tirsdag 14. oktober 2014

Multer - fjellet og viddas gull!

Høsten er kommet for fullt
selv om det på lørdag her på Østlandet nesten var som en sommerdag.Den 13. september la jeg ut innlegget "Høsten er på vei", der jeg blant annet skrev om blåbær og antocyaniner, og at vi hadde plukket 30 liter av disse fantastisk sunne bærene.
Men vi har også plukket multer - fjellets og høstens gull! Finnes det en flottere farge enn denne oransje, gledesfylte fargen?! 

Og da jeg den 7. august kunne lese følgende i Nordnytt, ble jeg selvsagt kjempeglad:

Forskere tror at multer kan kurere kreft!


Finske forskere mener at en antioksydant, ellaginsyre, som finnes i multer kan ha en positiv effekt på kreftsvulster. 

Det er ekstrakt fra multebæret, som den finske forskeren Anne-Marja Pajari og forskerteamet ved Universitetet i Helsinki, har testet ut på mus. Du kan lese mer om denne forskningen på nettstedet Eye on the Arctic.


Forsker Paul Aspholm, ved det norske forskningsinstituttet Bioforsk, forteller at multeplanten tradisjonelt har vært benyttet som en helsebringene plante av forskjellige folkegrupper, blant annet i Russland.


Planten har vært brukt for forskjellige plager, både forkjølelser og mageproblemer, avhengig av hvilke deler av planten man har brukt. Multer inneholder mye C-vitamin, i tillegg til en god del andre komponenter, som virker på ulike deler av kroppen, sier Aspholm.

Jeg er glad for at jeg har noen kilo multer i frysen, som kan deles med familie og venner.

Det kommer flere innlegg om høsten, og selvsagt om tyttebæret!
Hilsen fra Tove.


2 kommentarer:

  1. Multer har en nydelig farge, men jeg er ikke så glad i dem. Ja, anbefal boka" Nå er det min tur" til en 16 åring, den vil hun like tror jeg!

    SvarSlett
  2. Ja, fargen er herlig, og det er også smaken, men man må kanskje bli vant til den? Har du smakt varm multesuppe med Creme fraiche? Fikk det i Lofoten på en liten herlig restaurant, og har siden servert det i flere selskap. Og alle synes det er nydelig.
    Når det gjelder boken gjentar jeg tittelen her: "Det er min tur nå" skrevet av Renate Nedregård, utgitt på CappelenDamm. Man kan lese mer på Renates blogg, og kanskje også vinne en bok. Hilsen Tove

    SvarSlett