onsdag 15. januar 2014


Mer om trendfargen 2014 - blågrønn/sjøgrønn/turkis/aqua/"Teal".

Vi bruker mange ulike betegnelser på denne trendfargen, eller vi kan nesten si trendfargene, for nyansene her kan varieres i det uendelig. Fra den lyseste pastell til en dyp grønnblå fargenyanse.
Jeg anbefaler deg å lese det forrige innlegget før du leser videre i dette.

Som jeg sa der, så elsker jeg denne fargen nesten uansett nyanse. Men alle gjør ikke det!

Foto: Nordsjö


Foto: Nordsjö
Når vi velger farger i et interiør, må vi ikke bare tenke mote og trend, men både på hvilke typer mennesker som skal leve med fargen, hva man skal gjøre i rommene, og om rommet ligger mot sør eller nord. Som med alle farger, er lyset av stor betydning for hvordan fargenyansene oppfattes. De dype nyansene virker langt mindre kalde enn de lyse, men turkis, som dette jo egentlig er, ligger på den kalde siden i lysspekteret.

For et par år siden var jeg med dansevenner en helg på Hillringsberg Gjestegård.
Der var det så vakkert, at fotoapparatet nesten gikk varmt.

Og her ser dere en variant av trendfargen. Tapetet er duset ned til en grå-turkis farge.

Og under, ser dere fargen benyttet på en annen måte, som en dekorasjonsbord rundt malerier, klokker og andre pyntegjenstnder.
Selvsagt var ikke denne fargen benyttet i alle stuene, her var fargene valgt med største omhu både i stuene, spisesalen og soverommene. Det kan jeg komme tilbake til.Jeg har bare til slutt lyst til å vise en tapet til, der den grå-turkise er kombinert med rosa.

Hva synes du om den?

Jeg anbefaler alle å ta en tur til denne fantastiske svenske
herregården!

Jeg sa i mitt forrige innlegg at turkis også er hygienefargen fremfor noen, og da er det de lysere aqua-tonene jeg spesielt tenker på. I kjøleskap, frysere og i svømmebasseng er det denne fargen som benyttes for at det skal se rent og delikat ut.

Derfor sier jeg ofte når jeg holder kurs og foredrag at den bør brukes langt mer på baderom og toaletter. I rom hvor det er viktig å holde bakterier og skitt unna, bør vi benytte lyse farger, og spesielt aqua. Ikke brunt, sort og grått, som mange gjør. Da ser vi ikke skitten og sølet, som da får sitte lenger før vi gjør rent. Ikke bra!

Jeg nevnte også sykehuset i Thailand i det forrige innlegget, og viste et bilde derfra. Jeg tar med nok et av de bildene jeg tok der, så kan du selv se hvor delikat det er. Hilsen Tove
4 kommentarer:

 1. Hei Tove, Takk for spennende info om blåfargene. Blått bad er en god start for meg. klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser du - der er vi igjen. Er den blå, grønn eller turkis?
   Det var så vakkert på Hillringsberg at du ikke vil tro det!
   Hilsen Tove.

   Slett
 2. Blågrønn farge er også en av mine favoritter. Om sommeren lys turkis heller mot lys blått, vinteren er tyrkis mye brukt.
  Ha en flott helg du også!

  SvarSlett
 3. Vi er kanskje litt "urolige i hodet" begge to, med mange ideer?
  Da er dette en god farge - eller skal vi si gode farger?! For selv om fargen har både blått og grønt i seg, blir nyansene svært ulike.
  Hilsen fra Tove

  SvarSlett