fredag 1. februar 2013

Mer fra Egypt - mennesketyper - mat - farger
 
Mange er redde for å reise til Egypt og andre muslimske land, og det er forståelig når vi ser hva som for øyeblikket finner sted i flere av disse landene.
 

Men når vi kommer litt inn på egypterne, er de varme og omsorgsfulle. Og da er det menn jeg fremdeles snakker om, ettersom kvinnene dessverre er fraværende i Sharm El Sheikh, hvor jeg har vært mest.
Jeg har riktignok også besøkt Kairo og Luxor, men det var kortere besøk. Og selvsagt ser man langt flere muslimske kvinner der.
Det er veldig synd at noen i Islams navn utfører så utrolig grusomme handlinger. De fleste muslimer fordømmer selvsagt dette.

 
Hvilken av de syv mennesketypene kan bli så fanatiske?
 
I utgangspunktet svarer jeg de fiolette menneskene. (Ref. boken Fargene forteller.)
Men da har de havnet i sterk ubalanse, og lever ut den ekstremt negative siden i sin personlighet.
Jeg nevner da også i boken Osama bin Laden, som var en fanatisk, muslimsk leder, som en representant for denne mennesketypen. Jeg tror nok også Adolf Hitler var en fiolett personlighet.
 
Men vær klar over at fiolette mennesker kan være blant de flotteste, mest kreative og karismatiske av alle. Jeg nevner Martin Luther King som en av dem. Steven Spielberg, kjent filmskaper, kan være en annen. Disse bruker sine sterke egenskaper på positive måter.
 
Vær imidlertid klar over at ingen bare har egenskaper fra en gruppe. Derfor setter egenskaper fra flere grupper preg på personligheten. Egenskapene kan enten forsterke, roe ned eller balansere hverandre.
Disse som er mest voldelige, kan derfor ha noen av den rødes negative egenskaper som forsterkere.
 
Men la meg få vende tilbaketil de vennlige, omsorgsfulle egypterne, som sikkert har mange av de grønne omsorgs-egenskapene i seg.

Her er nok en kjempehyggelig mann, som nesten ble som en venn. Hver ettermiddag sto han og stekte hundrevis av deilige, små pannekaker til ettermiddagskaffen. En dag sa han at han ville lage noe ekstra godt til meg. Han stekte en stor pannekake, fylte den med ulike typer is og syltetøy, og rullet den sammen. Tror du det smakte godt?!
På kvelden lagde han den deiligste pizza, som han stekte i en steinovn.
En kveld sa han at han ville lage spesielle pizzaer til min mann og meg, og det ble en stor, praktfull pizza til hver.
Det ble en stor smaksopplevelse!
Jeg vil takke også han for all vennlighet, nydelige pannekaker og
fantastisk pizza!


Og da er vi inne på et nytt tema,
nemlig mat!
 
For hva er viktig når det gjelder mat? Selvsagt smak, men før vi smaker, betyr lukt og utseende en hel masse.
Det er gjort mange studier som viser at maten ikke smaker så godt hvis man spiser med bind for øynene! Tenk det!
  
Vi har også en fantastisk restaurant inne i Naama Bay, som vi alltid besøker når vi er i Sharm El Sheikh. Tror nok vi har spist der 10 ganger i løpet av våre fire besøk. Nå sist var vi der tre ganger, og to av gangene hadde vi med venner, som ble like begeistret for maten som oss.Gjett om disse to koser seg med hver sin store tallerken med sjømat-delikatesser!
 
Og når man spiser sjømat, må man være sikker på at maten ikke bare er god, men at man ikke blir syk av å spise dem. Vi har forøvrig aldri blitt syke i Egypt. 
 
Restauranten serverer også fantastisk biff i ulike varianter. Alltid like mør!
 
 
Vi må heller ikke glemme frukt og grønnsaker! Jeg blir glad av å se på dette fatet med mini-appelsiner. For en farge! Det heter sikkert noe annet, men vi skrellet dem som appelsiner, og de smakte slik. Tove.14 kommentarer:

 1. Hei, Nydelige bilder og spennende lesning fra en annen verden! Gratulerer - du ble den heldige vinner av serviset fra Halvor Bakke! klem Siv:-)

  SvarSlett
 2. Kan det være sant at jeg har vunnet noe så flott? Jeg vinner nemlig aldri!

  Tusen hjertelig takk, Siv. Jeg gleder meg til å se det,og vil selvsagt legge ut foto her på bloggen!

  Jeg anbefaler alle lesere av min blogg til også å lese bloggen til Siv. Der er det mye flott interiør + konkurranser.
  Stor klem fra Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulerer, Tove - så moro!

   Slett
  2. Kjempegøy! Jeg trodde ikke det var sant at jeg hadde vunnet. Helt fantastisk.
   Gleder meg veldig til å se serviset.
   Tove

   Slett
 3. Så flotte bilder og spennende lesing om Egypt. Den doen skulle jeg gjerne ha vært på. Jeg har reist mye i mitt liv, men har faktisk aldri vært i Egypt. Jeg har drømt om det mange ganger og har undervist i kunsthistorie i årevis uten å ha sett en eneste pyramide.
  Jeg må få overtalt mannen til å dra dit en gang. Som du sikkert så var jeg på Island sist uke, så jeg er på farten. Jeg elsker å se nye steder og vi er en jentegjeng som er på januartur hvert år. Det er så fint, da er det få turister og mye salg.

