torsdag 12. november 2020

  Corona-krisen har ulik effekt på den enkelte. Innlegg 2.

Vi mennesker er ulike, og slik er det ment å være.

Men hvordan takler så de ulike mennesketypene denne vanskelige tiden med sosial nedstenging?

Hvordan takler barn og ungdom denne tiden?

Fra boken Fargene forteller

Hvilke mennesketyper er dine barn - hvilke egenskaper er dominerende?
Nå som de fleste aktiviteter, også for barn og ungdom er stengt ned, kan det bli veldig trist.
Livet de er vant med blir totalt forandret. Aktive barn og unge får ikke lenger spille fotball eller delta i andre aktiviteter som de er vant til. De skal også holde avstand til de fleste, bortsett fra familien og et par gode venner. Hvor lenge vil dette vare?


Noen barn er rolige og slår seg til ro med situasjonen, mens andre blir frustrert.
Spesielt ungdom i alderen der de knytter kontakter til det annet kjønn og får kjærester, får det vanskelig. Og jo mer utadvendt ungdommene er, dess vanskeligere blir det å følge alle reglene vi nå er pålagt. Mobilen og datamaskinen er vel det viktigste for de fleste unge. Her kan de holde kontakt med vennene på Facebook, Instagram, Twitter og andre kanaler.


Musikk er viktig for mange barn og unge. Kanskje en i familien spiller gitar? Da er det virkelig gøy med denne fantastiske sangboka. Her er sanger og slagere både på engelsk, norsk og svensk. Sanger som passer for alle, både unge og gamle. Her er også rytmenoter og besifring for gitar. Den anbefales Den kan bestilles på syngiveiforlag@gmail.com. 

La meg ta noen eksempler på de ulike typer barn, så kanskje foreldre kan få noen enkle tips?

Røde barn: Røde barn er fysisk aktive, viljesterke og modige. Det er flere gutter enn jenter som har flest egenskaper fra denne mennesketypen, men disse jentene betegnes ofte som "en av gutta". De røde barna er ofte hardhendte og bråkete, med et heftig temperament.

Når trening av ulike slag er stengt, bør foreldre ta med barna ut i skog og fjell, slik at de kan få beveget seg og få ut litt av energien som har bygget seg opp. Det er ikke noen god idé å be dem lese bøker. Det er de for urolige til. De kan jo hjelpe med å vaske bil eller andre fysiske ting. Og både jenter og gutter liker å konkurrere.

Snart kommer kanskje snøen, og da kan de komme seg ut i skibakken. Det liker mange.Oransje barn: Dette er også fysiske barn. De har problemer med å sitte stille, er urolige og rastløse. Men sammenlignet med de røde barna, er de oransje mer følsomme og ikke like viljesterke. Humøret kan svinge raskt, de er rastløse, og på grunn av den sterke uroen i kroppen, oppfattes de ofte som hyperaktive. Oransje barn er som regel praktisk kreative, liker håndarbeid, guttene kanskje snekring, og LEGO er helt topp! Da rosa LEGO ble lansert for noen få år siden, ble også jentene mer interesserte. Men som de røde barna, bør de komme seg ut i skog og mark.
Ettersom de oransje barna ofte både har god farge- og luktesans, kan fargeøvelser være interessant, selv for et urolig barn som det oransje barnet. Denne øvelsen kan bestilles på: post@ncscolour.no.

Gule barn: De gule barna er helt annerledes. De er mer mentale enn fysiske, og det vil bl.a. si at de liker å lese bøker, og kose seg med mentale sysler av ulikt slag.  De er glade i å gå på skolen, er svært kunnskapstørstige, lærer fort og har god hukommelse. De vil savne skolen veldig hvis den blir stengt ned. De går ofte på biblioteket, derfor er det viktig at ikke bibliotekene er stengte nå. Bildet er fra Tøyen Bibliotek. De gule har ofte samlemani, og i disse tider kan de hente frem samlingene sine og kose seg med dem. De liker å lære om alle ting, og er ofte detaljorienterte. De er ryddige og systematiske, og liker å ha kontroll på alt. 

