fredag 28. februar 2014

Fra NRK P1+ i går - om farger og mat.


 
Slik så det ut i studio i går da vi var ferdige. Hans-Petter Jacobsen og jeg lykkelige og glade etter å ha smakt på den deilige asiatiske ørret-retten som kokk Lise Finckenhagen hadde laget.
Og Lise smiler selvsagt fordi vi syntes maten var nydelig, men kanskje også fordi temaet farger og mat er spennende?
Dere må unskylde rotet, og den tallerkenen med halvspist mat, men i et studio går det unna.
 
Men jeg har fått lov å bruke NRK sitt bilde, tatt av den lekre retten, før vi rotet det til, og bildet ser du under. Det er tatt av Tone Rieber-Mohn, og ligger på Facebook siden til NRK P1.


 
"Ørret med asiatiske smaker"
Komponert og laget av kokk Lise Finckenhagen.
 
På NRKs Facebook side, finner du også hele oppskriften.
En fargesprakende rett med ørrett, selvsagt, i tillegg til rød paprika, oransje gulerøtter, grønne bønner og broccoly, og rød-løk (fiolett). Med andre ord - alle de viktige fargene på tallerkenen, slik jeg skrev i forrige innlegg.
 
I neste innlegg skal jeg fortelle deg litt mer om de viktige pigmentene og de andre fytostoffer som finnes i ingrediensene i denne retten.
 
Jeg vil til slutt bare nevne den turkise tallerkenen retten ligger på. Den hadde flere sjateringer enn det ser ut som på bildet, og i lyset i studio, så den faktisk litt grønnere ut, mens den her heller mye mot det blå. Og blått er ingen god farge for å fremheve maten, selv om mange, kanskje de fleste, har serviser i blått.
 
I programmet nevnte jeg at en variant av den oransje fargen, den som ofte kalles fersken, og har mer rødt enn gult i seg, er den fargen som i de aller fleste tilfeller fremhever maten best, og gjør den delikat.
I dette tilfelle er det mange varme farger i selve retten, og retten i seg selv får mye av denne ferskenfargen, både på grunn av den delikate oransje-rosa ørreten, og de ulike variantene av rødt og oransje. Da blir det faktisk lekkert med den turkise tallerkenen.
 
Men forsøk neste gang du lager god mat, med å legge den på en ferskenfarget tallerken, eller en hvit tallerken med ferskenfarget kant. Jeg tror du vil synes det er lekkert.
 
Da ønsker jeg deg en god helg, og oppfordrer deg til å lage god og fargerik mat i helgen!    Hilsen Tove


 


4 kommentarer:

 1. Hei Tove, Gratulerer med inspirerende innslag om farger og mat! God helg! klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var veldig artig å prate med den kjente kokken Lise Finckenhgen. Hun var veldig enkel å prate med,og Jacobsen er jo alltid positiv. Og det er så behagelig å høre på han på radio! Gøy at Lise også syntes temaet farger og mat var et spennende tema.
   Kos deg i helgen! Hilsen Tove

   Slett
 2. I like the helpful information you provide in your
  articles. I will bookmark your blog and take a look at again right here frequently.
  I'm moderately sure I will be informed a lot of new stuff proper right here!
  Good luck for the following!

  Also visit my web site http://www.incaradvancements.co.uk

  SvarSlett
 3. Thank you. I'm pleased to hear that you like my blog, and that you find my informations useful.
  I wish you a nice weekend! Greetings from Tove

  SvarSlett