fredag 10. august 2018

Bør kreative fag fjernes fra skolen?

For en uke eller to siden var det et innlegg på Si ;D siden i Aftenposten, skrevet av en ung pike, jeg tror hun var 15 år. Dessverre har jeg ikke fått med meg avisen tilbake fra ferie.

Men denne jenta beklaget seg i sterke ordelag over at det i det hele tatt var kreative fag i skolen.
Det var bortkastet tid - hun kjedet seg, og var på YouTube eller Facebook i de timene.
Hun mente at disse timene burde brukes til norsk og matte, da mange var for dårlige i disse fagene. Og selvsagt er norsk og matte viktig.


Men tror du disse elevene er enige i at kreative fag skal bort fra skoleplanen?
Riktignok kan de også både lese og regne, men hvordan vil livet vårt bli hvis vi ikke også skal få lov å benytte våre kreative evner, og lære mer om, for eksempel farger?
Men selvsagt må lærerne kunne inspirere slik at alle blir med og synes det er interessant.
Og ikke minst - mobilene bør ikke være tillatt i skoletiden! Elevene skal følge med i timene!!!


Heller ikke disse elevene ser ut til å kjede seg. Men de fleste her er voksne, men de var sikkert glade i kreative fag også som barn og ungdom. Begge bildene over viser elever jeg har forelest for. Jeg håper noen av dem gir meg en tilbakemelding, her eller på Facebook.

Jeg tror det er mange måter å lære ulike ting - vi bør nok gjøre om  undervisningen en god del.
Vi kan både lære sprog og matte hvis vi legger opp fagene på andre måter. Hva med oppgaver ute i naturen? Da får også urolige elever rørt på seg. De kan beskrive ting, da lærer de sproget samtidig. Det kan lages oppgaver i matte, de kan ha quiz, tegne/male ute, de kan lære om farger og former, former er også en del av matematikken. Mulighetene er mange.


Her får elever prøve ut sin kreativitet. Det er som sagt mange måter å gjøre det på.


Hva tror du den kjente og dyktige arkitekten Aat Voss hadde sagt hvis kreative fag hadde forsvunnet da han var gutt? Kreativiteten må brukes på den ene eller andre måten.
Voss har nå de siste årene blant annet vært med og utformet flere bibliotek her i Norge.
Jeg har tidligere lagt ut innlegg om Deichmanske Bibliotek på Stovner, der jeg også fikk en prat med Voss på åpningen.

Her er to bilder fra dette artige biblioteket.


Og sannelig må det kreativitet til for å lage noe så vakkert!

Var det noen av dere som leste hva denne jenta skrev i Aftenposten? Da håper jeg dere kommenterer enten dere er enige eller uenige med meg. Hilsen Tove.

12 kommentarer:

 1. Kreativitet er i hodet og i hjertet, så det er preget av grunn og følelse... kreativitet trenger konkrete retningslinjer, slik at den kan blomstre :-)) og kreativitet trenger selvdisiplin, for å kunne utvikle seg -
  dette er mange ding å lære, for ikke å nevne håndverkets grunnleggende ferdigheter.
  Sist men ikke minst er kreativitet grunnlaget for forskning
  ... kanskje hun burde finne enda mer oppmerksomhet på skolen... definitivt ikke mindre.
  Enig med deg. ¨
  Klem til deg.
  God kveld og hyggelig søndag for deg. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott svar fra deg, Viola.
   Det er nesten litt synd på den jenta som skrev dette, men læreren har selvsagt mye å bety!
   Fortsatt god sommer ønskes av Tove

   Slett
 2. p.s. enig med deg... bruk av mobiltelefonen bør ikke være tillatt av skolen.

