onsdag 9. april 2014


Like over påske, den 26. april, arrangeres Verdighetskonferansen 2014.
Den handler om en verdig død!

Denne bloggen tar for seg temaet farger gjennom alle tenkelige innfallsvinkler. Hva har så døden med farger å gjøre?

Dette bildet tok jeg på Sinaifjellet for en del år siden.
Soloppgangen der, ca. klokken seks om morgenen, var en opplevelse!
Vi har ulike religioner, ulike kulturer, tror på ulike ting,  lover og regler varierer sterkt. Noen tror at vi etter døden står opp, og "går hjem til Gud". Det er jo påskens budskap. Noen tror på Nirvana, som vel er noe av det samme. Noen tror på gjenfødelse. Noen tror at det etter døden ikke er mer, at alt er slutt.
Er døden som en soloppgang, som på bildet over? 
Eller en solnedgang, lik den du ser på bildet under?

Selv om mange etterhvert har fortalt om sin "nær-døden-opplevelse", om lys og sterke farger, er det ingen som vet hva døden innebærer. Men jeg er helt overbevist om at det er viktig å snakke om døden, da blir den ikke så skremmende. Ingen kan unngå den, alle må før eller siden dø.
Kanskje er døden et fargerikt eventyr? Hvem vet?!

Bildet er tatt ved solnedgang i Åsgårdstrand en vinterkveld.
Men hvordan ønsker vi at vår avskjed med livet skal være?
Noen dør plutselig, andre dør av alderdom uten egentlig påvist sykdom. Mange dør av sykdom på ulike måter. Hele Norge fulgte for bare noen uker siden den unge mannen i Tønsberg, som ønsket å få hjelp til å dø. I Norge er ikke det tillatt, selv om alt håp er ute, og pasienten selv ber om det. Imidlertid har vi rett til å nekte livsforlengende behandling, men heller ikke det er det alle leger som respekterer. På Dagsrevyen for et par uker siden, fikk vi presentert en slik sak fra Bodø.

Jeg meldte meg for snart tretti år siden inn i Foreningen Retten til en verdig død. Da fikk jeg tilsendt et Livstestament, som jeg gjennom et lite tilsendt lommetestament, bekrefter hvert år. Der står det tydelig at jeg ønsker en verdig utgang på livet, jeg skal ikke holdes kunstig i live. Og hadde det stått opp til meg, ville jeg ønsket å få hjelp til å avslutte livet mens jeg kunne snakke med mine nærmeste. Ta en god avskjed dersom det gikk mot slutten, og ikke noe mer kunne gjøres for å få meg frisk.


I panelet på konferansen vil også Anne-Kat. Hærland sitte. Hun har gått ut i VG og fortalt at hun er for aktiv-dødshjelp. Hun er en modig dame. Det skal bli spennende å høre hva hun har å si. Det er en dame som våger å si sin mening i ulike sammenhenger, meninger jeg ikke alltid er enig i. Men det er slik det skal være, vi skal respektere hverandres meninger, og ikke forvente at vi alltid blir enige.


Verdighetskonferansen handler om retten til selv å bestemme over sitt liv og sin død. Og jeg håper du melder deg på, enten du er enig med meg eller ikke. En dialog om dette spørsmålet er utrolig viktig! Det er nettopp det vår forening ønsker!
Kanskje ser jeg deg på konferansen? Hilsen Tove6 kommentarer:

 1. Heisann!
  Mannen min har et slikt testamentet der det står at han ikke vil bli holdt kunstig i live, men det hjelper lite når det bare er et fåtall leger som respekterer dette ønsket. Jeg synes det burde være unødvendig å måtte ha et slikt testamente. Det må kunne la seg gjøre å slippe å lide og å slippe tanken på at måtte få hjelp til å leve. Respekten for ønsket om ikke å bli holdt kunstig i live, må gjelde uansett om det står skrevet på et papir eller ikke. Ingen vil fortsette et liv ved å være til byrde for andre, uten innhold og mening - og jeg tenker da først og fremst på fysiske og somatiske lidelser. De psykiske kan være enda mer belastende, men der er jeg mer i tvil om retten til å få avslutte livet, bør gjelde. Vanskelig valg å ta stilling til. Fint med diskusjoner, åpenhet og fokus på viktige spørsmål.
  Ønsker deg god ukeslutt ;:OD) Nå er pausa over....jobber til halv fire i dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for flott kommentar. Det høres ut som om vi er helt enige.
   Høres også ut som om din mann er medlem i vår forening. Det er bra! Kanskje kommer dere på konferansen?
   Alt godt ønskes av Tove

   Slett
 2. Hei Tove, Dette er et viktig tema som berører oss alle! Mange av oss unngår temaet fordi det gjør oss redde og fylt med angst. Jeg synes dette er veldig viktig menneskerettighet. Støtter opp om ditt mot og engasjement for denne viktige saken. Ønsker deg lykke til med denne spennende konferansen! God og solrik påskeklem fra Siv:-)

  SvarSlett
 3. Takk for din kommentar, Siv. Ja, døden berører oss alle, og mange er redde for å tenke på døden. Derfor er det så viktig å sette dette temaet på dagsorden. Du er hjertelig velkommen til konferansen! En god før-påske-tid ønskes av Tove

  SvarSlett
 4. Et både viktig og vanskelig tema.
  Fikk temaet tett på kroppen da min far fikk ALS. Amyotrofisk Lateral Sclerose - en progredierende nevrologisk sykdom som er uhelbredelig. Han måtte tidlig ta stilling til om han ønsket respirator eller ei. Noe han ikke ønsket.
  Samtidig kom jeg i jobbsammenheng i kontakt med en person med samme diagnose som hadde respirator. I hans foredrag for fagpersoner, beskrev han livskvalitet, på tross av at han var 100 % avhengig av personhjelp og medisinsk pleie hele døgnet.
  Min far var klar i sin sak, noe vi respekterte han for. Det var tøft å være tett på et menneske man er glad i, i en stadig sviktende sykdomsprosess. Fra han fikk diagnosen tok det 1 1/2 år før han døde 68 år gml. Døden visste vi og han skulle komme, men ikke når. Fokuset var å legge liv i de dagene han hadde. Døden ønsket han ikke å legge mye fokus på. Og slik ble det.
  Hm, dette ble personlig, men sender likevel tankene herfra.
  Lykke til med konferansen, og god påske!

  SvarSlett
 5. Jeg setter stor pris på denne kommentaren, Elisabeth.
  De eksemplene du gir er helt sentrale i vår forening. Når de som er imot oss hevder at vi prøver å påvirke andre, er det feil. Vi ønsker at den enkelte selv må få bestemme over sitt liv og sin utgang på livet. Det skal ikke være religion eller andres prinsipper som skal styre over mitt liv! Slik er det i dag. Jeg skal heller ikke pådytte andre mine ønsker.
  Jeg ønsker deg en god,gul og solrik påske! Hilsen Tove

  SvarSlett