Grønne barn: Dette er følsomme barn, som trives sammen med familien, og med rolige aktiviteter. De er ikke som de røde og oransje barna opptatte av fysiske aktiviteter. De små jentene er opptatt av dukkene sine, og også de grønne barna liker LEGO. Guttene bygger kanskje også togbaner, og pusler med sitt. Men de er også glade i å bli lest og sunget for. Mange av de grønne og oransje barna liker å få være med og lage mat, så det er viktig at de får prøve seg. Og du kan lære dem å strikke, det er gøy!
Kanskje det aller viktigste for de fleste grønne barn og unge vil være et kjæledyr - en hund eller en katt vil være helt topp, men det er også mindre dyr som de vil like.

Blå barn: I likhet med de gule barna er de blå mentale. De er like viljesterke som de røde, men er ellers er de svært ulike. Og selv om de gule og blå er mentale, er de blå barna mer sjefete, og gir seg ikke lett når det er noe de vil. De er også skoleflinke og systematiske. De lærer å snakke tidlig, er veslevoksne, og blir etter hvert flinke i språk. Helt fra de er små er talegavene i orden. De er også flinke når det gjelder data, og sjakk passer dem bra som hobby. Derfor er det et godt tips til foreldre - lær dem sjakk. Det er vel ikke enkelt å spille ute nå, men til våren kan det være en god idé. Da er også golf noe de vil like.

Indigo barn: Indigo barn trekker seg ofte tilbake fra familien, og søker gjerne ensomhet. Etterhvert som de blir større elsker de fantasy- og sciencefictionbøker og filmer. De er ofte intuitive, og det kan være vanskelig for foreldre og svare på alle de rare spørsmålene indigo barn kan stille. De skaper gjerne egne verdener inne i sitt hode. Men vær litt på vakt dere som har et indigo barn. Hvis barnets tegninger alltid går i svart og dystre farger, så må dere prøve å få dem over på et annet spor, selv om det ikke er enkelt. Men de trenger farger, men rødt kan gjøre dem syke. Prøv med litt oransje og gult. De er også glade i dyr, så en hund kan være en god idé, og kan få dem mer ut på tur, for de er ikke fysiske i utgangspunktet.

Fiolette barn: Disse barna er som regel fulle av energi og har mange idéer. De er mentalt kreative, og svært ofte kunstnerisk anlagt. Etterhvert som de vokser til har de mange baller i luften, ofte for mange.  De kjeder seg lett hvis det de holder på med ikke er av interesse. Men er det av interesse, kan de bli helt oppslukt. På samme måte som de indigo barna, er de intuitive og har en indre visdom. La barnet fortelle om dette. Kanskje du skal få barnet til å lage en historie, skrive den ned eller fortelle den til deg hvis barnet er for lite til å skrive. Fiolette barn er både viljesterke og uavhengige. Som sagt er de ofte kunstneriske, og de er svært opptatte av farger. Derfor kan et slikt puslespill med vakre farger være midt i blinken når de blir litt eldre. Det blir som et kunstverk når det er ferdig. Også det kan bestilles på post@ncscolour.no. Uansett om barna er fire eller tolv år, fortell dem om corona-viruset, og at det ikke bare er i Norge vi strever med dette, men i hele verden. Vis dem kloden vår og pek ut ulike land dere vet noe om. Dette er både nyttig og lærerikt.

Selvsagt er det bare små drypp av tips jeg har gitt dere her, noe dere kan lære mer om. Men kanskje kan du gjenkjenne barn i noen av disse gruppene. Men husk - på samme måte som oss voksne - har barna egenskaper fra flere grupper i kartet sitt. Jeg setter ingen i bås. Men vi har som regel flest egenskaper fra en av gruppene.


