onsdag 5. august 2015

Her er nok en artikkel om interiør og riktige farger på klikk.no.

Denne gang har Trine Solberg intervjuet meg om farger på soverommet.

Her er linken, : http://www.klikk.no/bolig/article1602952.ece , så kan du lese hele artikkelen.


Foto hentet fra Nordsjö.
Ståle Pallesen, som er søvnekspert og professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, tror - som du kan lese i artikkelen - at fargene ikke har betydning for søvn. Han mener andre ting er viktige. Og selvsagt har han rett når det gjelder de praktiske rådene han kommer med.

Jeg kan imidlertid fortelle Pallesen, at tilbakemeldinger fra deltagere på mine kurs, og tilhørere på foredrag gjennom mer enn 20 år, sier noe helt annet!
Men igjen vil jeg vektlegge at vi er ulike. Noen mennesker sover uansett bare de legger hodet på puten.
Men svært mange gjør ikke det, hverken barn eller voksne. Og babyer og små barn kan ikke manipuleres til å mene det ene eller det andre. Jeg kan bare fortelle at babyer straks begynte å sove da de ble tatt fra et gult rom og inn i et annet. Og blått er en god sovefarge - dessuten er blått  febernedsettende.

Barn som blir født med gulsott måtte tidligere skifte blod. Ved en tilfeldighet oppdaget de under krigen at blått lys kunne gjøre jobben. Da det ble bombet ved et sykehus i England under krigen, ble barna flyttet til et herskapshus, der det var fargede ruter i vinduene. Barn med gulsott som lå under det blå glasset, som solen skinte gjennom, ble friske.
I dag brukes blått lys på sykehusene mot gulsott.
Og i England har de også benyttet blått nattlys i barnesykehus. Om de gjør det fremdeles vet jeg ikke sikkert.

I mange år var mange hotellrom gule. Jeg, og mange med meg, sover alltid dårlig i gult, og det er den fargen flest personer sover dårlig i. Så den fargen bør ikke brukes i hotellrom. Jeg sier ikke alle, men at mange har problemer med gult.

Den store banebrytende vitenskapsmann og dikter Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) jobbet med farger i 40 år, og utarbeidet sin store «Farvelære» som utkom i 1810. Den er kjent for alle som arbeider med og har interesse for farger. 
 Han var den første i moderne tid som hevdet at farger var mer enn et fysisk fenomen, og som beskrev den psykologiske effekten av farger. (Men dette var kjent fra mange andre gamle kulturer.)
Han ble heller ikke tatt seriøst av naturvitenskapen, som bare så til Sir Isaac Newton (1642-1727) og hans lære.

Jeg skriver på side 10, i min bok Fargene forteller:
«Goethe var av den mening at ettersom mennesket selv kan sanse og oppleve fargenes virkning på kroppen, kan det også selv føle hvordan fargene virker.
I motsetning til naturvitenskapen, som helst vil gjøre forsøk og tester for å finne forklaringer utenfor menneskekroppen, mente Goethe at intet apparat kan lages som overgår mennesket selv.
Og jeg kan ikke være mer enig. Det er bare å være bevisst på hva fargene gjør med nettopp deg. Ingen andre enn du selv vet hva som skjer i din kropp og i ditt sinn! Det er den nyere fysikks største ulykke,
at fysikere så å si har skilt eksperimentene fra mennesket (sa Goethe).»

La meg vise til de ulike mennesketypene, som jeg beskriver i boken, og legge til en kommentar. Uten at jeg skal ta alle over en kam, vil jeg påstå at svært mange professorer hører til i den "gule mennesketypen". De vil jeg karakterisere som "venstrehalvdels-mennesker", og de er ofte skeptikere. Mens den store vitenskapsmannen Goethe, helt sikkert tilhørte den fiolette mennesketypen, antagelig ispedd noen gule egenskaper, og han brukte begge hjernehalvdeler.

Visste du at fargene på Rikshospitalet i Oslo er valgt med utgangspunkt i Goethes Farvelære?! 

Jeg vil gjerne høre dine synspunkter, og gjerne eksempler på fargebruk! Hilsen Tove.  

Foto hentet fra Nordsjö
   


2 kommentarer:

  1. Heisann, vi har blått soverom nettopp av den grunnen. Sånn har det vært siden 1990!
    Jeg sover godt der!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Jeg sover godt både i blått og grønt. I et gult rom er det håpløst!
      Sov godt hilsen Tove

      Slett