  Ja takk, vi fikk tre barn på en gang som var 2år, 3 og 1/2år og 7 1/2 år. Det har vært mye turbulens, men det er en del av livet. Som du skjønner vi er en fargerik familie utenpå også.
  Ha en flott helg fra Ingun

  SvarSlett
 4. Hvis du skal til Egypt, må du ikke nøle med å be om tips.
  Vi har både sett pyramidene og museet i Kairo. Der skulle jeg gjerne vandret rundt i flere dager.
  Vi har vært i Luxor - en kjempeopplevelse.
  Og vi reiste et år også til Petra i Jordan. Det var helt fantastisk!
  Vi har gått til tops på Sinai-fjellet og opplevd soloppgangen, og sett Katharina-klosteret. Har kjørt fire-hjuling i ørkenen og ridd på kameler. Jeg har til og med fått kysse en delfin!

  Jeg ønsker din fargerike alt godt!
  God helg! Hilsen fra Tove

  SvarSlett
 5. Egypt høres og ser ut som et fantastisk sted å reise til! Skjønner godt at dere koste dere :-)
  Igjen ser man hvor viktig det er å bruke farger til/i maten - man blir jo sulten bare av å se på bildene.
  Therese

  SvarSlett
 6. Det er deilig å være norsk i Egypt!
  Og maten - det er ikke tvil om at disse karene koser seg!
  Hilsen Tove

  SvarSlett
 7. For noen år siden dro jeg og mannen til Sharm El Sheik og vi virkelig koste oss! Spiste mye god mat, dro litt rundt om og landet har jo en spennende kultur og historie. Ønsket mitt om å dra til Luxor ble dessverre ikke oppfylt, men jeg håper at jeg en gang får oppleve det.
  De små appelsinene heter kumquat, og kan visstnok spises med skall, noe jeg prøvde og har siden aldri prøvd det.. Hehe, jeg synes smaken ble for intens, men burde kanskje prøve en gang til?
  (Mannen ble forøvrig syk etter besøk i Egypt, men det tror vi var "flyplasspizza".)

  Gratulerer så mye med gevinsten forresten!

  SvarSlett
 8. Tusen takk, Ulla for at du fortalte hva de små appelsinene heter. Kumquat - et artig navn.
  Ville nok ikke spist dem med skallet på, det er nok ikke lurt! Men det ble jo svært lite igjen da skallet var tatt av!
  Du burde absolutt å se Luxor. Det er helt fantastisk.
  Det er jo flere som sier de blir syke av maten i Egypt. Vi har som sagt aldri hatt problemer. Tror nok at det å ta i pengene, som er veldig skitne, og i omgivelsene uten å vaske hendene, er den største synderen her.
  Men vi hadde et vennepar med oss for to år siden som fikk magetrøbbel. Veldig rart, da vi spiste nøyaktig det samme på de samme stedene. Det eneste de gjorde som ikke vi var med på, var å svømme i bassenget. Kan vannet der ha vært forurenset? Jeg vet ikke. Vi bader alltid bare i sjøen.
  Tusen takk for gratulasjonen. Gleder meg til å se serviset. Beste hilsener fra Tove

  SvarSlett
 9. http://www.youtube.com/watch?v=z0nK5zXMDDc
  Hehe ja, morsomt navn :) Jeg har aldri tenkt på det som et morsomt navn. Det er mange år siden jeg smakte det. Jobbet i min pure ungdom som renholder på busstasjonen og delte ut noe twist til de som satt der en dag. Han ene ga meg en kumquat og en annen frukt i retur. Det var spennende greier i -88!

  Vi har en datter på to, så jeg vil vente til hun er større før jeg eventuelt tar henne med til såkalte "risikoland" når det gjelder mat.
  Jeg tror du har rett angående basseng, vi badet aldri i det, bare havet, og var nøye på håndvask. Det er mye bakterier i bassenger og jeg er skeptisk til de, ikke for at jeg har mye belegg for å slenge ut en slik påstand, men jeg tror det er slik.. Naturlig er best :)

  SvarSlett
 10. Klart det var spennende i 1988! Det er ikke så mange år siden vi fikk et så stort utvalg av spennende frukt og grønnsaker her i Norge.
  Jeg er en eldre dame, og husker godt første gang jeg som liten jente fikk smake hermetiserte fersken på boks.
  Min onkel var hvalfanger, og hadde med noen bokser fra det store utland. Det smakte himmelsk! Tove

  SvarSlett
 11. Jeg tenker litt at det er litt synd med de som vokser opp i dag, verden er så liten... Det har jo selvsagt sine fordeler det og, men noe som har fått meg til å tenke litt er når noen fortalte om den gleden de hadde ved å vente på at moren sydde kjolen til henne. Hun brukte mange dager på å glede seg og se frem til resultatet. Den gleden har vi ikke i dag, vi går og kjøper det og vips har vi det i hus.

  Men det ble en liten digresjon. Beklager!

  SvarSlett
 12. Jeg er helt enig, Ulla. Og en flott digresjon!

  SvarSlett