lørdag 28. juli 2012

Mer om fargepigmenter

Går du lenger ned i bloggen for juli, finner du to innlegg om fargepigmenter. Dette er et så spennende tema, at jeg ikke kan la det ligge. Her er det mye mer å fortelle.
Jeg skrev der om planter som kunne gi blå farge. Men man kunne også få blått på andre måter, nemlig fra mineralriket! Kobolt er et metallisk grunnstoff i familien jernmetallene, og kobolt kunne stå i mot både sol, vind, vær og tidens tann!  Kobolt var spesielt egnet til å farge glass og keramikk.


Det var ikke enkelt å utvinne kobolt, da kobolt nesten alltid opptrådde  i forbindelse med andre metaller. Det var faktisk et biprodukt av av kobber-, bly- eller nikkelproduksjon.
Vi finner kobolt både i glass og smykker så langt tilbake som 4000 år, og vi finner kobolt brukt i gamle kulturer i mange ulike land, både Iran, Egypt og Kina.

Derfor er det ekstra spennende å fortelle at vi fant kobolt på Modum, ikke langt fra Drammen. I 1776 ble Det Kongelige Modumske Blaafarveværk opprettet. Og Modum eksporterte koboltfarge til mange land, også så langt unna som  til Japan og Kina. Etterhvert ble koboltfarget porselen et statussymbol.


Jeg har vært i Egypt flere ganger, og det flotteste hotellet vi har bodd på er vel Grand Rotana, Sharks Bay. Der sto disse flotte krukkene.

Tenk dere hvor viktig farger er, når Norges største arbeidsplass på begynnelsen av 1800-tallet ble Blaafarveværket. 40 gruver ble det etterhvert, og der arbeidet hele 2000 mennesker! På det meste sto produksjonen her for 80 % av verdensmarkedet!

Kan noe annet tema være mer interessant enn farger?! Tove.

2 kommentarer:

  1. Hei, Ja historien om farger er superviktig også i vår tid:-) Takk for at du deler så spennende informasjon:-) Takk for koselig hilsen. Sommerklem Siv:-)

    SvarSlett
  2. Sannelig har vi det enkelt i dag når det gjelder fargevalg. Hvis vi har NCS-koden, kan vi velge blant 1950 ulike fargenyanser hos fargehandleren. Han blander maling mens vi venter et par minutter!Klem Tove

    SvarSlett