  SvarSlett
 3. Da er vi helt enige, Viola.
  Alt godt ønskes sv Tove

  SvarSlett
 4. Takk for koselige kommentarer hos meg. Vesterålen ("Lofotens lillesøster" og fornøyd med det), er vakker. Når det er sagt, så er det vakkert mange steder når sola skinner. I dag høljer det ned og tåka ligger helt ned i fjæra. Jeg har vært på trappa og snudd, det var dagens uteaktivitet. Tenker du deg denne veien, og jeg ellers er hjemme, så koker jeg gjerne kaffe.
  Jordbær nord for polarsirkelen er en historie for seg. 2 måneder med dagslys og sen modning gjør dem fantastisk søte og vel verdt å vente på.
  Kreative fag har absolutt sin plass i skolen. Jeg har førskolepedagogikken i ryggmargen og er ikke i tvil! Mobiltelefoner, derimot, ønsker jeg innimellom pokker i vold (unnskyld språket!). Maken til tidstyv. Jeg tror ikke vi har godt av å være pålogget og tilgjengelig til enhver tid. Tvertimot bør svært mange øve seg på å være tilstede der de faktisk er. Og jeg vil ha meg frabedt kjeft for å la telefonen være hjemme rett som det er...sånn, der var det sagt! Beste hilsen Oddi

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjenner nesten smaken av de jordbærene!
   Ja været kan forandre seg raskt, men denne sommeren har vi hatt dette ekstraordinære sommerværet dag etter dag - det kan også bli for mye!
   Nå er vi på en rundtur med bil. Over fjellet fra Gudbrandsdalen og over til Østerdalen. Inn i Sverige til Idre, og derfra opp mot Røros og Tynset.
   Flott og se naturen også fra bilen av og til. Vakkert!
   Når det gjelder kreative fag og mobil er vi alle vi bloggere enige. Jeg elsker å forelese for kreative elever. Du så kanskje innlegget om julevinduene hos Steen & Strøm som ble laget av elevene på Treider som jeg foreleste for? Supert!
   Når jeg kommer til Vesterålen neste år sier jeg ja takk til en kopp kaffe, og noen gode råd.
   Håper du får noen flere fine dager.
   Hilsen fra Tove

   Slett
 5. Ei jente på feil planet. Kretive fag er dødsviktig, kan du ikke tenke kretivt kan du heller aldri bli god i matte, kjemi osv heller. sund at slike innlegg tas inn i avisen, det handler om uforstand!
  På skolen vår hadde vi skap for mobil, de fikk anmerkning om de brukte den. Det er forferdelig med alle lærerne som tillater mobil.
  Ha en strålende uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er så enige! Og tenk så mye skade mobilen gjør - elevene blir helt ukonsentrerte. Klart lærerne burde beslaglegge dem i timene.
   Vi er nå noen bloggere som er veldig enige i mye. Vi må ha et bloggertreff! Hilsen Tove

   Slett
 6. Nå har jeg snart lest ferdig boka Alt lyset vi ikke ser, kjempebra og takk for tips.

  SvarSlett
  Svar
  1. En nydelig bok! Fint at jeg kunne tipse deg, du har tipset meg om så mye! Hilsen Tove

   Slett
 7. Heisann, jeg er litt sent ute med å svare. Ser at mange har tatt oppfordringen din, Tove!
  Kreative fag er vel så viktig for utviklingen av hele mennesket. I går økte vi kapasiteten i den kreative delen av hjernen til elevene ved å tegne opp ned og med den hånda du vanligvis ikke bruker..! Litt uhøytidelige øvelser som også skaper latter og glede. Kunstneriske og matematiske evner henger jo ofte sammen, de styrker hverandre, det samme gjelder formidling... enda mer av kreative fag i skolen, sier jeg! Og vi bruker mobiltelefonene i faget både i dokumentasjons- og illustrasjons oppgaver. Det kommer veldig an på anvendelsen om det er fornuftig eller ikke å ha den i bruk i undervisningen. Ha en go´lørdag ;:OD)

  SvarSlett
 8. Som du har sett, er vi alle her enige om at kreative fag og kreativitet er viktig. Hvor hadde vi vært uten kreativiteten?
  Så artige øvelser dere har hatt - utfordrende kan jeg tenke meg. Det må jeg prøve.
  Tony Buzan, den store innen læring, sa alltid at det å bruke hjerne og det kreative styrker kroppen og at fysisk aktivitet styrker hjernen.
  Takk for flott kommentar. Hilsen Tove

  SvarSlett