Tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus
ble den 12. januar 2018 til et universitet med navnet
OsloMet - storbyuniversitetet.
Etter all kritikken rundt navnevalget, er det nå kritikk av logofargen GUL - som kan bli valgt.
VG hadde en stor artikkel om dette den 13. mars, skrevet av Frank Ertesvåg, og en tidligere elev delte den med meg på Facebook.
Overskriften er:
Ansatte ved universitetet advarer mot gult - og minner om at fargen kan få oss til å tenke på både smittefare og billigbutikker.
Vi kan lese at Erik Dahlgren i Forskerforbundet ved OsloMet advarer mot å benytte gult i logoen. Han sier at gult signaliserer både billigbutikker, smittefare og fare for radioaktivitet.
Og Dahlgren ønsker ikke at det nye universitetet skal assosieres med det.
Det er klart at vi vil assosiere den gule fargen med dette, fordi det er så innarbeidet, og har festet seg i vår bevissthet. Fargen ble antagelig valgt fordi den synes så godt. Men gult symboliserer også mye positivt.
Ordet gul kommer fra det gamle germanske ordet gula eller gelwa, som betyr skinnende. Derfra kommer ordet gyllen, og navnet gull, er avledet av ordet gul.
Gult er knyttet opp mot solens livsviktige energi, og Keiseren i Kina bodde i "den gule by". Hans kappe var safrangul, og ingen andre enn keiserfamilien fikk bære denne fargen, som de så på som hellig.
Men fargesymbolikk er ulik i ulike land og kulturer, og fargesymbolikk kan også forandre seg over tid.
En mer "skittengul" farge, har ofte vært et symbol på falskhet, løgn, svik og misunnelse.
I Frankrike er sjalusi også et ord som henger sammen med gult.
I fargepsykologien er kunnskap et viktig ord knyttet opp mot fargen gul, og selvsagt vil det være riktig at en logo for et universitet inneholder denne fargen, men jeg ville ikke benyttet den alene eller bare sammen med svart. Og slett ikke den "skittengule" du ser til høyre.
Mye av grunnen til det er nettopp at den er knyttet opp mot de negative elementene som jeg skrev over.
Når det gjelder logoen til Høgskolen, som du ser øverst i innlegget, ser den for meg kjedelig ut i hvitt og svart, men i artikkelen skrives det at gult og svart har vært en del av profileringen til Høgskolen. Det kjenner ikke jeg til.
I naturen er mange av de giftigste og farligste dyr, slanger og insekter gule og sorte. Ikke glem at farger er naturens sterkeste signalsystem - vi ser farger før form!
Hvilken farge/hvilke farger bør da velges i deres logo? Her er det helt sikkert mange ulike meninger. Men faktum er at det blir galt å velge farge ut fra liker/ikke liker, eller farger i motebildet. Vi må vite litt mer om hva fargen skal symbolisere.
Jeg gikk derfor inn på nettsiden til OsloMet for å få litt mer kjøtt på benet, og det fikk jeg.
Hva er forskjellen på dette universitetet og det andre universitetet i Oslo, UiO?
Der står følgende:
"Oslos to universiteter tilbyr forskjellige utdanninger og ulike forskningsfelt. OsloMet har praksisnære studier, som for eksempel sykepleie og grunnskolelærer, med en tett kobling til arbeidslivet. Vi er et universitet med hovedsakelig profesjonsutdanninger.
OsloMet er en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet og arbeidslivet vi samarbeider med. Det nye universitetet har studiesteder i Oslo, på Kjeller og i Sandvika. Studerer du ved OsloMet , kan du gjøre en forskjell."
Ittens fargesirkel |
Så mange ulike fagområder - fra mat til teater!
Hver av disse linjene burde hatt sin egen logo med sine egne farger!
Jeg vil liste dem opp, men ikke i den rekkefølgen som står oppført:
Helse og sosialfag, Drama og teater, Mat og ernæring, Ingeniør teknologi og data, Arkiv- bibliotek- og informasjonsfag, Kunst og design, Økonomi ledelse og samfunnsfag, Journalistikk kommunikasjon og mediefag, Internasjonale og interkulturelle studier, Lærerutdanning og pedagogiske fag, Tolkeutdanning og språkfag, Yrkespedagogikk og yrkesfaglærer utdanning.
