tirsdag 5. juli 2016

Nå er det på tide igjen med litt om farger og interiør.
Som du kanskje har lest i tidligere innlegg, var vi på tur i Nederland i april for å se tulipanene.
For en fargeprakt!
For å bevisstgjøre deg på betydningen av fargevalg, vil jeg nå vise deg salongen og resepsjonen på vårt hotell i utkanten av Delft,   
West Cord Hotel Delft.


Knall røde resepsjonsdisker ønsket oss velkommen. Fint med en fargerik velkomst.

Til venstre, i forkant sto det et langbord med høye stoler. Her var det ikke farger - mørk grått og hvitt, men det roet ned.

Det er vanskeligere å velge farger til offentlige bygninger og hoteller enn i et hjem, da mange ulike mennesketyper fra mange ulike kulturer kommer som gjester.

Dette bør en interiørarkitekt tenke på - ikke velge ut fra sin subjektive smak - det kan gå helt galt! Det er viktig å kunne litt fargepsykologi!

                                                                            
Slik som her! Jeg vet at noen, særlig unge mennesker, synes dette er en artig og frisk farge, men de som ikke liker den, misliker den voldsomt. Og det kan ha flere årsaker.
Her er det farget lys som lager fargen, for veggen er en glassvegg. Den kan se gul ut i noe dagslys, men den ble som regel gul-grønn. Mennesker med migrene eller sterk hodepine kan bli verre i denne fargen, noen blir kvalme. Psykisk syke mennesker har det heller ikke godt her.

Her er det heldigvis roligere farger, og du kan sitte med ryggen mot den veggen du ser over.
De grønne stolene gjør godt, men det er fremdeles gult i gulvteppet - striper i gult og sort.
Denne fargekombinasjonen bruker naturen ofte, når den skal fortelle deg at noe er giftig og farlig.
Derfor ville jeg aldri selv valgt denne fargekombinasjonen i salongen/lobbyen på et hotell!
På bildet over kan du se dekoren på endeveggen i det store bildet.
Og på bildet til høyre dukker gult opp igjen i bokhyller, men denne gangen er det en skarp, klar gulfarge vi ser. Den har mye mindre grønt i seg enn glassveggen.


Men det er enda mer gult i dette hjørnet. Heldigvis er det ikke sort i teppet, men det er sorte stoler.
For noen er dette frisk og morsomt, for andre er blir det meget ubehagelig av årsaker som nevnt over.
Heldigvis var gult ikke med i fargevalget på vårt rom, da gult også er den fargen flest mennesker sover dårlig i.


Puter i sorte stoler og små sofaer hadde også sterkt gult som en av fargene, sammen med rosa, blått og lys grått.
Konklusjonen er, at selv om gult kan virke friskt, og skape inntrykk av sol og sommer, må i alle fall en så sterk gulfarge brukes med forsiktighet, der mange ulike mennesker ferdes!


Heldigvis var rommet vårt i rolige farger, men disse kryssene på veggen skapte en urolig atmosfære i et relativt lite rom

.
    
Teppet i den lange korridoren, som førte til rommet, var ikke vanskelig å se. Igjen ser du sorte striper, denne gangen kombinert med rødt. Det er også et faresignal i naturen!


Til venstre ser du hotellet, fotografert fra bussen. Jeg glemte å ta bilde av det før vi dro. Det merkelige var at det lå tett inntil en stor IKEA forretning, og kanskje er det derfor den sterke, gule fargen var valgt? Det var nemlig tydelig at det her var et samarbeide, da det også lå IKEA kataloger og bøker på hotellrommet.

Vi hadde en ukes tur til Nederland med Jarlsberg Reiser AS, og det var absolutt en fin, velorganisert og hyggelig tur på alle måter.
Det eneste vi hadde å sette fingeren på, var dette hotellet. Vi burde bodd på et hotell som lå nærmere sentrum av Delft, da kunne vi tatt en spasertur etter middagen hvis vi ønsket det. Dessuten var maten ikke noe å skryte av, noe vi ga beskjed om.

Om andre tenkte farger og følte ubehag, vet jeg ikke. Men fargevalg er svært viktig for vårt velbefinnende! Hilsen Tove.