Som jeg skrev i det første innlegget kan det være nyttig å ta seg tid til å lære mer om de ulike mennesketypene. Det kan være gøy å samle familien, og finne ut hvilke egenskaper som er sterkest hos de enkelte familiemedlemmene. Det kan også hjelpe den enkelte til å legge bort sine mest vanskelige sider, slik at det ikke blir så mye krangel i familien. 
Lykke til - og ikke glem at fargene er kjempeviktige i denne tiden! Hilsen Tove.

Fra NCS Colour Senter.
17 kommentarer:

 1. Hei Tove, Så utrolig spennende og viktig lesning. Dette må du lage en bok av! Tenk så mange som vil bli inspireret og få en ny kunnskap om farger og personlighet og ikke minst hvordan vi bedre kan forstå hverandre <3 klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha. Det hadde nok vært nyttig med en skikkelig kartlegging også av barn. Jeg skal ta manuset frem igjen og se på det. Hadde selvsagt vært fint å få det ut som bok. Hilsen fra Tove

   Slett
 2. Jeg brukte boka de og underviste helse elevene i det før de skulle utplasseres i barnehage, noen synes det var morsomt.
  Min Pc gikk i svart for en uke siden og har nå endelig fått ny, det er uvant. Har klart meg i uka, men en urrrr gammel maskin som tar pauser hele tiden, når det passer den. Så nå er jeg på nett igjen

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du brukte boka.
   Gratulere med ny PC. Du blir sikkert fornøyd etterhvert. God helg ønskes av Tove

   Slett
 3. Jeg syns barnas innsats i koronakrisen har fått for liten oppmerksomhet. De har måttet tåle hjemmeundervisning og mindre frihet. Disse månedene er en stor del av livet til små barn. Nå er to av mine barnebarn hjemme i karantene pga. smitte på skolene sine. Og her i Bergen om nabokommunene er det bare lov å være fem personer hjemme. Det betyr at de ikke kan ha venner på besøk i det hele tatt fordi de er så mange bonussøsken. Vi burde klappe for barna!Ønsker deg en god helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg klapper absolutt for barna. Kanskje er det noen gode råd i mitt innlegg? Lykke til!
   God helg ønskes av Tove

   Slett
 4. Hei igjen. Jeg er kun "flekkvis tilstede" i bloggverden for tiden, det har vært mye annet å holde på med. Men innleggene dine er interessante og du har så rett, så rett - koronaen gir helt ulike reaksjoner hos folk, uansett alder. Noen er redde, andre rastløse, noen sinte og frusterte. Og jeg har hørt om små barn som brøt ut i langvarig, intens gråt da de endelig fikk en klem fra besteforeldene igjen. Jo yngre barna er, jo vanskeligere er det jo å forklare situasjonen. Og jeg håper inderlig at vi kan ri av denne stormen uten å måtte stenge barnehager og skoler på samme måte som i mars. Jeg vet jo at enkelte plasser har de vært nødt til nettopp det for kortere perioder for å få kontroll, men krysser fingrene for at det blir kortvarig.
  Selv kjenner jeg på at jeg gleder meg til den dagen livet minner noe mer om det livet jeg kjenner. En flytur sørover eller ut av landet, en konsert eller en teaterforestilling, å kunne klemme en venn, håndhilse på nye bekjente, i det hele tatt: være noe nærmere folk. Så er det også noen som beskriver et roligere og mindre stressende liv nå. Vi er her, vi gjør så godt vi kan og håper at "ALT BLIR BRA". Ha en flott uke og hils. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er utrolig hyggelig å høre fra deg igjen. Gleder meg alltid også til å se nye innlegg fra deg på din blogg. Så bra at du synes mine innlegg er interessante. Du jobber jo med barn, så du ser dette på nært hold. Det er jo ikke tvil om at vi mennesker - både voksne og barn reagerer veldig forskjellig. Det er greit å bli minnet om.
   Det ville glede oss veldig den dagen du kunne komme på besøk. Og vi ser frem til å vinke farvel til denne forbannelsen.
   Dere har heldigvis hatt mye fint vær, det har ikke vi. Grått, grått, grått! Og det er så vått i skogen at det nesten er håpløst å gå tur på stiene, må holde oss til turveiene. Men vi skal ikke klage, vi er friske og har det bra.
   Håper du også har det bra, selv om vi jo er satt litt i bur. Vi ønsker deg alt godt. Klem fra oss begge.

