fredag 2. november 2012

Stortingets Statsrådsværelse tilbakeført til sitt opprinnelige utseende.

Therese Sandem, fra NCS Colour Centre og jeg, har vært så heldige å bli invitert til Stortinget for privat omvisning to ganger. Det er seniorkonsulent i teknisk seksjon på Stortinget, Per Kristian Engebretsen som har invitert oss.

Per Kristian har deltatt på kurs om farger i regi av NCS, der Therese og jeg var kursledere. Og vi kan trygt si at alle tre er mer enn vanlig interessert i farger. Vi kunne nok sittet i dagevis og samtalt om de ulike veiene inn til fargenes spennende og forunderlige verden hvis vi hadde hatt tid. Men dessverre, det går ikke. Da blir imidlertid slike besøk og samtaler av uvurderlig betydning for oss alle tre.

Dette bildet ble tatt av Therese ved vårt første besøk, og viser Per Kristian og Tove i Stortingssalen.
 
Per Kristian Engebretsen begynte allerede tidlig på 1980-tallet å arbeide for å få tilbakeført det såkalte statsrådsværelset til fordums prakt. «Det har vært et detektivarbeid å finne frem til hva som måtte gjøres for å få rommet slik Stortinget selv og Riksantikvaren ønsket», sier han.
Og slik ser det ferdige statsrådsværelset ut etter at det sto klart.
Denne gangen har restaureringen måtte bygge svært mye på gamle svart/hvitt-fotografier. De fleste fargene var det mulig å finne, men hovedfargen på veggene var det ingen som visste hvordan hadde vært. Vi fant imidlertid originalfargen på veggen i tolvte time, ellers ville vi vært veldig langt unna, innrømmer Per Kristian Engebretsen. I stedet for den rosa, var det til slutt planlagt en beige farge.
Opprinnelig var dette statsrådenes venteværelse. Når statsrådene er på Stortinget, skal de ha sitt eget lokale. Men i dag holder regjeringsmedlemmene til i andre lokaler når de skal møte parlamentarikerne. Det gamle statsrådsværelse har derfor senere vært benyttet både til telefonsentral, rikstelefon og postkontor.
 
Her er detaljer fra vegg og tak.
 
Per Kristian forteller at de i utgangspunktet trodde, at det i dette rommet hadde vært store innslag av forgylte flater. Det viste seg å være feil. De hadde benyttet slagmetall fordi de ikke hadde råd til gull. Egentlig ønsket han å tilbakeføre både pigmenter og materialer så langt som mulig slik de var opprinnelig.  Men siden slagmetall anløper i løpet av noen år, er det nå benyttet ekte bladgull i forgyllingsarbeidene denne gangen.
Det hele er gjort i forståelse med Riksantikvaren og i samarbeid med Norsk institutt for kulturminneforskning.
Stortingsbygningen er ikke fredet, men Stortinget ønsker å diskutere alle løsninger med Riksantikvaren. Mitt ønske er at Stortinget skal være en kulturbærer hva bygningen angår, sier Per Kristian Engebretsen.
 
Her ser du detaljer fra det flotte taket. Legg merke til rødfargen.
Per Kristian forteller videre at det andre spørsmålet som lenge sto åpent, var å finne kontrastfargen i taket. Det var enten en kraftig rødfarge eller en blåfarge, som ikke ville passet spesielt bra. Den røde ble valgt, men neste prosjekt som han gjerne vil ha realisert, er et rom som ligger speilvendt i forhold til statsrådsværelset. Der håper han å finne dokumentasjon i taket som kan underbygge valget, men som også kanskje kan medføre at man vil male om disse feltene i statsrådsværelset.
Det er helt ufattelig at dette treverket ikke er massivt tre!
Restaureringsarbeidet er nesten blitt for bra, sier Per Kristian. Da sikter han bl.a. til dører, brystning og gulv, som nå ser ut som massivt tre. Men her er det snakk om omfattende «ådringsarbeid». Benny Karlsson og Francisco Gonzalez har ådret uvanlig store flater. Blant annet ser et helt gulv nå ut som furu. De får velfortjent ros av sin oppdragsgiver.
 
