torsdag 14. februar 2013
Årets trendfarge 2013 er lilla i alle nyanser!

Fargerike sier på sine nettsider at: "Valget av Årets farge 2013 er tatt på grunnlag av kvalitative og kvantitative undersøkelser fra Fargerikes 10 butikker over hele Norge, samtaler med lokale farge- og interiøreksperter og et tett samarbeid med trendbyrået Nelly Rodi, som er best på fargetrender i det europeiske markedet.
I tillegg har vi sammen med NCS Colour Centre i Oslo sett på bevegelser i det profesjonelle markedet."

Men hva er så "lilla"? Dette er et viktig spørsmål når du
tenker fargepsykologi! Den blå-lilla fargen er indigo, og den rød-lilla er fiolett.
Og på et underbevisst nivå påvirker de oss på ulike måter. 
Ser du på bildet over, er det flere varianter av nyanser i det "lilla" spekteret. De er tette og ganske mørke. På bildet til høyre, ser veggen nesten ut som om den er lys blå, men det er en lysnet indigo-nyanse, vil jeg tro.
Det er ikke lett å bedømme nyanser korrekt på en dataskjerm!
 
Begge bildene er hentet fra www.fargerike.no. Gå inn på Fargerikes nettsider der du kan lese mer, og se flere flotte bilder.
 
Og det er ikke bare dataskjermen som gjør det vanskelig å beskrive
varianter av indigo og fiolett. De fleste som arbeider med farger kjenner Johannes Itten. Han var en sveitsisk maler, grafiker, brukskunstner og lærer, og hans bok Kunst der Farbe, utkom første gang i 1961.

Når det gjelder fiolett, sier Itten følgende:
"Mange mennesker er overhode ikkei stand til å skjelne mellom de forskjellige lyshetsgradene av fiolett."
 
Og jeg vil tilføye at det slett ikke er enkelt å avgjøre om en nyanse er avledet av indigo eller fiolett.
 
I boken min, som utkom i 2006, skrev jeg at indigo ikke var mye benyttet i interiørsammenheng. Men nå i 2013 blir både indigo og fiolett lansert som trendfarger!


Her i interiørbilder fra Green Apple, kan du se
flere nyanser. På bildet over ser vi en sofa i en dyp fiolett-variant, som vi kanskje ville kalle plomme-farget, mot en lysnet indigo vegg.
Og jeg sier lysnet, for når vi tenker indigo i fargepsykologien, er den mørk og ugjennomtrengelig, og da kan den absolutt virke tung og depressiv.
Gå inn på www.greenapple.no, eller på deres blogg: Love That Green Apple og les mer!


Men nyansen på dette barnerommet er ikke tung og depressiv!
Her ser vi en vakker syrin-nyanse.
De dype variantene av indigo og fiolett burde ikke hentes inn på barnerommet. Disse fargene er "for modne sinn", hevdet Goethe.
 
Men denne nyansen er flott på barnerommet, kanskje mest med tanke på et jenterom. Jeg tror de fleste jenter vil synes at dette er lekkert og delikat.

Både bildet over, bildet til høyre og bildene under, er hentet fra nettsiden til www.nordsjo.no.   

V0_25_25 blå sirkler


Nå kan du selv se på bildene, og finne ut
hvilke nyanser av lilla-fargene du liker.
Og ikke minst - er det indigo-varianter
du føler deg tiltrukket av, eller er det de fiolette?

Takk til Fargerike, Nordsjö og Green Apple for at de lot meg benytte bilder.


Du kan forøvrig lese mer om fiolett og indigo i tidligere innlegg:
 
Innlegg den 30.11.2011 om fiolett.
Du burde også lese kommentarene som har kommet, og mine svar på dette innlegget.
Les også innlegget 22.5.2012 om fiolett og 3.12. 2012.
 
Og vil du fordype deg i temaet farger,så anbefaler jeg deg selvsagt boken min Fargene forteller.
Der kan du også lese om de ulike mennesketypene, og hvordan de reagerer forskjellig på fargepåvirkning! Det bør alle tenke på når de skal velge farger hjemme eller på jobben. Trender er gøy, men vi må også tenke trivsel og velvære!
Og det som føles godt for en person, kan føles ubehagelig for en annen.

Velkommen til å trenge dypere inn i fargenes spennende verden! Tove


6 kommentarer:

 1. Hei, WOW så spennende lesning. Mange synes nok kanskje at en sofa i lilla eller fiolett er heftig, og velger kanskje heller en pute eller et teppe. Jeg har vel hverken pute eller teppe i lilla eller fiolett, og dras nok heller mot farger fra havet i alle blåtoner:-) klem Siv:-)

  SvarSlett
 2. Hei Siv.
  Jeg tror nok en god del reagerer som deg. For ganske mange er indigo og fiolett litt skremmende og ukjente farger. Likevel er det nok enklere å hente dem inn i interiøret nå enn for 4 - 5 år siden. Grunnen er at begge fargene i de siste årene har vært å finne i klesmoten, og da har vi blitt litt kjent med dem.
  Men fremdeles ser mange på disse lilla-variantene som symbol på New Age og alternativ-bransjen. Så var jo også fiolett hippienes farge og et symbol på Vannmannens tidsalder.
  Men fargene er viktige, men kanskje i mindre doser.
  God helg ønskes av Tove

  SvarSlett
 3. Hei!
  Enderlig er mine farger inn igjen. Jeg elsker både den blå lilla og rød- lilla. Jeg har faktisk et stort teppe på verkstedet i blå-lilla. Det kjøpte jeg billig på salg for det var nok for heftig, men med rolige hvite nyanser i vegger og møbler er det flott!
  Ha en fin helg fra Ingun

  SvarSlett
 4. Det tenkte jeg meg vel at dette er dine farger!
  Jeg har jo etterhvert dannet meg et bilde av deg, så dette overrasker meg ikke.
  Jeg vil også tro at du av og til kan trenge påfyll av fiolett, hvis du da ikke allerede bobler over. Og det gjør du kanskje relativt ofte?

  Jeg har fått lov å benytte en fantastisk fotobase hos Nordsjö, der det er mange fantastiske bilder, så jeg faller nok for fristelsen og legger ut flere bilder på bloggen i denne fargeskalaen.
  En god og kreativ helg ønskes deg av Tove

  SvarSlett
 5. Så fint innlegg, og opplysende lesning. (Jeg har jo lest det før i boken din da :) ) Det er utfordrende å bruke lila i interiøret, og det som er spesielt utfordrende er hvordan fargen vises mtp lyset. Velger man å bruke lillafarge på større flater i interiøret, så vil den vises helt forskjellig i et nordvendt rom enn et sørvendt rom. Har du noen tanker om det?

  SvarSlett
 6. Spennende kommentar, Liza.

  Men er det ikke slik med alle farger at de blir svært forandret i ulikt lys?! Det må man alltid tenke på når man velger farge og nyanser av farger.
  Men det er helt klart at en farge som dyp indigo vil virke veldig dyster, kanskje skremmende i et nordvendt rom, eller i et rom med dårlig belysning.
  Jeg vil gjerne ha dine erfaringer.

  Ettersom farger er så viktig både for helse, velvære og trivsel, må man nøye vurdere sitt valg av farger, ikke bare rette seg etter mote og trend!
  Fortsatt god søndag! Hilsen Tove

  SvarSlett