lørdag 7. november 2020

 Corona-krisen har ulik effekt på den enkelte.

Vi mennesker er ulike, og slik er det ment å være.

Men hvordan takler så de ulike mennesketypene denne vanskelige tiden med sosial nedstegning?

Fra boken Fargene forteller.

Jeg har undervist på skoler, holdt kurs og foredrag over hele Norge om farger og ulike mennesketyper i mer enn 25 år, og jeg gjør det fremdeles.

Fargene forteller Om fargenes betydning - symbolsk, psykologisk og estetisk.

Min bok om disse temaene utkom første gang i 2006, og er nå ute i 6. opplag. 
Jeg skriver ikke dette for å skryte av boken. Men jeg tror virkelig at hvis en familie kjøper en bok, eventuelt låner en på biblioteket, så kunne de funnet ut mer om hvert enkelt familiemedlem, og kanskje hvordan de kan hjelpe og støtte hverandre i disse dager, da det blir uråd å få treffe mange av vennene og andre familiemedlemmer.
"Jeg kjenner vel familien min", sier du kanskje. Ja vi tror kanskje at vi gjør det, men et menneske har mange rom i seg, noen de kanskje ikke viser til andre, selv ikke sine nærmeste.
I boken blir de syv mennesketypene, som du ser over, beskrevet, både i familie- og jobb- sammenheng. Og ungdom fra ca. 18 år og voksne, kan ved hjelp av "arbeidsboken" bak i boken kartlegge seg. Da kan de finne ut nøyaktig hvilken egenskaper som er deres sterkeste.

Også barn blir beskrevet, og som alle foreldre med flere barn vet, er barna ofte svært ulike.
Bilde hentet fra Røde Kors.

Og når barna blir større, skal velge utdanning og en vei videre i livet, da vet vi at mange sliter.
Hva skal jeg velge? Slett ikke sikkert at de passer inn i det foreldrene har valgt.


Her viser jeg en klasse fra Høyskolen Westerdals for noen år siden. Disse ungdommene har valgt en kreativ linje, Retail Design. Og de er alle kartlagt gjennom et kartleggingssystem i boken min.

Men så over til hvordan de ulike mennesketypene reagerer på alle covid-reglene som nå er innført over hele landet. Og la meg ta noen eksempler på foreldre og andre voksne i dette innlegget, så tar vi barna i et senere innlegg.


Vi mennesker er ofte som et puslespill. Vi er satt sammen av mange ulike egenskaper. Derfor kan det være nyttig å finne ut litt mer om seg selv, om familiemedlemmer og nære venner.
For noen kan kanskje et puslespill også være noe å fordrive tiden med nå? For andre er de for utålmodige til noe slikt. Dette fine puslespillet selges av NCS Colour Senter.

Eksempel 1: En rød far eller mor kan klare seg bra hvis de har muligheter til å trene, drive med sportslige aktiviteter eller gå turer i skog og mark. Men med familiemedlemmer rundt seg hele tiden når de er hjemme, kan gjøre dem irriterte og raskt få dem til å tenne på alle pluggene.

Eksempel 2: En oransje person, mor eller far, blir også raskt rastløs, og vil kjede seg etter en kort stund når hun/han ikke får treffe venner eller familie, eller være med på sine vanlige aktiviteter. Også en oransje person bør prøve å være aktiv på en eller annen måte for å dempe den urolige energien. Eller de kan gjøre noe praktisk kreativt. Hva med å lage god mat?

Eksempel 3: En gul person er som regel glad i bøker. Derfor er det viktig at myndighetene ikke har stengt bibliotekene. De er også ofte samlere, og det kan være alt fra frimerker og mynter, til andre ting der detaljer og orden er viktig. De kan bruke tiden til å lære barna sudoku kanskje?

Eksempel 4: En grønn person er rolig, og er glad i rolige sysler, som matlaging, eller en form for håndarbeid. Også det å lese bøker synes de er hyggelig. Men ikke krim. Rolig musikk er de også glade i, og de kan kanskje lære barna å spille et instrument? Bråk og krangel kan gjøre dem nesten syke.


