onsdag 13. april 2011

Gult er mer enn et symbol for påske!

Nå er påsken rett rundt hjørnet, og i år er den nesten så sen som den kan bli.

Det er derfor blitt virkelig vår mange steder i landet.
Jeg har forlengst funnet hestehov. Den gule fargen lyser mot oss på lang avstand. Og selv om blomsten er liten, blir den godt synlig på grunn av fargen.
Gult er så absolutt en av våre sterkeste signalfarger.Ordet gul kommer fra det gamle germanske ordet gula eller gelwa, som betyr skinnende. Derfra kommer også gylllen, og fargenavnet gull, er avledet av gul.
Gult er knyttet opp mot solens skapende og livsviktige energi, og dens guddommelige livskraft, styrke og visdom. I fargepsykologien knyttes den blant annet til intellekt, kunnskap og visdom.

Keiseren i Kina bodde i "den gule by", og hans kappe var safrangul. Keiseren og hans familie betraktet seg selv som direkte etterkommere av den hellige solen, og bare de fikk bære denne fargen.

Det gule krydderet safran, er et av verdens mest eksklusive stoff.

I Vest Afrika og Brasil står gult for fruktbarhet og moderskap, fordi eggeplommen er gul. Det er også på grunn av eggeplommens livgivende egenskap, at gul er påskens farge. Her snakker vi om en varm gulfarge.

En mer "skittengul" farge, kan være symbol for falskhet, løgn, svik og misunnelse. Apostelen Judas, skal ifølge kristen tro ha båret en gul kappe da han forådte Jesus.

På grunn av den gule fargens sterke signaleffekt, har den også blitt brukt i gule flagg, for å signalisere sykdom, smittefare, pest eller karantene. Den sender også signaler om stor fare, og brukes på skilt for å fortelle om "radioaktiv stråling".
Den er etterhvert også blitt symbol for noe som er billig.

Da har jeg fortalt dere litt om gul symbolikk.

Men ikke glem at symbolikk er ulik i ulike kulturer, og forandrer seg ofte over tid.Jeg har også funnet noen enkle blåveis.
Det er en av mine favorittblomster.
Men blåfargens symbolikk skal jeg fortelle mer om en annen gang.

En god og fargerik påske ønskes dere av
Tove

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar