tirsdag 15. mai 2012

God 17. mai!


17. mai er det rødt, hvitt og blått som gjelder. Vi nordmenn er stolte av landet vårt og flagget vårt. Dessuten er det vakkert!

I 1821 fremla stortingsmann Frederik Meltzer sin tegning av det norske flagget slik det brukes i dag. På grunn av den nylig avsluttede unionen med Danmark og den inngåtte unionen med Sverige tok Meltzer inn elementer fra begge disse flaggene; Danmarks røde og hvite farger med Sveriges blå farge lagt inn midt i korset. Formen fulgte den skandinaviske tradisjonen for korsflagg. Kombinasjonen rødt-hvitt-blått videreførte samtidig tradisjonen fra flere demokratiske staters flagg - det revolusjonære Frankrike, USA, Storbritannia og Nederland. (Hentet fra WikipediA.)

De eksakte fargene i det norske flagget i dag, er fastsatt av Utenriksdepartementet.

La meg gi noen få stikkord om de tre fargene i flagget vårt:

Rødt er en fysisk farge. Det betyr at den påvirker oss kroppslig. Den ber oss om å komme oss opp av stolen og gjøre praktisk arbeid. Den står blant annet for sterk vilje, styrke, mot, handlekraft, besluttsomhet, rådsnarhet, instinkt og stahet.

Når vi tenker på hvor hardt livet var i Norge da folk slo seg ned her, var dette egenskaper som i aller høyeste grad trengtes.
Her handlet det om hardt arbeid både i skog og fjell. Rødt er også en varm farge, og den gir både varme og vitalitet. Ordet rød, stammer fra ordet blod.

Hva så med blått? Hva står den for?
La meg ta de deilige, norske, selvplukkete blåbærene som et symbol på den blå fargen, selv om noen av bærene både kan ha litt indigo og fiolett farge i seg.
Blått er, i motsetning til rødt, en mental farge. Det vil si at den påvirker oss mentalt. Blått er også en viljesdominert farge. Men den er i motsetning til rødt, en kald farge.
Noen stikkord er: Planlegging, målbevissthet, strategi, klartenkthet, verdighet og integritet. Også egenskaper som trengtes for å bygge landet.

La den uskyldsrene hvitveisen symbolisere den hvite fargen.
At våre forfedre og vi selv var og er så uskyldsrene kan vi vel ikke hevde, men hvitfargen kan jo også stå som symbol på dette kalde landet - vinter, snø og is.
Noen stikkord for hvitt er: Uskyldighet og renhet, men også isolasjon og anonymitet. Den er kald. 

Min konklusjon er at fargene rødt, hvitt og blått symboliserer Norge på en riktig og god måte! 


En god og fargesprakende 17. mai ønskes alle lesere av bloggen. La oss håpe at maidagen vil vise seg fra sin beste side! Tove 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar