mandag 11. mars 2013

Fargesprakende gulv
 
Som fortalt, holdt jeg foredrag på Gjør din bolig bedre-messen på Exporama i helgen.
Mye mennesker, og mange utstillere.
 
Jeg hadde ikke så mye tid til å gå rundt, men litt fikk jeg med meg.
Det jeg festet meg ved, og som jeg kanskje ble mest skuffet over, var hagemøblene.
Alle var neste like, og jeg tror at 99 % var grå og sorte! Litt merkelig, da IFI (Informasjonskontoret for farger og interiør) i fjor lanserte utemøbler i glade farger. Jeg trodde faktisk at nå som fargene har gjort sin inntreden i interiøret, ville de også vises ute - men nei.
 
På nettsidene til IFI hadde jeg før messa sett noen lekre gulv i hele 11 ulike farger. Så i stedet for utemøbler, vil jeg vise deg noen bilder av lekre gulv fra Tarkett.

Vanligvis har gulvene vært i tre, mørk grått eller sort gulvbelegg de seneste årene, både i hjemmene våre og i bedrifter. Fargesterke gulv har vi ikke sett mye av. Men nå er de her hvis du våger!
Men - du bør tenke deg godt om før du velger de mest fargesterke.
De som skal velge gulv i bedrifter eller offentlige bygg, bør også tenke seg nøye om!

Å velge et rødt gulv på gutterommet vil jeg ikke tilrå.
Det avhenger selvsagt litt av guttens temperament, hvilken mennesketype han er, men uansett, han skal også sove på rommet, og rødt oppfordrer hverken til søvn eller hvile!
 
En dame som deltok på et av mine foredrag for en tid tilbake fortalte at hun jobbet i barnehage. Der hadde de nettopp pusset opp, og interiørarkitekten hadde valgt røde gulv i hele barnehagen!
I en barnehage er det allerede et utrolig høyt støynivå. tror dere det ble bedre da barna fikk rødt rundt seg på alle kanter? Selvsagt var det et helt feil fargevalg.
Hvor kan man bruke et rødt gulv? Kanskje i en hall eller en foajè, for å ønske gjester og besøkende velkommen? Men en bedrift bør også her tenke på hvilke signaler de ønsker å sende til sine kunder og besøkende.
Og hjemme kan vi gjøre på samme måte, benytte rødt i entreen, slik at trettheten kan forsvinne på et blunk når vi åpner døren, og kanskje kommer utslitt hjem fra jobben. For i en entre oppholder vi
oss ikke lenge av gangen.

Bildet til høyre ser ut til å være fra en oppholds-avdeling med en kjøkkenkrok i en bedrift.
Her ser vi det mørke gulvet som har vært mest brukt i den minimalistiske stilen vi nå har hatt gjennom alt for mange år.
Her er det ikke en fargeklatt.
Jeg deltok lørdag på et seminar om lys og farger med Karl Ryberg.
Han har som jeg undervist og skrevet om farger og lys i en menneskealder. Og som han sa - hjernen kjeder seg i fargeløse omgivelser. Hverken øynene eller hjernen får noe å arbeide med, ikke noe å feste blikket på!Her ser du de samme lokalene, men med fargesterke gulv. Hele følelsen og opplevelsen av rommet forandrer seg. Og ikke nok med det - når hjernen blir sløv får vi gjort mindre arbeid, blir mindre kreative, trives dårligere og sliter oss gjennom arbeidsdagen.

Med andre ord - farger må inn både hjemme og på arbeidsplassen.
Men glem ikke, at for mye farger kan være like galt som fravær av farger. Derfor bør man tenke seg godt om.
I tillegg på man kjenne til fargepsykologien, og egenskapene til de enkelte fargene, både på godt og vondt. Og dess sterkere og mer mettede fargene er, jo mer påvirker de oss!

Ta gjerne kontakt med meg hvis du har spørsmål om fargevalg i bedrift eller offentlige bygg. Gode fargevalg i skoler, barnehager, sykehus og sykehjem er utrolig viktig. Jeg kan gi deg råd.
Og skal du velge farger privat, legg inn en kommentar på bloggen, gjerne med spørsmål, så lover jeg å svare.


Men du gjør aldri noe galt hvis du legger et vakkert tregulv. Her kan farger komme inn som tilleggselementer. Men jeg blir veldig glad når jeg oppdager bedrifter, som Tarkett, som gir oss valgmuligheter. Tove 
 
Jeg takker Tarkett for at jeg har fått tillatelse til å benytte deres bilder.

 

12 kommentarer:

 1. Her er jeg enig med deg, helt, helt enig!
  Det er så skrekkelig mye kjedelig, "alt" er grått og lite farger. Det hele blir jo bare en eneste stor grå masse.
  Og på hagemøbler kan man jo virkelig slå seg litt løs, det er jo bare for en kort stund vi lever ute her i nord!

