tirsdag 18. august 2015

Rødbeter burde vi bruke oftere!

Jeg så en oppskrift på rødbetsuppe, og fikk lyst til å skrive om denne fargesterke grønnsaken.


Rødbetens spesielle, dype røde farge skyldes to naturlige fargestoffer.
Det ene heter betacyanin (hovedsaklig betanin), som gir en fiolett farge, mens det andre fargestoffet, betaxantin, gir en gul farge. De to fargestoffene gjør rødbeten til en god antioksydantkilde.
Den røde fargen utnyttes også av næringsmiddelindustrien som 
matfarge (E 162.)


Rødbeter har mange bruksområder.
Rødbete er mager kost.Og den er ikke bare god på smak, men er også meget bra for oss helsemessig.

Nedenfor har jeg hentet et avsnitt om rødbeten og helseeffekt på nettsiden til BAMA. Der kan du lese mer.



Det som kan være irriterende når man skal tilberede rødbeten, er selvsagt den sterke fargen.
Forbered deg godt på forhånd, og bruk gjerne hansker.

Helseeffekt
Kostfiberet i i rødbeten sikrer at tarmene får noe å jobbe med, og at tarminnholdet passerer raskere og forblir mykt. Dette beskytter mot utposninger, hemorroider og kreft i tarmen. Kostfiber kan også binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. På denne måten er kostfiber med på å holde kolesterolnivået nede. Kostfiber benyttes som energikilde av de helsebringende bakteriene i tarmen. Når de får gode levevilkår, blir det mindre plass igjen til de skadelige tarmbakteriene, og du øker sjansene for en sunn tarm og et godt immunforsvar. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Kalium er viktig for væskebalansen i kroppen samt for hjertehelse. Rødbeten har en kraftig farge som har vært brukt til farging av garn og tøy. Når vi spiser rødbete, vil antioksidantene i fargestoffet være med på å beskytte cellene i hele kroppen og dermed holde oss unge.










Du finner også mange oppskrifter hos BAMA, og på andre nettsider.
Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no, er et eksempel, men det er mange flere.

Her er oppskriften på den suppen som ga meg lyst til å skrive om rødbeten. (Bildet til høyre er ikke av denne suppen.)

Rødbetsuppe ca. 4 personer.

4 store rødbeter. 5 dl. kylling- eller grønnsakskraft.
1 sjalottløk, 3 ss. rødvinseddik, salt og pepper.
créme fraiche, fetaost og krutonger.

Skrell rødbetene før de kuttes i biter. Stek løken i en stor kjele med litt olje i før du tilsetter rødbetene. Bland inn rødvinseddiken og kok ned til en sirup. Hell over kraften slik at alt dekkes, og kok rødbetene til de blir møre. Kjør dette opp til en glatt puré med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Serveres med litt créme fraiche, revet fetaost og krutonger.



Litt mer fra BAMA: 
"Rødbeter er utgangspunktet for veldig mye godt og kan brukes på flere vis: pannestekte, kokte, urtebakte, saltbakte, moste og gratinerte. Kokte rødbeter med nypoteter, smør og gressløk er en rett i seg selv. Eller hva med en sandwich med ovnsbakte rødbeter og feta? Rødbeten er den av alle rotgrønnsakene med høyest innhold av antioksidanter. Det er godt å vite om en grønnsak som smaker så godt. Ja, rødbeten er virkelig roten til mye godt!" 

Jeg har tidligere skrevet om boken Fargedietten, og kommer sikkert tilbake til den. Også her sto det mange positive ting om rødbeten. Her er noe:
"Hvis du ikke har planer om rosa kjøkken, bør du bake, dampe eller koke rødbetene med skinnet på. Fjern rotenden først når du har fått rødbetene over i egen skål.

At en rød matvare ikke inneholder antocyaniner er overraskende. Men rødbetens farge kommer i stedet fra en sjelden gruppe røde pigmenter, de såkalte betacyaninene, som også gir farge til den vakre, tropiske bougainvillaen.
Man har ikke studert betacyaninene så nøye enda, men forskerne mistenker at de har sterke kreftbekjempende egenskaper, særlig det naturlige fargestoffet betanin.
Rødbeten inneholder også en sjelden substans som heter betain. Den finnes i få andre matvarer. Den spiller en viktig rolle i avgiftningen av homocystein, en problematisk aminosyre som kan være medvirkende årsak til hjertesykdommer.
I Tyskland, Ungarn og Brasil (kanskje flere land?) brukes rødbetsaft i behandlingen av kreftpasienter, i tillegg til at rødbeten også brukes mot infeksjoner og parasittsykdommer".

Da er det bare å sette i gang. Lykke til! Hilsen Tove.

2 kommentarer:

  1. Rødbeter er en lite akseptert grønnsak for tiden. Rødbetersuppe er herlig og rødbeterbiff lager jeg alltid om høsten. Det er bare å koke de møre, skjære de i skiver og vende de i egg og rasp og steke. Herlig!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det skal jeg prøve, Ingun. Og ettersom rødbeter er så sundt, burde man spise mye av det. Ikke bare nedlagt på glass til leverpostei!
      Nå er jeg tilbake fra fjellet. For noen fabelaktige dager med bare sol! Hilsen Tove

      Slett