   Slett
 5. Heisann, ja, vi har mye å lære av hverandre... og jeg har tenkt på : hvorfor er jeg med på disse utfordringene hver uke på bloggen? Det krever en del tid og oppmerksomhet. MEN... har kommet fram til at det er som å løse kryssord, lære et nytt språk osv, vri hjernen, utforske, lære noe nytt, bli satt på prøve. Kanskje det er smart å fortsette med disse utfordringene, så holder jeg hjernen i trim på eldre dager... og unngår muligens en demens??? Litt oransje og litt lilla i personlighetens farveskjema får meg til å stadig være på vei, søke og lære! Ha ei flott, lærerik uke Tove ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sikkert - vi lærer av hverandre. Det er alltid mye å lære av dine innlegg på din blogg. Fint at du også lærer noe av meg.
   Ja, det er en utfordring å lage blogginnlegg som andre kan ha glede av, men som du sier, vi har godt av dette også selv.
   Jeg håper at de to siste innleggene har vært litt nyttige i disse tider. For det er vanskelig for mange! Oransje er viktig. Så sier du lilla - det er stor forskjell på de to lilla-fargene fiolett og indigo. Kan tenke meg at det er den fiolette du er glad i - det er den rød-lilla fargen.
   Selv om det er grått ute - ønskes du en god uke.

   Slett
  2. Ja, sjølsagt er det fiolett ;:OD)

   Slett
 6. Kondolerer Tove. Hun har hele førsteside på HA i dag, jeg skulle akkurat til å skrive dette på bloggen din da jeg så meldingen fra deg. Ja, hun var jo en kjent kvinne her i Hedmark, så du må få kjøpt den avisen. Alltid trist å miste noen, samme hvor gamle de er. Tenker på deg, Hilsen Ingun

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Ja tante Gerd, GT Sara var spesiell. Og det er rart at hun, den siste av min mors ni søsken, har gått bort. Det er ikke lenge siden jeg snakket med henne. Og hun har underholdt helt til det siste. Ikke dårlig 96 år gammel! Hilsen Tove

   Slett
 7. Fine tanker i disse tider. Farger spiller inn ja, og noen mennesker er som et fyrverkeri eller en regnbue i farger, andre er mer usynlige. Fint å snakke om det der, for vi vet at vi påvirkes av farger vi omgir oss med. Akkurat nå trenger jeg hvitt og masse lys, men til hvitt må man ha flere farger. Grønt er godt, samidig som litt fiolett og rødt lister seg fram mot advent. Ønsker deg fine dager videre mot en gryende vinter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har nettopp sett gardinene du har malt - kjempefine!
   Og det er sant - noen mennesker er svært utadvendte, andre helt motsatt. Det er viktig å tenke på at vi kan være så ulike! Rødt og fiolett er ikke dumt!
   En god uke ønskes av Tove.

   Slett
 8. Veldig interessant det du skriver om de ulike egenskapene hos barn. Artig at du har brukt bildet av min niese, hvor hun legger sirkel puslespill fra NCS. Hun er superkreativ og har bla. mange av de fiolette egenskapene.
  Hilsen Therese

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, fiolette mennesker er som regel svært kreative. Tenker hun likte dette spesielle puslespillet med de flotte fargene!
   Det ser ut til at mange synes temaet jeg har lagt ut er både spennende og nyttig. Hilsen Tove

   Slett