  Men jeg ser jo at her hjemme er det ofte diskusjoner angående farger, de fargene jeg liker (og trenger) er ikke det samme som mannen liker (og trenger), kanskje det da er lettere å velge noe grått? Jeg vet ikke..

  SvarSlett
 2. Takk for flott kommentar, Ulla. Godt at vi er enige.

  Når det gjelder dette med at ektefeller foretrekker ulike fargevalg, skyldes det at vi er ulike mennesketyper, slik jeg skriver om i boken min, Fargene forteller. Det samme snakket jeg om i mitt foredrag på messa fredag og søndag. Vi reagerer ulikt på farger. Dessuten har vi ulike erfaringer, minner og drømmer når det gjelder farger.
  Og hvis to personer kommer fra ulike kulturer, har forskjellige religioner, blir det enda vanskeligere. I andre kulturer betyr faresymbolikk mye mer enn hos oss.

  Men vi kan jo velge noe annet enn grått?! I alle fall kan vi velge puter i andre farger og legge i stolene.
  Men farger og lys må vi ha, både for trivsel og helse!
  Solskinnshilsen fra Tove.

  SvarSlett
 3. Jeg som hadde tenkt å hjøpe nye fargesprakende utemøbler i år, så er det bare grått!
  Ja, da må det bli farger på putene.
  Du må lage et innlegg om glassene du kjøpte på Murano, det hadde vært morsomt å se. Har svart deg på min blogg også.
  Ha en fin mandag i solen Ingun

  SvarSlett
 4. Vi er så lei grått - tar det aldri slutt?!

  Jeg skal forsøke å ta noen OK bilder av glassene, men rekker det ikke før påske. Jeg skal gi det beskjed hvis de blir så bra at jeg kan legge dem ut på bloggen.
  Da ønsker jeg deg en fin kveld.

  SvarSlett
 5. Hei, Spennende lesning hos deg som alltid. Utrolig hvor feil en farge kan være i et rom...håper barnehagen har byttet gulvet sitt...er det noe barn trenger i dag så er det jo ro og mindre støy og mer tid til hverandre og mer omsorg. klem Siv:-)

  SvarSlett
 6. Det som er helt utrolig, er at en interiørarkitekt kan velge den fargen. Men det forundrer meg egentlig ikke, for i deres utdannelse er det vel knapt noe som handler om fargepsykologi. Mange interiørarkitekter har faktisk spurt meg hvorfor jeg ikke underviser på arkitektstudiet, og jeg svarer at jeg har forsøkt å komme inn, men noen vil tydeligvis ikke ha meg. Veldig synd, for man kan se hvor viktig det er å kunne mer om fargenes sterke påvirkningskraft når man skal foreta fargevalg for andre. Da kan man ikke bruke sin subjektive smak - det man selv mener er stygt eller pent.
  Da må man velge objektivt, og det betyr å kunne noe fargepsykologi!
  Takk for din kommentar, Siv. En flott dag ønskes av Tove

  SvarSlett
 7. Skulle akkurat til å kommentere ang farger på gulv, så leser jeg kommentarene over her :)
  Ja det var da veldig rart at ikke farger er en del av pensum til interiørarkitekten!? Det var det ihvertfall hos oss på NKF. Det er jo en viktig og stor del av interiøret, og det er skuffende at en interiørarkitekt har gjort en så stor og grov feil mtp barnehagen. Gir et dårlig rykte for oss andre som tar det veldig alvorlig igjen... :)

  Tove; kommer du på boligmessen i Fredrikstad i helgen? Er det på Kongsten? Og når? Jeg tenkte meg en tur dit på lørdag. tar med barna mine, og mamman min som gjerne vil hilse på deg, og høre på deg såklart :)

  SvarSlett
 8. Takk for hyggelig kommentar,Liza.
  Ja, jeg skal holde foredrag både lørdag og søndag.
  Lørdag kl. 13.00 og søndag kl. 14.00. Og det er på Kongsten.
  Det blir veldig hyggelig å hilse på dere!

  Jeg vet at NKF har undervisning i fargepsykologi, det har Westerdals. Jeg foreleser begge steder. Men ikke på Arkitekthøyskolen. Men jeg har hatt kurs/foredrag for mange arkitekter.
  Da snakkes vi på lørdag. Beste hilsener fra Tove

  SvarSlett
 9. Hei. Jeg kom over bloggen din da jeg googlet farger og gulv, og ser at du har peiling på farger. Ser at dette innlegget er noen måneder gammmelt, men jeg forsøker meg likevel.

