alle antioksydantene å gjøre? He he..

    SvarSlett
    Svar
    1. Tyttebær kan brukes i mange sammenhenger. Det som ikke er bra, er å bruke mye sukker i syltetøyet eller trollkremen. Og det har man kanskje lett for å gjøre, fordi tyttebær er surt. Derfor er det så supert å bruke dem i smoothie sammen med andre bær og annen frukt.
      Takk for din hyggelige kommentar. God helg ønskes av Tove

      Slett
  2. Jeg sylter og samler, det smaker helt anerledes enn kjøpt.
    Så nå er veksthuset tømt og tomatene er i hus. Det ble noen kilo til Chutney med løk, rosiner, epler og eddik. Herlig til kjøttmat.
    Tyttebær har jeg ikke samlet i år, siden jeg har noen glass stående enda.
    Vi bør bli flinkere til å ta vare på naturens ressurser, ikke bar handle tabletter i helsekostforetning. Det er min livsfilosofi!

    SvarSlett
  3. Herlig å høre! Klart mange burde bli flinkere til å komme seg ut for blant annet å plukke bær. Godt for kroppen å røre seg, og bær, tomater, løk og epler er kjempesunt! Og så godt som det er!
    En god søndags kveld ønskes av Tove

    SvarSlett