tirsdag 28. april 2020

Bloggers Sunday Walk 26. april 2020.

Kanskje synes du at det holder med det forrige blogginnlegget, om turen til Lilloseter?
Når jeg igjen skal legge ut om tur her i mitt område, tror du kanskje det blir kjedelig?
Men jeg synes aldri at turer i skog og mark blir kjedelige. Selv i det samme området blir det alltid noe nytt, enten det er ulike årstider, en ny sti du ikke har gått, ulikt vær - andre farger.


Og det kan nesten ikke bli vakrere enn å starte ved et stort hvitveis-område!


Nok en gang skal jeg fortelle/vise deg historiske steder.
Jeg har tidligere i blogginnlegg også fortalt om det området vi tok på søndag, men denne gang tok vi en annen sti. En som nesten ingen går. Bortsett fra helt i starten, og et lite stykke på veien tilbake.
Jeg har i tidligere blogginnlegg fortalt om at det like her oppe lå et Milorg skjulested under krigen 1943-1945 -
Stengunhytta. Men jeg har nok ikke fortalt hvorfor den heter det.

Du kan kanskje ikke se det som står skrevet her, men du ser antagelig hvordan hytta så ut.
Hytta ble funnet av grunneier først etter krigen. Ingen hadde lagt merke til den tidligere, da det på den tiden var tett granskog i hele området, noe som ga hytta godt skjul.

Hytta ble laftet opp av ubarket tømmer, som ble hogd i nærheten. Grunnflaten ble ca. 3x4 meter, og høyden var ca. 2,40 m. Den ble brukt av MILORG D13131.
Så til navnet. Her foregikk våpeninstruksjon. Stengun var en engelsk maskinpistol, som også ble hemmelig produsert i Norge under den 2. verdenskrig 1940-1945. Derfor navnet.


Litt høyere oppe her i skogen, på toppen av Gjelleråsen, er dette skrevet i fjellet, men bildet er tatt tidligere, da vi ikke gikk opp dit denne gangen.Vi fortsetter på vår valgte sti, og kommer til en av de største maurtuene jeg har sett. Og like ved - en skilpadde i stein! Jeg elsker å "lese" figurer ut av stein. Gjør du?Det er vilt her inne, og vi er alene. Her har et kjempetre falt ned.
Her er vi på en liten topp hvor noen har laget en liten leirplass, med et bål. Bålet var vi ikke så glad for å se, da det på søndag var usedvanlig tørt i skogen. Men det er en hyggelig plass med god utsikt.

Men vi fortsatte videre, og kom til den delen av stien, som kan kalles "hovedstien" opp til toppen av Gjelleråsen. Der står dette kartet, og dette skiltet?

Hva er Oldtidsveien, spør du kanskje? Det er "Den Trondhjemske Kongevei", som har sin opprinnelse i førhistorisk tid. Veien gikk fra Oslo, over Romeriksbygdene og til Trondheim.
Fra det stedet skiltet står, følger veien et trangt skar som kalles Kongedalen. Dette stedet kalles Svingele, Bjellele eller Solingle. Merkelige navn.
Helt til begynnelsen av 1900-tallet var veien i Kongedalen forsynt med tverrstokker, eller "kavler", som skulle gi fotfeste for hestene, og hindre grus og sand i å renne nedover.
La meg ta deg nedover Kongedalen.
Veien var så smal at bare en hest med kløv kunne passere om gangen. Derfor var det plassert en bjelle i hver ende av dalen. Den som ringte først i bjella, fikk først passere. 
Dette var vel en form for enveiskjøring! Vi fortsetter.
På bildet over ser du to trær som har falt over stien, og på bildet nede til venstre ligger flere store trær som også har brukket.
For en forferdelig tur de må ha hatt, med fullastede hester, i all slags vær!

Oldtidsveien er fredet iflg. Lov om kulturminner av  9. juni 1978. Alle kulturminner fra før 1537 er automatisk fredet.
Inngrep eller ødeleggelse av kulturminnet er forbundet med straffeansvar.


Men nå er vi nesten ved enden av Kongedalen, og sannelig er det en merkelig figur som vinker farvel til oss.


Og her nede står en slik bjelle eller klokke som de ringte i for å få til denne "enveiskjøringen".
Denne står, her nede, og en annen står på toppen. De ble satt opp igjen for noen år siden.

Det er flere historiske minner i dette område, blant annet gravminner som er 3 000 år gamle. Men dette kan vi eventuelt komme tilbake til.

Det er lenge siden vi hadde gått ned Kongedalen, for det er vondt å gå her, spesielt når det er vått, for da blir det glatt på alle steinene. Men nå gikk det fint.
Litt rart å tenke på at vi våget å kjør ned her på ski, men det er mange år siden!

Når vi kommer ned ved hovedstien, ønsker hvitveis oss tilbake. Og jeg takker deg for turen. Hilsen Tove.10 kommentarer:

 1. Flott tur, jeg har også laget et innlegg om min tur. Det ble egentlig to turer!
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har vært inne på din blogg og sett alle de vakre bildene. Sannelig var det to fine turer du tok - en på bena og en på sykkel. Anbefaler alle å ta en titt. Det er så vakkert ved Mjøsa!
   Jeg ønsker deg fine dager fremover. Hilsen Tove

   Slett
 2. Så fin tur. Nydelig med all hvitveisen nå. Likte godt det bildet med det treet som lå som en bro over den som gikk under. Spennende med alt man kan se i naturen og fantasien får brukt seg ja. Ha en herlig dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er helt enige - det er så mye spennende vi kan se og oppleve i naturen. Men tenk deg det slitet de hadde oppover eller nedover Kongedalen!
   Jeg ønsker deg fine turer. Hilsen Tove

   Slett
 3. Tusen takk for en nydelig tur, Tove og turvennen. Jeg har litt ekstra sans for det første bildet av tjernet. Litt skummelt og eksotisk motiv… Vi har også en oldtidsvei som heter Kongeveien her i området. Tror det er forlengelsen av den sørover, altså samme farvei! Hvitveisen lyser veldig opp på bakken under trærne for tids. Vakkert!
  Jeg ble kasta ut to ganger av kommentarfeltet, så nå skriver jeg på et eksternt dokument og limer inn raskt… før det forsvinner igjen! Ha en fin onsdag ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo artig hvis disse to Kongeveiene egentlig henger sammen. Det er jo også en pilegrimsled som går ved siden av Kongedalen og over toppen av Gjelleråsen.
   Merkelig at du har problemer med å legge ut kommentar. Så vidt jeg vet har ingen andre problemer. En god helg ønskes av Tove

   Slett
 4. Takk for interessante blogg innlegg. Så mye historie og fine muligheter dere har i nærheten av bostedet. Kanskje skoler i nærheten kunne legge undervisning, naturfag, historie, KOH idette området. Edith

  SvarSlett
  Svar
  1. Velkommen som kommentator, Edith. Kjempegøy!
   Og for en god idè - for det er virkelig mye spennende og gammel historie her fra området.
   En god 1. mai helg ønskes av Tove

   Slett
 5. Naturen selv, været , lyset og skiftende årstider gjør at en tur ut aldri blir kjedelig. Lite smittefare er det også når vi går der ikke alle andre går. God mai ønskes deg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er så enige! Fantastisk vær i Oslo i dag, så nå tar vi en ny tur.
   Jeg ønsker også deg en god søndag og en fin mai måned.
   Hilsen Fra Tove

   Slett