  Vi har en åpen løsning mellom kjøkken og stue, og skal nå pusse opp kjøkkenet slik at den delen av rommet trenger nytt gulv. Jeg har ikke lyst å skifte i hele rommet, så gulvet vi velger må gå mot trelignende, gulaktig gulvbelegg. Bortsett fra gulvet i stuedelen er alt av vegger, innredning og møbler stort sett i hvitt og grått (+ noe sort). Stilrent, men ganske kjedelig. Så om du har et tips til en farge som kan passe på et lite kjøkkengulv så hadde jeg satt pris på det :)

  Eller ville du heller valgt en vegg med farge på i stedet for gulv?

  Janne

  SvarSlett
 10. Hei igjen, Janne. Så fint at du fant meg.
  Først må jeg fortelle at jeg ikke er interiørarkitekt/ konsulent, men jeg kan mye om farger. Du kan jo lese min bok Fagene forteller, der står det mye interessant. Bl.a. mye du vil ha glede av å vite når du nå skal velge farger.
  Jeg blir lei meg når jeg hører at alt hos deg/dere er hvitt/grått/sort. Det er hverken bra for trivsel eller helse! Den minimalistiske trenden har vart alt for lenge!

  Mitt råd er først og fremst å få noen vakre fargeklatter inn i denne fargeløse stuen. Men hvilken farge eller farger skal du velge?
  Da må du/dere først tenke over hvilke mennesketyper dere er. Rolige/tilbakelente/rastløse/stressede? Er det viktig å kunne slappe av hjemme, eller er det viktig å ha mange venner på besøk ofte? De ulike mennesketypene kan du lese mye om i boken. Kjempeviktig for å velge farger som dere blir fornæyde med. Glem mote og trend!
  Fargenevirker ulikt på ulike mennesketyper, men alle farger har gitte egenskaper innen fargepsykologien.

  Når det gjelder gulvet du spør om er det vanskelig for meg å gi deg råd, da jeg ikke har sett leiligheten. I utgangspunktet tror jeg at jeg vil videreføre gulvet fra stuen, hvis ikke vil det virke mindre, i alle fall hvis du velger en sterk gulvfarge. Jeg ville nok heller valgt en passende farge på en vegg, eller deler av en vegg, og følge den opp med detaljer i gardiner el.l.
  Den beste fargen i forbinnelse med mat og hygge er en fersken-variant. Du kan se prøver hos fargehandleren.

  Lykke til! Spør meg gjerne om mer, gjerne i dag, men etter det får jeg ikke tid til å svare deg på noen dager.
  Bed fargeglade hilsener fra Tove

  SvarSlett
 11. Tusen takk for raskt og fint svar :)

  Jeg er egentlig veldig glad i farger, men når vi fjerner de detaljene vi i dag har - så har vi på en måte "blanke ark" og helt fargeløst.

  Kanskje jeg må tenke på å få lagt gulv i hele rommet, om det vil gjøre noe med romfølelsen å splitte det opp slik jeg hadde tenkt.

  Vi er fire i familien, med ulike personligheter. Det som kanskje går mest igjen er at de fleste av oss er ganske rolige. Vi har alle hver vår favorittfarge; grønn, Orange, blå og lilla. Er det en av disse fargene som passer bedre til kjøkken og våre rolige vesen enn andre?

  Nok en gang - tusen takk.

  Janne

  SvarSlett
 12. Du sier dere er fire i familien. Da antar jeg at det er to barn med i bildet? Det er viktig at også barna får være med å bestemme farger!
  Jeg blir ikke rikere hvis du kjøper en av mine bøker, så det er ikke derfor jeg anbefaler den. Men du/dere vil ha stor glede av den. En arbeidsbok følger med, slik at du og partneren kan finne ut hvilke mennesketyper dere tilhører. Hvis barna er små (under 18), kan dere lese litt om de ulike typer barn i et eget kapittel. Da vil dere også få vite hvilke farger dere kan trenge.

  Jeg tar også i mot mennesker til rådgivning i ulike sammenhenger, både når det gjelder fargevalg, men også når det gjelder kommunikasjon, valg av utdannelse etc.

  Du sier dere er ulike personligheter, likevel er et likhetstrekk at dere er "ganske rolige". Da kan dere trenge litt oppkvikkende farger. Men det er like galt med for mye farger som for lite!
  Jeg holder en knapp på min anbefaling, fersken, som jo er en nyanse av oransje. Men den skal ikke ha mye gult i seg. Oransje er livsgledens farge, og fremmer god stemning rundt bordet, vennlighet, humor og glede. I tillegg fremhever den god mat,og gjør maten enda mer innbydende.
  Trekk den samme fargen med deg som små gledesspredere inn i stuen. Lys, bilder, puter etc.
  Jeg sier igjen - lykke til! Hilsen Tove

  SvarSlett