fredag 11. november 2016

I Dagbladet i går kunne vi lese artikkelen
"Symbolikken i Hillary Clintons siste antrekk gir folk nytt håp."

Dette er ikke drakten Hillary Clinton benyttet da hun holdt sin tale etter valget.
Men jeg tror fargen er ganske lik. Den er i alle fall indigo. Det var også slagene på den drakten
og på blusen som alle snakker og skriver om nå, men de kaller den "lilla".


Artikkelen er skrevet av Hedda Fannemel Espeli, og for meg, som i de siste 25 år har arbeidet med og undervist om farger, er dette en super artikkel. Den viser i hvor sterk grad farger kan "snakke til oss", og at farger er så mye mer enn mote og trend - smak og behag!

Nå snakkes og skrives det om Hillary Clintens fargevalg over store deler av verden.

Den store banebrytende vitenskapsmann og dikter Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), som utga sin store Farvelære i 1810, var den første i moderne tid som beskrev den psykologiske effekten av farger, og hevdet at farger var mer enn et fysisk fenomen. 

Fannemel Espeli har fanget opp uttalelser fra mange, både i mediene, på Twitter og Facebook.
Alle steder sier de "lilla" om fargen, og de som uttaler seg snakker som om det er fiolett hun har kledd seg i. Men både på vårt TV og på min datamaskin er imidlertid fargen indigo. Fiolett er en rød-lilla farge, indigo er en blå-lilla, og i fargepsykologien har de mange ulike egenskaper, og ulik symbolikk. Med andre ord - vi kan ikke bare si "lilla" om lilla-fargene, slik som du kan lese her!Hillary Clinton bruker mange ulike farger. I valgkampen har blått, rødt og hvitt stått sterkt, men hun har kledd seg i et vell av farger. Herlig - da norske kvinner nesten bare kler seg i grått og sort!Men mange mente at hun overrasket de fleste med sitt indigo fargevalg etter nederlaget.

Hva sier egenskapene og symbolikken om indigo ut fra fargepsykologien?

I boken min, Fargene forteller, som nå er kommet i 4. opplag, skriver jeg følgende om indigo:

"Mange har ikke noe forhold til denne fargen og vet knapt nok hva den heter. De kaller både indigo og fiolett lilla, noe som i og for seg er riktig ettersom indigo er en dyp blålilla farge. (...) Men i indigo ligger en enorm indre viten og intuisjon. Her finner du idealisme, individualitet og visdom - en for mange ukjent form for visdom. Kanskje kan man si det slik: vi vet dypt inne i vårt ubevisste uten å ha lært eller blitt fortalt. Fargen oppfordrer oss til å trenge inn i livets mysterier."

Burde Hillary kledd seg mer i denne fargen i valgkampen, for hun har brukt den også tidligere. Kanskje hun da ville sett hva som lå i amerikanernes sjel nå? Kunne den indigo fargen styrket hennes intuisjon, og fått henne til å se dagens USA i et annet lys, og gitt henne mer innsikt i hva folk flest mener?

Her kommer litt mer fra boken min:
"Vi forbinder indigo med filosofi og religion. Indigo ser bak de mange illusjonene i vår materielle verden. Den er en fryktløs fargeenergi, der du finner visjon og individualitet. Den oppfordrer også til reformer, men har i seg en stor grad av forståelse, følsomhet og vennlighet."

Men Hillary må ikke kle seg for mye i denne fargen nå, da den kan føre til angst og tungsinn, som er egenskaper ved fargen som vi ikke verdsetter. Den kan i ytterste konsekvens gi en dyp depresjon.
"I den indigo fargen finner vi den høyeste sannhet, og løgn er bannlyst."

Indigo er ikke adventfargen! Det er fiolett, noe som trend og mote ikke har vært klar over de seneste årene. Lys og servietter har blitt mer og mer blå-lilla - indigo.

Fannemel Espeli viser blant annet i sin artikkel til sjefen for Vogue Runway, Nicole Phelps, som skriver følgende:
"På grunn av fargens sjeldenhet (da snakker hun egentlig om fiolett) ble den et symbol på adelighet, velstand og makt." 

