lørdag 18. april 2015

Ålesund - En av Norges vakreste byer!


Som jeg skrev i mitt forrige innlegg om Hotel Brosundet, var jeg i Ålesund torsdag før påske for å holde foredrag for Pensjonistuniversitetet.
Jeg benyttet formiddagen til å rusle rundt i byen og beundre de mange flotte husene i vakre, godt avstemte farger?! Dagen fløy av gårde mens jeg tok flest mulig bilder.

Men bildet over er hentet fra nettet. Jeg kom meg nemlig ikke opp på byfjellet Aksla, da de holdt på med forbedringer av de 418 trappetrinnene opp til Fjellstua. Bildet mitt til venstre, under viser dette. Mens bildet til høyre er hentet fra nettet, og viser stua og hvor vakkert det er på toppen.Det første bildet er også hentet fra nettet, og er antagelig tatt fra Aksla, der Fjellstua Aksla er plassert.

Ålesund ligger ved utløpet av fjordene på Sunnmøre, og består av øyene Hessa, Aspøya, Nørvøya og halve Oksnøya. I nord finner vi også den langstrakte Ellingsøya, som er adskilt fra de andre øyene av Ellingsøyfjorden. Undersjøiske tunneler forbinder Ålesund sentrum med øyene.

Ålesund har ca. 40 000 innbyggere, og er den største byen på Sunnmøre.

Jeg er ikke lokalkjent i Ålesund og kan ikke fortelle deg om bygningene og hvor de ligger i bybildet.
Jeg vil bare vise deg noen av de bildene jeg tok da jeg vandret i flere timer rundt i byen og bare nøt synet av den ene vakre bygningen etter den andre. Jeg anbefaler deg å reise til Ålesund!

Arkeologiske funn viser at det har vært bosetninger her i Ålesund i ca. 9 000 år. Bosetningene er også nevnt i Snorres Vikingesagaer. 

Middelalderkaupangen Borgund, var den første byen på Sunnmøre.

Ser du hvor godt fargene går sammen? Uansett om fargene er duse og rolige, eller om de er sterkere, som på det gule huset, så passer alt sammen.
Til venstre ser du Aspø Skole. Et virkelig flott bygg!Her ser du den vakre steinkirken, med fjellene i bakgrunnen. Den måtte jeg selvsagt ta i nærmere øyesyn.Og for en kirke!
For meg, som er opptatt av stein og
bergarter, var den et syn.

Jeg har forsøkt å finne ut hvor den fantastiske steinen til kirken kommer fra, men forgjeves. Jeg spurte en av pensjonistene fra Pensjonistuniversitetet, og han visste det, men jeg har glemt det. Merkelig at dette ikke er å finne i omtalene av kirken. Det er jo helt praktfull stein!Jeg kan ikke mye om bergarter, så jeg håper noen som kjenner bergartene i kirken vil legge inn en kommentar om hvor den kommer fra, og hvilke bergarter det er. Jeg ser i alle fall at det antagelig er en del rosenkvarts i steinene

Jeg ble fortalt at kirken også er svært vakker inne. Dessverre var den stengt da jeg var der.

Kanskje kan du se på plaketten over, at kirken ble innviet i 1909? Der ser du også nevnt "bybrannen i 1904".
Det var 23. januar 1904 at det brøt ut brann i Ålesund, en brann som gjorde
10 000 mennesker husløse!
800 hus brant ned i løpet av 24 timer, men heldigvis var det bare en eldre dame som omkom i brannen.
I løpet av 1907 var 600 hus gjenoppbygd i sentrum av Ålesund. Den nye byen ble oppført i den nye arkitektoniske stilen Art Nouveau, eller Jugendstil. 
Kirkens grunnstein ble nedlagt i 1906 av Kong Haakon 7., og ble som sagt innviet i 1909.


Men jeg rusler videre. Det er enda mer å hvile øyet på - mye mer!
Omgivelsene er helt fantastiske. Les mer på nettet!
Skiftende breer har gravd ut fjorder og daler, og skapt et helt unikt område av fjell og topper. Sunnmørsalpene er formet av Hjørundfjord-breen, og de mange sidebreene.

Men nå må jeg gi meg. Jeg vil bare avslutte med tre bilder jeg tok neste morgen i grålysningen på vei til flybussen. Først den spesielle bygningen i stein, fra 1906 som du ser under til venstre.
Og så en siste avskjed med Brosundet og Hotel Brosundet.
Og slik så det ut nede ved havnen da jeg tok flybussen denne grytidlige morgenen for å rekke første morgenfly til Oslo.
Jeg hadde ikke lyst til å reise. Min gamle forelskelse i Ålesund var blusset opp igjen!
Hilsen Tove.4 kommentarer:

 1. Hei!

  så enig, så enig. Jeg sa en gang til en fra Ålesund at jeg kunne tenke meg å klippe byen ut av kartet og plassere den nær Fredsrikstad, men han ble "fornærma"... Jeg tok en masse bilder av dører og ornamentikk. Bildene forsvant, men dukka opp igjen etter noen år, så jeg har dem. husker ikke akkurat hvor nå, men de er ikke borte som jeg frykta. Hyggelig å se noen motiv på nytt...
  Ja, vi har lenge tenkt på å få hund, nå ga anledningen seg da en valp var avbestilt. Eneste sjanse for oss nå på våren med varme netter... må opp for en tisserunde hver natt, noen netter opp til flere. Det ville jeg ha gjort ikke i snø og 20 minusgrader! Det er som å ha en baby i huset. Det er vel over i løpet av sommeren. Derfor minsker aktiviteten i bloggsammenheng noe. Ha ei flott uke ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så herlig å besøke så vakre steder. Skulle gjerne også gått en tur i fjellene.
   Artig å se bildene av valpen på bloggen din. Klart det er mye å gjøre til å begynne med, men så mye glede. Lykke til! Kos dere! Hilsen Tove

   Slett
 2. <<takk for et flott gjensyn med Ålesund. Det er virkelig en vakker by og du har formidlet dette med utrolig vakre bilder. Jeg skjønner godt at du ikke hadde lyst til å sette deg på flybussen i det vakre lyset!
  Nå er det sandelig herlig ute, nesten sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant - det var et helt utrolig vakkert lys den morgenen!
   Ja, både Ålesundere, Hamar- og Oslo folk må bare nyte våren fremover! Hilsen Tove

   Slett