8 kommentarer:

 1. Jeg glemte å legge link til "bienes historie", når jeg svarte deg på min blogg. Her kan du se hva jeg synes om den: http://kleppanrova.blogspot.no/2015/09/lunde-maja-bienes-historie.html

  Enig at resepsjonen var elegant, men kanskje det var med hensikt at de tog oppigjen den knallgule fargen? Ganske spesiell farge på stoler i et hotell.
  Vet du at IKEA i Ringsaker fikk byggeskikkprisen 2016 i år. Helt forferdelig valg syns jeg. Fra hytta vår ser vi rett ned på de kjempegule bokstavene og kan lese de, selv om det er 2-3 km dit.
  Ha en fortsatt fin sommerdag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser at du også er begeistret for boken Bienes historie. Og nå er den blitt en bestselger, tror den er solgt til 20 land hvis jeg ikke tar feil.
   Den gule fargen er en veldig spesiell farge i et hotell, og tror den har sammenheng med IKEA.
   At den fikk Byggeskikkprisen må jo være helt feil Hvem satt i den juryen mon tro?! Jeg har nettopp sagt at de store bygningene med de fargene burde vært forbudt. Det burde holde med logoen på skilt.
   De er ødeleggende for hele miljøet! Da er vi nok en gang enige om to ting! Hilsen Tove

   Slett
 2. Det høyrest ut som det var ein fin og velorganisert tur,
  men einige med deg i at fargane som møtte dokke i hotellet var uheldige.
  Det er vel redsel for at med rolege avstemte fargar kan det virke for kjedeleg, og så går det over grensa.
  Sannsynlegvis vil ungdom synes det er friskt og " kult "
  Interessant det du skriv om fargane sin verknad på kropp og sjel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig bra tur! Men ja - denne gulfargen, og sammen med sort, var ikke heldig.
   Enig med deg - enten sier de fleste interiørarkitekter at alt skal være minimalistisk, eller så overdriver de ofte. Mote og trend overstyrer, og det blir helt feil!
   Er glad for at du synes det er interessant å høre om fargenes påvirkning. Boken min, Fargene forteller, kommer nå i 4. opplag, så det er flere enn deg som synes temaet er interessant, heldigvis. Gode og fargerike dager ønskes av Tove.

   Slett
 3. Heisann, artig å se og lese, for jeg er i planleggingen av farvevalg på Lia. Det blir ikke maling før til våren, men det er godt å la idéene modnes. Jeg har lett på nettet etter typiske farver for gamle stuer i Telemark. Det er ofte valører av grunnfarvene kobinert på møbler og vegger. Ingen signalgule eller neongrønne farver! Jeg kunne godt tenke meg å male vinduskarmene i en rødnyanse og sløyfe gardiner. Veggene beholder vi i lys trefarve slik de er. Sovesalen i 2. etasje kunne jeg tenke meg å ha i ulike blånyanser på både vegger og senger/nattbord. Dessuten ønsker jeg å male inngansdøra i friske farver (håper jeg får gehør for det) . Huset er og vil bli hvitt noen år enda. Du får sjekke ut bloggen livetilia.blogspot.com og komme med tilbakemeldinger etter hvert ;:OD)
  Maten bør være topp på slike turer og hotellet bør ha gangavstand til byen, men det er vel prisen som avgjør tilbudet. Noen ganger er det greit å betale litt ekstra for å øke kvaliteten. Ønsker deg noen fine sommerdager. Jeg venter på vindstille og båtturer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi spiste deilige lunsjer mange ulike steder, og en middag på et fantastisk hotell i Tyskland på vei tilbake, så vi led ingen nød. Men jeg tror ikke selskapet velger vårt hotell igjen. Frokosten var bra, og alt var rent og ordentlig.
   Når det gjelder farger på Lia, ta kontakt med IFI kanskje de har gode råd. Du skulle hatt en NCS vifte der er det 1950 ulike farge nyanser. Jeg har den pluss en stor katalog hjemme. Ta deg en tur kan vi se på det sammen. Lykke til! Hilsen fra Tove

   Slett
 4. Hei, vi har ingen hast. Snekkeren skal være ferdig til våren. Kanskje vi får treffes mellom en vifte.... og over en kopp kaffe i Oslo i første omgang. Har tatt med farveprøver fra farvehandel, ideéne får synke litt og modnes. Vi hadde en gang en slik vifte på skolen, men aner ikke hvor den befinner seg nå etter flyttinger, oppussinger og avdelinger som er blitt delt. Du skal se sammen finner vi fram til gode alternativer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har vært en tur på fjellet, og det er knotete å svare på Iphone.
   Jeg hadde ikke klart meg uten NCS Atlaset og viften.
   Si i fra hvis du vil at vi skal treffes, enten i Oslo eller i Asgårdstrand når vi er der. Fortsatt god sommer i det utrygge været! Hilsen Tove

   Slett