lørdag 4. april 2015

Tulipaner fra Amsterdam

De fleste husker sikkert slageren med dette navnet fra 50-tallet, men kommer tulipanene derfra?
Nei, det gjør de ikke. Men i dag tenker de fleste av oss på Nederland eller Holland når vi snakker om tulipaner. Og på bildet under ser du et herlig bilde av en tulipanåker i Nederland.På Wikipedia står det at tulipanen (Tulipa) hører hjemme i Tyrkia. Hollandske kjøpmenn tokmed seg tulipanløk fra Det Osmanske Riket (i dag Tyrkia), og blomsten ble enormt populær på 1500-tallet. Er det merkelig, når tulipanene med sine vakre farger kan lyse opp over alt!I Akers Avis Groruddalen kunne jeg lese en spennende artikkel om tulipaner av Roger Pihl.
Han skriver at: "blomstene har sin opprinnelse fra et helt annet sted enn Nederland, nemlig Tian Shan. Tian Shan betyr "himmelske fjell", og er en fjellkjede i grenseområdene mellom Kasakhstan, Kirgisistan og Kina. Et temmelig ugjestmildt område, der Pik Pobedy (Seiersfjellet) på 7439 meter o.h. er høyeste fjell"


"Herfra brakte tyrkiske nomader tulipanene rundt omkring, blant annet til hovedstaden Konstantinopel.
Høsten 1562 ble en kasse med tulipanløker pakket og sendt med båt til De forente provinser, nåtidens Nederland, som takk og påskjønnelse for en god handel. 
Kjøpmannen som mottok kassen visste ikke hva han hadde fått, og kom i skade for å ødelegge de fleste av blomsterløkene."

Roger Pihl skriver videre: "Han forsøkte å tilberede dem som en hvilken som helst annen løk, men de falt ikke i smak, og han kastet dem fra seg. Da de begynte å blomstre forsto han at han hadde fått noe helt spesielt".Wikipedia skriver imidlertid at den tidligst kjente tulipandyrkingen er fra 1559, i hagen til Johann Heinrich Herwart i Augsburg. Tulipanene ble popularisert i Holland i 1587, og ble raskt et statussymbol.
Prisene økte til astronomiske høyder, og enkelte tulipanløker ble solgt for ti ganger årslønnen til til en faglært arbeider. Phil sier at "en faglært kunne tjene 300 floriner i løpet av ett år, mens én enkelt tulipanløk kunne koste opp til 4200 floriner".Jeg husker fra langt tilbake at det ble snakket om å utvikle en sort tulipan. Jeg har forsøkt å finne mer om dette på nettet, men forgjeves.
Men den tulipanen du ser over til høyre ser faktisk nesten sort ut.
Den merkelige tulipanen over til venstre tror jeg er en "Black Parrot", men den ser ikke sort ut på bildet.

Luften gikk ut av markedet i 1637. Ingen ting vokser inn i himmelen, selv om det ser ut til at mange trodde det ville gjøre det.

Jeg har ikke selv sett tulipanblomstringen i Nederland, som begynner nå i begynnelsen av april. Men neste år vil jeg ta meg en tur.

Flere av bildene her har jeg fått av min kusine og hennes mann som tok dem for et år siden. Andre bilder har jeg funnet på nettet.
Jeg må nok fortsette i et senere innlegg med del to. Gled dere!
Hilsen Tove.

8 kommentarer:

 1. Tulipaner er så vakre i alle fargene. Trodde det var Nederland som stod for det men der tok jeg feil. Håper du får deg tur dit og oppleve alt dette til neste vår! Det er nok en stor opplevelse!

  Ha en fin påskeaften!

  Varm hilsen fra nord

  SvarSlett
  Svar
  1. Synes selv at det var spennende å få vite mer om tulipanen. Håper virkelig at jeg får oppleve blomstringen neste år.
   En fortsatt god påske ønskes deg og dine. Hilsen Tove

   Slett
 2. Tulipanåkre som dette drømmer jeg også engang å få sett, en dag får jeg det nok til.
  De sorte tulipanene er mørk, mørk lilla. Jeg har prøvd de noen ganger, med de er ikke sorte, jeg syna det er morsomt å sette litt forskjellige tulipaner, men nå har jeg faktisk ikke gjort det de to siste årene. Men det stikker opp tulipanblader i beddet, så noe kommer!
  Ha en fortsatt fin påske far Hamar

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skulle også ha plantet flere løk, men noen kommer fremdeles opp. I dag var bedene fulle av krokus, gule og blå, da vi kom hjem fra fjellet.
   Kanskje skal flere av oss bloggere slå oss sammen og dra til Nederland neste år og oppleve dette fargesprakende eventyret!? Du har helt sikkert rett når du sier at de nesten svarte tulipanene er dypeste lilla varianter.
   Håper du har hatt en fin påske. Hilsen fra Tove

   Slett
 3. Hei, jeg kjøpte to poser med nydelige tulipaner i Amsterdam til søsteren min på hennes fødselsdag i høst.
  Nå har rådyrene spist dem opp alle sammen! Løkene skal graves opp og lagres til neste år for da å plantes i krukker...
  Det er jeg som i tidlig skolealder har brodert tulipanene på bloggen min. Jeg har en vakker illustrert barnebok om hvordan tulipanene kom til Europa. Trodde jeg hadde et bilde av den på bloggen, men klarer ikke å finne tilbak til innslaget!
  Ha fine dager ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så synd med disse rådyrene! De er vakre, men sannelig gjør de mye skade. De har tatt rosene mine flere ganger.
   Så flink du var til å brodere. Jeg elsket også det, i tillegg til å strikke. Hvis du finner den barneboken,må du legge det ut. En veldig spennende historie den om tulipanen.
   det kommer et innlegg til. Fine vårdager ønskes deg av Tove

   Slett
 4. Hei Tove, Tulipaner er starten på våren og jeg ble kjempeinspirert hos deg som alltid...må prøve å få plantet flere i min hage ....klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, start på våren. Jeg kjøper alltid en del svibler til jul, og jeg forsøker å holde liv i løkene til våren kommer. I mine bed er det derfor mange "juleblomster" som blomstrer flere år på rad. Det er artig. God helg ønskes av Tove

   Slett