tirsdag 1. april 2014

Farger sender signaler.
Farger er naturens sterkeste signalsystem.


Blomstene signaliserer til insekter som hjelper dem med bestøvningen, og her er farger, i tillegg til duft, helt avgjørende!

Vi mennesker sender også signaler ved hjelp av farger. Det være seg gjennom sminke, for eksempel leppestift, men mest gjennom fargene vi velger på klærne våre.


Jeg tror ikke du vil synes det hadde vært videre hyggelig med vårblomster i sort, grått eller brunt!
Hvorfor er det da så mange som velger disse fargene, eller mangel på farger, når de kler seg?

Og her er jeg ved det spørsmålet jeg stilte dere i mitt forrige innlegg. Jeg spurte om hva som skjedde i bloggen da jeg kom til bildet av Beathe Frostad.
Dessverre er det ikke mange av dere som legger inn kommentarer, selv om mange er inne og leser, men bloggeren Vilt & vakkert var inne på det. Fargen på kjolen til Beathe og skriften i teksten ved siden av, hadde nesten samme farge. Og det var farger jeg ville inn på, men ikke akkurat dette.
Det jeg ønsket å sette fokus på var at nesten samtlige foredragsholdere var så godt som fargeløse!
De var "fargesprakende" i sine innlegg, men klærne deres var nesten uten farger, bortsett fra antrekket til Beathe.
Nå mener jeg så langt fra at alle bør kle seg så fargerikt som henne, mange ville ikke føle seg bekvemme i så sterke farger. Men hvorfor ikke "løfte" antrekket litt med en topp, et skjerf eller smykke i en farge, som både kler den enkelte, og som sender signaler om foredragsholderen som person?!
La meg ta et eksempel: Den kjempedyktige foredragsholderen Catherine Janson, som hadde valgt tittelen: "Vi hører ikke på en vi ikke liker!", var flott antrukket i en lekker off-white kort kjole, med en flott sort jakke over. Flott dame!
Men hadde hun krydret antrekket med litt farger, ville hun virkelig ha strålt!

Tore Holtskog hadde valgt en lys blå skjorte, og den matchet
deres logo.
Om Tore hadde valgt skjorten ut fra det, er jeg imidlertid ikke så sikker på. Jeg skal huske på å spørre!
Cecilie Thunem-Saanum hadde også valgt et blått skjørt, men tonet det ned med brunt tilbehør.

De flotte damene, Vibeke Holtskog og Bjørg Thorhallsdottir skulle jeg gjerne sett med litt farger. Da ville de strålt enda sterkere enn de allerede gjorde!

Når jeg holder foredrag tenker jeg alltid på hvilken farger jeg skal kle meg i, men selvsagt er det mer naturlig for meg som gjerne snakker om farger. Men dette er langt viktigere enn mange tror.

La meg gi deg et eksempel:
Da jeg ga ut boken min, Fargene forteller i 2006, ble jeg invitert som gjest både til TV- og radiokanaler. Blant annet ønsket NRK Frokost TV at jeg skulle komme og snakke om farger. Og de bestemte at farger og interiør skulle være temaet denne morgenen. Dette ga de meg beskjed om flere ganger på telefonen, og før jeg gikk inn i studio. Programmet gikk på direkten.
Denne morgenen var det en kvinnelig programleder og en mannlig, som var Petter Nome.
Jeg hadde kjøpt meg ny, lekker jakke til lanseringen, i en sterk oransje-rød farge.
Da jeg kom inn reiste Nome seg, rakte meg hånden, ønsket meg velkommen og sa så følgende:
"Du gjør som Kristin Halvorsen ser jeg, velger rødt for å bli sett!" Og mitt svar var selvsagt at når man skulle lansere en bok om farger, var det naturlig å kle seg i farger. Så sa han følgende: "Så bra, nesten alle gjestene som kommer hit kler seg i sort, og da blir det nesten som en sort firkant i TV-ruten! Farger gjør noe med oss!" Og selvsagt gjør de det. Og min jakke manipulerte Nome så sterkt at vi ikke snakket et eneste ord om interiør, men om kommunikasjon og farger. For det er nettopp det det er - kommunikasjon!
Dette glemmer jeg aldri. Og det var sannelig bra at jeg kunne uttale meg om flere innfallsvinkler til fargenes verden, ettersom dette var på direkten. Hadde jeg bare forberedt meg på interiør, ville jeg vært ille ute.


Men la meg gjenta - alle føler seg ikke vel i sterke farger. Velg da en mer dus variant, men bruk farger!
Etter en lang periode med minimalisme både i klær og interiør - grått, sort og hvitt, er mange blitt litt redd farger.
Bli venn med fargene igjen!


Det er viktig med farger både mentalt og helsemessig. Dessuten blir du penere i farger hvis du velger dem med omhu. Er du usikker, la en fargekonsulent hjelpe deg!

En fargesprakende vår ønskes av Tove.

6 kommentarer:

 1. Hei sann i vårsola! Etter en lang arbeidsdag, er det godt å komme hjem , sette seg i sofen god og mett,.. for så å lese innlegget ditt om hvordan vi bør kle oss i farver. Hvordan har jeg framstått i dag? Jo, lilla genser, skjerf i "årets farve" (har et innlegg om den på vent), lys grå genser og svart skjørt. Jeg har et par svarte skjørt jeg går i. Det får farvene oventil til å briljere.
  Så her er det både og!
  Ha en riktig fin kveld, Tove ☺️

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes dine fargevalg høres fine ut. Takk for svar. Grå eller sort bukse eller skjørt er jo lekkert når du kombinerer det med en fin farge, som f.eks. lilla. Nå sier jeg sjelden lilla, for det er to lilla-farger - fiolett og indigo. Og fargepsykologisk er de ganske så ulike når det gjelder påvirkning. Sov godt! Hilsen Tove.

   Slett
 2. Jeg har vært kjedelig i dag, med grå stømpebukse med sorte prikker og ditto genser og svart selekjole over. Men så hadde jeg naturligvis vinrøde støvletter og sjerf, det ble passe i dag!
  En dag uten farger er en dag uten lys!
  Ha en fortsatt flott kveld-natt!

  SvarSlett
 3. Jeg ser deg for meg. Fint at du hadde vinrødt skjerf. Det satte jo prikken over i'en! Drøm behagelig! Hilsen Tove

  SvarSlett
 4. Heisann!

  Hvorfor de malte inni i hulene, kan vi bare spekulere i, men det antas at maleriene er en del av religiøse, sermonielle handlinger som skulle mane fram makt over dyrene. På den måten ville de lettere la seg fange. Da vi besøkte hulene i Niaux så jeg også hvor høyt opp på veggen maleriene er. Jeg var ikke klar over at de må ha hatt noe å stå på mens de malte.
  Om de kjente til at sollyset falmer farvene, aner jeg ikke - mulig!
  Kjenner du til historien om hvordan hulene ble oppdaget? Litt artige historier!
  Av enkelhets skyld sier jeg lilla... kan lett bli store diskusjoner mellom kollegaer. Husker frisk disputten om hvorvidt vi skulle kalle svart og hvit farve eller ikke, jeg sto fast på at de er samling av farver og mangel på farver... Ha en fin solskinndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. For nye lesere, gå inn hos Vilt & vakkert, for å forstå hva dette handler om. Nei, jeg kjenner ikke historiene om hvordan hulene ble oppdaget.
   Lilla er ikke enkelt for mange, og det er ikke alltid like lett å se om det er en blå-lilla (indigo) eller rød-lilla (fiolett) farge. Tove

   Slett