Eksempel 5: En blå person liker heller ikke bråk og støy. Derimot er de glade i rolig, klassisk musikk. De er også som regel interessert i kunst. Nå som utstillinger og konsertlokaler er stengt, vil de gjerne sette på musikk hjemme, men dette er ikke musikk som de fleste barn og unge liker, og da kan det bli konflikt. De kan bruke tiden med barna til å lære dem språk, sjakk og kortspill.
Golf står også høyt i kurs.

Eksempel 6: For en indigo person betyr det ikke så mye å måtte være mest hjemme. De er som regel tilbaketrukne personer, og har vanligvis ikke mange venner. Men en god venn er fint å ha og dele tanker med.

Eksempel 7: Fiolette personer har som regel mange baller i luften, og de er kreative. For dem vil det å måtte være mye hjemme uten venner og mange aktiviteter bli en plage. Da er det viktig å finne frem til kreative sysler. Kanskje det å male noen bilder i flotte farger kan være en god idè?


Dette var noen enkle eksempler. Jeg vil faktisk anbefale Fargene forteller, og at hele familien setter seg sammen og prøver å finne ut hvilken mennesketype de er ved hjelp av boken.
Det er både gøy og spennende, og det kan være veldig nyttig.
Og til sist - ikke glem at farger er viktig. Spesielt oransje som er livsgledens farge!
Hilsen Tove.


12 kommentarer:

 1. Jeg får ta frem boka og lage en lek om dette i romjula, Takk for tipset! Ha en fortsatt fin søndag. Jeg var en tur ute og gikk i dag, det var så kaldt, tåke og trist vær.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at dere vil leke litt. Ganske artig å finne ut forskjeller og likheter.
   I dag har vi ikke vært ute, men gikk en flott tur i går. Her har det også vært tåke i hele dag.
   En fin uke ønskes av Tove

   Slett
 2. Heisann, her strikker jeg eller går tur, begge deler i dag! Ønsker deg en fin uke, Tove ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du gjør som jeg foreslår!
   Fine dager ønskes av Tove

   Slett
 3. Skikkelig festlig å forsøke på gjette hvilke farger de forskjellige menneskene rundt oss er. Sammmen er vi et puslespill som utfyller hverandre. Koronatiden er ikke lett, men vi klarer det om vi holder sammen og er takknemlig for at ikke landet vårt er i krig for eksempel. Alt blir bra igjen, selv om det tar tid. Farger er noe vi virkelig trenger alle sammen i denne tiden. Ha en fin ny uke:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for en hyggelig kommentar. Helt enig i det du skriver.
   Du har et flott innlegg hos deg. Utrolig hva du får til! Og ja - farger er noe vi trenger nå.
   Gode dager ønskes av Tove

   Slett
 4. Hei Tove, Så utrolig viktig tema. Dette må det bli en ny bok av synes jeg! Et viktig verktøy du har laget for å forstå hvor forskjellige vi er som barn og voksne, og hvordan vi lettere kan forstå hverandre. stor klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar. Dette står i boken Fargene forteller, så alle kan finne det der. Men de finner ikke en måte å kartlegge barn på, selv om de finner en beskrivelse av ulike barn.
   Jeg har imidlertid laget en slik kartlegging, og har den i et nesten ferdig manus, men det er ikke utgitt. Kanskje jeg bør prøve å utgi det?
   Takk for tipset. Pass deg for smitte! Hilsen Tove

   Slett
 5. Takk for denne!
  Her i Bergen har vi en debatt gående etter at en arkitekt mente at alle husene på Torgalmenningen burde males grå! Helsdigvis er det mange som protesterer og jeg håper inderlig ikke det blir noe av. Vi trenger farger!

  SvarSlett
  Svar
  1. De kan ikke mene dette! Å male Torgalmenningen grå vil ødelegge Bergen. Nå prøver de fleste å gå bort fra grått, heldigvis. Hvilken begrunnelse har denne arkitekten? Grått og corona - depressivt!
   Lykke til med fargene. Hilsen Tove

   Slett
 6. Hei Tove, Veldig fin artikkel og gøy at du har nevnt det morsomme puslespillet fra www.ncscolour.no. Det er helt supert og ikke så vanskelig som man skulle tru. Det handler bare om å sortere og samle alle de brikkene som har likheter. Sammen vil alle fatgegruppene danne en helhet :@)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo viktig å prøve seg på noe nytt i disse dager. Og alt med farger er jo gøy! Tror mange har lyst til å prøve seg på dette. Hilsen Tove

   Slett