Hvorfor var fiolett så sjelden? Fordi inntil 1856, da William Henry Perkin ved en tilfeldighet snublet over oppskriften på hvordan han kunne fremstille fiolett fargestoff kjemisk, (dette var den første kjemiske fargen), måtte 12000 purpursnegler bøte med livet for å få ett gram fiolett fargestoff. Ikke merkelig at bare de rikeste hadde råd til det! Du kan lese mye mer i boken min. Farger er spennende lesning!
Jeg håper at alt som nå skrives om farger vil få også norske kvinner og menn til å tenke mer over hvor viktig fargevalget er. Husk at det du kler deg i er din emballasje! 
Hilsen Tove.


10 kommentarer:

 1. Drakten Hillary hadde da hun holdt tale etter tapet syntes jeg var nydelig, og Bill med matchende slips.. Det var en flott tale som var en president verdig. Så synd hun ikke vant.

  Ønsker deg en fin fredag og helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så enig i det du sier. Både at talen var flott, at hun burde blitt president - og at drakten var nydelig. Jeg elsker den indigo fargen. Og drakten er ikke fiolett! God og fargesprakende helg ønskes deg av Tove.

   Slett
 2. Heisann... flott innlegg Tove... hadde også lagt merke til at Hillary har variert med farver på klærne under valgkampen som ble den merkeligste noensinne... kan vi si at det ikke er så gær´n´t at det ikke er godt for noe... men hva vet vi ennå ikke! Prumpen hadde uansett den samme blå dressen og rødt slips til enhver tid om jeg husker riktig!
  Ha skikkelig god ukeslutt ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. At farger har fått så stor oppmerksomhet er gøy for meg - og ikke minst viktig. Kanskje kan folk begynne å tenke over sin egen fargebruk, eller mangel på bruk av farger! Det blir spennende å se hvordan Trump gjør det. God helg ønskes av Tove

   Slett
 3. Jeg har også lagt merke til Hillary sitt fargevalg. Det var jo også et innlegg på dagsrevyen hvor hun kjøpte klærne. Den damen, hun som drev den butikken snakket om og var Hillary sin rådgiver. Spennende.
  Jeg trodde elevene tullet med meg da de fortalte det. Hun skulle ha vunnet. Jeg er skikkelig redd for hva han kan finne på. Farlig mann.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg så også det innlegget på Dagsrevyen, men jeg tror hun sa at hun foreløpig ikke hadde hatt Hillary som kunde. Men også hun snakket om hvor viktig det var å velge "riktige" farger.
   Jeg satt faktisk oppe fra kl. 02.00 og så på. Helt utrolig å følge utviklingen. Jeg trodde ikke det var sant det jeg så. Men ingen hadde trodd det!
   God søndag ønskes av Tove

   Slett
 4. Hei Tove :)
  Jeg jobber med en eksamensoppgave, der jeg tar for meg fargevalg på serveringssteder. Oransje er den fargen jeg har konkludert i har sterkes effekt. Er det noen andre som også egner seg? Eller ikke egner seg?

  Har du et forslag til en god innledning til hvorfor fargene er viktig i denne sammenhengen?

  Tusen takk om du gir meg svar :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ida. Jeg undrer meg på hvilken skole du går på? Har jeg hatt deg som elev? Du er på rett spor.
   Jeg har også andre elever som nå kontakter meg i forbindelse med eksamensoppgaver på skoler jeg ikke har forelest på. Det forundrer meg at de ikke har fått lære mer om dette i forbindelse med oppgaver om farger i ulike sammenhenger.
   Boken min - Fargene forteller - er en god kilde. Har du lest den?
   Slå på tråden så skal jeg svare på dine spørsmål. Hilsen Tove

   Slett
  2. Jeg går på westerdals, og du var her i år :)
   Jeg bruker boken i oppgaven, og det hadde vært hyggelig å kontakte deg. Hvordan når jeg deg på telefon?

   Hilsen Ida

   Slett
  3. Ring meg på mobil 92 28 83 72. Tove

   Slett