torsdag 20. oktober 2011

Gult på store flater

Interiørbistand: Kari Osvold/ifi.no.
Foto: Anne Manglerud/ifi.no.
Jeg har tidligere vist dere et rosa barnerom,og skrevet litt om rosa.
Denne gangen er det et gult rom, med blått og rødt som tilleggsfarger, jeg vil kommentere.

Sterk gult på hele vegger (store flater) kan virke urolig på mange. Og hvis gult er den dominerende fargen på soverom eller barnerom, der barnet også skal sove, kan det for mange bli et negativt fargevalg. Gult er nemlig den fargen flest sover dårlig i, enten det er barn eller voksne. Det er en urolig farge, og den bør for  eksempel ikke benyttes i rom eller institusjoner der mennesker med psykiske problemer bor. Det er heller ikke en god farge for dem som er plaget med migrene og hodepine!
Gult er kunnskapens farge, og det sies at vi også trenger gult for å oppta kunnskap. Men på store flater som her, kan det bli for mye av det gode.

I dette rommet er gult kombinert med blått og rødt. Her er mye blått, men også denne fargen er sterk. Selv om blått i utgangspunktet er en rolig farge, vil den sammen med de sterke gule og røde fargene, gi et urolig rom.

I boken Fargene forteller, skriver jeg om mitt barnebarn som fikk tilsvarende gule hovedfarge på sitt rom som fire-åring. Du kan jo lese hvordan det gikk!
Tove

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar