torsdag 11. oktober 2018

Sherpaer fra Nepal har laget en fantastisk tursti ved Liahytta. Den heter Liabratten.
Vet du ikke hvor Liahytta er? Den ligger rett oppe i skogen på Stovner.


Disse fire sherpaene fra Nepal har i høst bygget en utrolig sti fra Liahytta og opp til toppen.
Da vi flyttet til Stovner i 1965 var det to skibakker her - en ganske stor, og en liten.
De ble etterhvert revet, men den store var faktisk treningsbakke før OL i Oslo i 1952.


Dette er i skogen ca. 15 minutters gange fra der vi bor. Vi er heldige som har skogen så nær.
Og rett bak hytta ligger både lysløype og alpinbakke med skiheis.
Det er idrettslaget Høybråten og Stovner IL som eier den store, flotte tømmerhytta - Liastua. Den driftes av Seniorgutta.
Like ved stua går også den historiske Oldtidsveien, som ble brukt til å frakte varer og folk fra Oslo til Trondheim, og som også ble brukt av pilegrimer. Jeg har skrevet om Pilegrimsleden tidligere.

Det var vel i slutten av august at de begynte å lage stien, tror jeg. På bildet her er mesteparten gjort. Helikopter hadde fraktet de kjempestore steinene fra Telemark, og lagt dem et stykke oppe i bakken og på toppen. Så var det bare å starte jobben!

Hvordan de klarte å rikke på disse steinene forstår jeg ikke. De er ikke akkurat store disse sherpaene - men for noen krefter!Her ser du hvordan steinene er droppet av helikopter på toppen. Hyssing ligger klar på steinene for å kunne trekke dem.

På bildet til venstre, ser du at de har begynt å fordele dem nedover der stien skal gå.Det er ikke akkurat småstein dette her!Nå begynner stien å ta form og bli ferdig på en del strekninger. 

En dag jeg kom opp, hadde de tent bål for å reparere redskapen sin. 
Sammen med dem står Arne Fagerlie fra idrettslaget Høybråten og Stovner IL, som har hatt kontakten med dem hele tiden. 


Her ser du at stien virkelig er blitt helt super. Det er flere enn meg som tar bilder.
Og bildet til venstre viser et steinplatå, som det i etterkant ble satt et bord og en benk på. Se bilde nr. 2.En dag jeg gikk oppover Liabratten, fikk jeg se at tre av de fire som pleide å være der, holdt på å legge de siste steinene helt øverst. Dette var toppen av skibakken. Du kan se at de har latt noen små elementer fra bakken stå igjen som et minne. Ta en titt på den kjempestore steinen, og se hvordan de får lirket den på plass. Helt utrolig, med bare spettet som hjelpemiddel!
En av sherpaene kan bære 300 kg på ryggen med bærerem.


Og når du kommer opp er det ikke mange metrene igjen til "Gubbero".
Den er bygget av Seniorgutta i Høybråten. Et annet sted, ikke langt unna har de bygget "Kjerringfred".


Og her er noe av utsikten. Helt fantastisk!Og det er utrolig mange som nå besøker Liastua og går opp Liabratten. Alle er mektig imponerte.


En stor takk til de fire sherpaene som her blir presentert fra scenen, som ble satt opp for et arrangement tidligere i høst.
Mange sherpaer har de siste årene arbeidet ulike steder i Norge. Jeg vet at bror til den ene her, samtidig holdt på i Mo i Rana.Steinen som er kommet opp ser kanskje litt ut som en gravstøtte, men jeg håper det kommer skrift etterhvert med årstall og hvem som har laget dette mesterverket! Hilsen Tove.

12 kommentarer:

 1. FOR ein flott jobb som er gjort her. Det er utruleg at dei kortvokste karane kan løfte så tungt og stort, men det er nok mykje i innlært teknikk dei bruka får å løyse oppgåvene.
  Det blir bygt steinstiar mange stadar i landet no, til og med til høge fjelltoppar på Sunnmøre. Så sjerpane er ettertrakta.
  Flott innlegg.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ekstremt å se hvordan disse karene, som egentlig ikke ser store og sterke ut, klarer dette.
   En av dem snakket litt engelsk, så jeg pratet med han et par ganger. Og de likte seg i Norge, ble godt tatt vare på. Du må komme på besøk slik at jeg kan vise deg Liastua og Liabratten.
   Jeg så TV-programmet der flere steder rundt i Norge ble vist. Dette betyr mye både for sherpaene og for Norge. God helg ønskes av Tove

   Slett
 2. Imponerende arbeid disse karene har gjort. Skulle gjerne ha hatt dem til å fikse grunnmuren vår på skolen/hytta vår. Der må vi jekke opp huset og fikse muren neste sommer.
  NB: det er to fulle etasjer, tømmerhus med tre meter under taket, litt av en jobb, gruer meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er kjempeimponerende!
   Jeg vet jo ikke om de påtar seg slike "småjobber" som du forteller om. Jeg kan jo spørre han som hadde kontakten med dem her hos oss hvis du vil. Hilsen Tove

   Slett
  2. Takk for tilbudet, men vi skal søke kulturminneforeningen om støtte og da må vi bruke de folkene de anbefaler og arbeidet må ikke være påbegynt. Huset er et Kulturminne, så vi håper på støtte etterhvert. Ha en fin dag hilsen Ingun

   Slett
  3. Ikke dårlig at dere skal pusse opp et kulturminne. Dere er usedvanlig aktive på flere felt.
   Lykke til - jeg håper dere får støtte! Hilsen Tove

   Slett
 3. Hvilket imponerende arbeid med bare fire personer, ja det ville være riktig å skrive navenene på steinen... jeg håper jeg vil bruke stien en gang. Det er fint at du hadde kontakt med Sherpaer fra Nepal. Det er et hardt liv der; jeg tror det er grunnlaget for at de kan gjøre så imponerende.
  Takk for rapporten.
  Jeg har ikke lest blogging i det siste fordi vi har så ubeskrivelig god vær og tok mange turer. Men jeg vil være her igjen ofte og jeg gleder meg til dine bidrag.
  Varme hilsen fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding, Viola. Jeg har sett på din blogg at dere har hatt mange flotte turer - nydelige bilder!
   Du må komme på besøk, så skal jeg vise deg stien til sherpaene - Liabratten. Jeg skal ta deg med i skogen her og vise deg Stovner tårnet.
   En fortsatt god høst ønskes av Tove

   Slett
 4. Så vakkert det ble med den trappen. De må være umåtelig sterke disse karene, for det er ikke småstein de jobber med akkurat. Ønsker deg en vakker helg og kanskje du tar en tur i trappen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er flott. Jeg blir ikke lei av å gå der. Og tenk så heldige vi er, det er ikke mange minuttene fra der vi bor. Kom og besøk meg, så skal jeg ta deg med dit og i skogen rundt. Flere har nå fått øynene opp for denne flotte trappen/stien. Jeg skal så absolutt gå Liabratten i dag.
   God søndag ønskes av Tove

   Slett
 5. Heisann, jøje meg.... for et arbeide. Jeg visste at de er flinke, men ante ikke at de håndterte SÅÅÅÅ store steiner. Det ble virkelig flott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du må komme på besøk, så tar jeg med deg opp i skogen. Det er ikke mange minuttene fra oss. Da kan du også se Stovner tårnet. Hilsen tove

   Slett