lørdag 7. juli 2012

Nordisk Vikingmarked i Borreparken, Vestfold

Denne helgen kan du oppleve lyden, luktene, fargene og inntrykkene fra vikingtiden, når mellom 600 og 700 vikingentusiaster fra hele verden samles for å feire en av de mest spennende epokene i Nordens historie.



Markedsområdet ligger idyllisk til i løvskogen mellom gravhaugene fra jernalderen, og sjøen. Dette danner en historisk og naturlig ramme for vikingmarkedet. I løpet av uken før markedshelgen er det bygget opp en godt organisert kaupang med mer enn 150 vikingtelt og over 600 vikinger. Her vil du  kunne oppleve håndverkere, smeder, barske krigere, gjøglere og musikere.


Klær, telt og utstyr er så autentiske det er mulig, og deltagerne i kaupangen viser i løpet av markedsdagene håndverk for publikum. Håndverkerne bruker samme materialer, redskap og verktøy som de brukte i vikingtid. Vikingene som bor i lin- eller ulltelt, lager maten sin over bålene, utøver sitt håndverk og selger sine varer. De snakker med publikum, leker med barna og lager mat. De ser på gjøglerne, lytter til musikk, konkurrerer i vikingidretter og lar publikum få et innblikk i hvordan et marked kan ha foregått i vikingtiden. Det blir også en rekke aktiviteter publikum kan delta i.


Jeg slo av en prat med denne danske damen da vi tittet innom i går. Selvsagt ble jeg tiltrukket av garnet i vakre farger, og jeg ville vite hvilke plantefarger som var brukt.
Dessverre hadde jeg ikke med meg noe å skrive på, derfor kan jeg ikke gi dere detaljene, men de fleste fargene kom fra røttene på ulike tresorter, hvis jeg forsto henne rett. Men også fra kongler.
Den røde fargen kom fra en plante, men jeg kjente ikke det danske navnet, og hun visste ikke hva planten het på norsk.

I boken Fargene forteller skriver jeg litt om fargepigmenter .
Frem til rundt 1860, da fargestoffer begynte å fremstilles kjemisk, var det til naturen menneskene måtte gå for å finne fargestoffer. Og ettersom vi til alle tider har elsket farger og også har vært avhengige av å benytte fargekoder, var det ikke grenser for oppfinnsomhet.
Både dyr, innsekter, snegler, planter og trær ble brukt for å få de dyrebare fargene.

Rødt fargestoff kunne hentes fra rødt sandeltre, og fra en meksikansk skjoldlus (cochenille) som lever på kaktus. Visste du at fargestoffet fra denne lusa ofte finnes i både leppestift og rouge?
Et gult, soppaktig belegg som finnes på steiner langs kysten, kunne også gi rødt fargestoff, og på 1700-tallet solgte Norge mye av dette stoffet til utlandet. Det heter korke eller korkje, og er egentlig en type skorpelav.

Blåfargen kom fra bladene på indigoplanten og planten vaid, men den ble også ekstrahert fra kjerneveden i blåtreet eller kampechetreet.

Det er spennende med fargestoffer, og jeg kan fortelle mer i neste blogg-innlegg.

På Vikingmarkedet vil det være mye underholdning; Teaterforestillinger, gjøglere, sangere, musikere og historiefortellere. Det blir kampshow, oppvisning i glima bryting og ”viking idrett”.

Det vil være et eget område for barn hvor de kan få prøve seg på en del vikingaktiviteter. Det blir også anledning for barna til å delta i vikingleker og spill.

Ellers kan du oppleve i kaupangen:

Stort smiområde med jernfremstilling
Salg av vikingmat
Sang og musikkgrupper
Håndverkere
Barneområde
Flammesjonglør
Teater for barn og voksne
Gjøglere
Fortellere
Bueskyting
Handelsboder med et stort utvalg av håndverksprodukter

Velkommen til vikingtiden! Nordens største vikingmarked arrangeres for 12. gang i Borreparken, tre kilometer syd for Horten

Selv om været er dårlig anbefaler jeg dere å ta en tur i løpet av helgen hvis dere ikke bor så langt unna. Det er slutt søndag kl. 18.00. Tove

2 kommentarer:

  1. Hei, WOW - her skulle jeg også ha vært:-) Takk for at du deler så spennende ting om farger! sommerklem Siv:-)

    SvarSlett
  2. Veldig artig. Jeg har mer om naturfarger og fargepigmenter, men rekker nok ikke å skrive mer før om en uke.
    Nyt sommeren så godt du kan! Hilsen fra Tove

    SvarSlett