Her er det fysiske og praktiske fag i tillegg til mentale og kreative studier.
Jeg var en stund i tvil om hvilke farger jeg ville valgt i denne logoen, men etter å ha studert listen over studiene, er jeg sikker på mine valg, selv om mange vil finne mitt fargevalg svært utradisjonelt. Men vær klar over at fargene spiller stor rolle i markedsføring og merkevarebygging. Gjennom fargevalget bygger man en identitet (branding) som betyr mye. Som sagt - vi ser farger før form, og farger er naturens sterkeste signalsystem. Farger er helt vesentlig for alt levende, men de fleste tenker ikke over hvor viktige fargene er. Et eksempel: Ved å bytte farger på emballasjen til et produkt, kan salget øke med mange prosent!
Hva er så mitt valg?
På grunn av de store ulikhetene i disse studiene, vil jeg velge fiolett (rød-lilla) som hovedfarge. Det er kreativitetens farge i fargepsykologien, og som sagt - her på OsloMet ser det ut til å være mye kreativitet. Men nyansen i den fiolette må ikke være for rød, heller gå litt mot indigo (blå-lilla.)
Men grunnpilaren i alle studiene er kunnskap, og gult er kunnskapens farge.
Jeg vil bruke fiolett som hovedfarge/bunnfarge, og bruke gult i bokstaver og eventuelle former.
Disse fargene er også komplementære, og fremhever hverandre.
Her på skjermen er det vanskelig å få frem riktige nyanser, og spesielt når det gjelder gult.
Nå er jeg spent på hvilke farger OsloMet velger. Jeg har forsøkt å kontakte dem, men har ikke fått noen i tale. Det er synd. Jeg ønsker lykke til med fargevalget!
Hilsen Tove
Jeg er faktisk enig med deg i at komplimentærfargene, gul skrift på blå-lilla farge hadde vært fint. Ikke som IKEA blått!
SvarSlettNå går det endelig mot vår og snøsmelting!
Tusen takk for din tilbakemelding, Ingun.
SlettVi er helt enige - og slett ikke blått, men en lilla-farge som kanskje ligger midt i mellom fiolett og indigo. Fargene til IKEA er jo som det svenske flagget.
Da vi dro fra fjellet på onsdag var det kommet 10 cm nysnø - alt var hvitt uten et spor. Utrolig vakkert, men det blir fint med vår nå!
En god helg ønskes av Tove
Hei! Kan si GODT VALG, Tove! Bare det å skifte ut den urene gule farven med safrangul, vil kunne skape en stor forskjell. Viktig å justere de ørsmå nyansene.... Jeg tenker på falskhet når jeg ser gulfarven på eksemplet. Og bakgrunnsfarven du foreslår, tror jeg vil kunne gi god effekt. Håper du får kontakt med dem. Ønsker deg riktig go´ vårhælj ;:OD)
SvarSlettTakk også til deg Bjørg for din gode tilbakemelding. Da er vi tre som er enige, det vil si, dere to + meg her på bloggen, men det er langt flere. Men alle vi tre kan mye om farger. Er veldig lei meg for at jeg ikke fikk en prat med de ansvarlige på OsloMet før alt er bestemt. Det blir i alle fall spennende å se deres resultat.
SlettEn god helg ønskes av Tove
You made some really good points there. I looked on the net for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.
SvarSlettThank you for your nice comment.
SlettColours are interesting in many ways.
Best regards from Tove
I couldn't resist commenting. Exceptionally well written!
SvarSlettThanks to you too for your friendly comment.
SlettI love to teach about colours, and I love to write.
I wish you all the best. Best wishes from Tove
Gult er en fin farge om den er klar, synes jeg. Det minner om sola og lyset. Håper du får kontakt med dem.
SvarSlettTittet innom påskeinnlegget ditt også. Så koselig. Ønsker deg fine dager i den gryende vår! :)
Klart gult er vakkert, men vi må tenke litt over hva vi skal benytte den til. Uten sola - intet liv, men ellers i våre omgivelser kan den gule fargen bli vel intens. Den er jo også den fargen flest sover dårlig i.
SlettKos deg i sola! Hilsen Tove