onsdag 15. juni 2016

Porselensfabrikken Delft
Etter et besøk i Åsgårdstrand, tar jeg deg med tilbake til Nederland.


De fleste har hørt om Delft porselen, og vi forbinder det gjerne med fargene blått og hvitt, som på dette bildet.
På vår Nederlands reise bodde vi i utkanten av byen Delft, og etter blomsterparaden, som du sikkert har sett bilder av i tidligere innlegg, dro vi til Delft Porselensfabrikk.

Det var utrolig mange turister der, og informasjonen gikk hurtig på et gebrokkent engelsk, så det var vanskelig å få med seg alt.

Men jeg tror det ble sagt at leiren kom fra Tyskland og England.
Alt blir malt for hånd, men det blir benyttet sjablonger.

Deretter går det inn i ovnen, som måler 1040 grader, hvis mine notater er riktige, og der står det i 24 timer.
De malte med sort, som ble blått etter brenningen.

Det er litt vanskelig å se, men ser du nøye på bildet under,
vil du kunne se at det er malt med sort (ser ut som grått), og blir deretter blått når brenningen er over.

På de øverste to store tallerkenene, kan du se at fargene på den ene er ganske blasse, mens den til høyre har sterkere farger etter brenningen.

For Delft Porselen lager ikke bare blått og hvitt porselen, men også porselen i vakre farger.
Muggen du ser under er virkelig vakker, med en flott påfugl!



Jeg kan bare beklage dårlige bilder. Dette skyldes ofte lyset. Du ser stor forskjell på muggen over og vasen til venstre.
Men dette var trange lokaler hvor en masse mennesker gikk rundt og tittet, og jeg kunne ikke flytte gjenstandene til bedre lys. Dette er dyre ting, så å knuse ville blitt en dyr fornøyelse. Her var det snakk om både hundrevis og tusenvis av kroner.
Men jeg håper likevel at du får et lite inntrykk av hvor lekkert dette porselenet er, uansett farger.



Men selv om serviser med blått er lekkert å se på, er det en av de dårligste fargene når det gjelder å få mat til å se lekker ut. Blått er en kald farge, så den eneste maten som burde serveres på blått servise, er kanskje skalldyr og rå fisk - kanskje hvit fisk. Hvorfor? Fordi det skal se frisk ut - nettopp kommet opp av havet.
Den beste fargen når det gjelder å fremme appetitt og få maten til å fremstå så fristende og lekker som mulig, er en ferskenfarge. Kanskje har jeg fortalt det tidligere?
Det forskes på dette nå i sammenheng med eldre og sykes manglende appetitt. 


Her ser du det sjarmerende huset til Delft Porselen. Men selve fabrikken fikk vi ikke se.
Blaafargeverket på Modum i Buskerud, forsynte også Delft-fabrikken med kobolt, det blå fargestoffet, på 1600 - 1700 tallet.

Og du ser at det er kø av turister som venter på å få komme inn. Hilsen Tove.

8 kommentarer:

  1. Nydelig porselen, det er sikkert og visst. Men flott med tips angående hva som kan serveres. Har nemlig en middagservise som har blå blomster, men ikke store tallerkener og den tror jeg fiskematen ville komme til sin rett. Det skal jeg prøve neste gang når det kommer til sjømat.

    Synes bildene var flotte de, er ikke lett å ta bilder når det er en utfordring med lys og masse folk.

    Kos deg på fjellet.

    Varm hilsen fra nord

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, prøv fisk på det serviset.
      Nytrukket fisk - herlig!
      Nei ikke lett å ta bilder i slike sammenhenger, men OK.
      Håper dere snart får sommervær. Hilsen fra Tove

      Slett
  2. Enig at ikke blått ikke er så flott til servering av mat. Men arvet noe blått frokostservise fra mor og det bruker jeg. Det blir litt anderledes.
    Flott at du nevnte Blaafargeverket, for det er jo helt utrolig men sant: Blaafargeverket eksporterte blåfarge til Kina, det var den største inntektskilden deres en stund. Den blåfargen var speielt vakker.
    Ha det fint på fjellet og stopp gjerne hos meg i sommer. Det hadde vært hyggelig!

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi arvet også et servise med blå dekor etter mine svigerforeldre. Vakkert, men ikke fint for å fremheve maten.
      Blaafargeverket tror jeg var en av våre største eksportører, hvis ikke den største.
      Det hadde vært kjempehyggelig å besøke deg. Send meg en SMS så får jeg ditt mobil nr. Så ringer jeg når det passer. Hilsen Tove

      Slett
  3. Flotte bilder av kunstverk.
    Masse ny informasjon for meg du har her.
    Og eg som er så svak for blått og har fleire serviser
    i forskjellege blåfargar :)
    Heretter skal eg tenke over kva mat som tek seg
    best ut på hytteserviset(old british castles)

    Ha ein fin torsdag.
    Her skin sola framleis, det er ikkje til å tru.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja disse blå servisene er vakre, men gjør et forsøk ved å legge mat på en tallerken med blått og en med ferskenfarge så blir du bli forundret.
      Men når du bruker det blå, bruk ferskenfargede servietter, lys og blomster og pynt maten med grønn salat og tomater, det hjelper.
      Hyggelig med kontakt hilsen Tove

      Slett
  4. Heisann.... mye vakkert porselen. Var såvidt innom Delft under interrail i min ungdom. Var på Modum med en klasse for mange år siden... da hadde vi kledd oss ut som damene på Monets malerier og hadde piknikk på plenen! Mye rart jeg har gjort med elever... på kortet jeg fikk fra elevene i går, beskrev de meg bl.a. som "smårar" jeg tar det til meg i positiv betydning!

    SvarSlett
    Svar
    1. Herlig med en kreativ lærer som ikke er som alle andre! Det er helt sikkert det de mener. Og ikke minst er du kunnskapsrik!
      Artig å se slike steder som vi har hørt om i så mange år!
      Nyt feriedagene! Hilsen Tove

      Slett