Det er Malermester M. Bratfoss som har stått for maler arbeidet, og det er ikke første gangen dette firmaet har hatt store oppgaver med tilbakeføring av gamle, flotte lokaler. Men det er sjelden at de har måttet begynne helt på scratch slik som her. Det trengs veldig flinke fagfolk for å gjøre slikt arbeid, og man må være pinlig nøyaktig.
For ettertiden har jeg tatt vare på all historikk om prosjektet, forteller Per Kristian Engebretsen. Jeg har også skrevet min egen, lille historie som er lagt i en konvolutt et sted bak brystpanelet, et sted bare jeg og snekkerne kjenner til. Da er det mulig å finne tilbake til detaljer og farger, hvis det trengs ny restaurering om 100 eller kanskje 200 år.
Tusen takk, Per Kristian for at Therese og jeg fikk se dette fantastisk vakre rommet. Tove 

9 kommentarer:

  1. Hei, WOW for en historie og for et arbeid. Så mye spennende du kommer borti:-) Takk for at du deler dette med oss. Rene kultur- og kunstskatt seminaret:-) klem Siv:-)

    SvarSlett
  2. Ja dette er helt fantastisk, Siv,og jeg er så takknemlig for at jeg fikk se dette. Jeg skal love deg at Per Kristian Engebretsen er et spennende bekjentskap. Han har så store kunnskaper om det meste. En slik omvisning og samtale med ham gir meg påfyll i lang tid.

    Mange burde fått anledning til å se hva ekstremt dyktige fagfolk kan utrette,og ikke minst, hva interesserte og engasjerte mennesker, som Per Kristian kan få til!
    Kanskje kan du vise til dette innlegget på din blogg Siv?

    Og jeg sier til dere som leser dette, klikk deg inn på Sivs blogg, der finner du også mye vakkert.
    Siv er den første, smilende, lyse damen i grønt blant mine følgere.
    En god og fargerik helg ønskes av Tove

    SvarSlett
  3. Om du går inn på min blogg, ser du at jeg har satt deg på lista over flotte bloggger som jeg liker.
    God helg!

    SvarSlett
  4. Jeg skrev et innlegg over som du kommenterte så hyggelig, men det er det under som har hevisningen til deg:
    http://kleppanrova.blogspot.no/2012/11/sa-hyggelig.html

    Veldig interresant innlegg du har skrevet her. Jeg er veldig opptatt av gamle maleteknikker og farger alt som har med dette å gjøre. Om du ikke har lagt merke til det så har jeg en egen blogg som heter :http://vernatrehus.blogspot.no/
    Den handler om huset vårt på Hamar fra 1849(verna husmannsplass) og hytta vår som er en gammel skole i Furnes fra 1894.
    Jeg har litt mange hobbyer, men denne med gamle hus har jeg sammen med mannen min. Han snekkrer og jeg maler!
    Ha en flott helg!
    Ingun

    SvarSlett
  5. Hei igjen Ingun

    Så gøy at dere har den hobbyen sammen. Da hadde sikkert også din mann glede av å se denne bloggen om Stortinget.

    Jeg skal gå inn å lese på den andre bloggen din i morgen
    Min slekt på morsiden kom jo fra Hamar-traktene, så det er gøy for meg å lese. Har hørt mye om Furnes, men husker i farten ikke om de også bodde der.
    Skal spørre min gamle tante, GT-Sara. Hun vet det.

    Fortsatt god helg ønskes av Tove

    SvarSlett
  6. Hei Tove
    Ja, å besøke Stortinget og ha den ære av å kjenne en så kunnskapsrik og engasjert mann som Per Kristian Engebretsen i teknisk seksjon på Stortinget, er helt fantastisk!
    Fargen i dette rommet er helt spesiell og det var en opplevelse i seg selv å bare stå å beundre stemingen. Flott at man ønsker å beholde det historiske fargevalget i de gamle ærverdige bygningene som hører til Norges historie.
    Hilsen Therese, NCS Colour Centre Norway

    SvarSlett
  7. Så hyggelig med en kommentar fra deg, Therese.
    Vi er heldige som har fått denne muligheten!

    Og enig - dette er jo i utgangspunktet et litt spesielt fargevalg. Jeg ville aldri trodd at rosa var valgt. Derfor var det ekstra gøy at de i siste liten fant en liten rest av fargen! Og det er virkelig vakkert!
    Hilsen fra Tove

    SvarSlett
  8. Så spennende dette var! Skulle gjerne sett de rommene der :)

    SvarSlett
  9. Det forstår jeg, Liza, du som er så interessert i interiør, og selv er flink både med farger og annet.
    Hilsen fra Tove

    SvarSlett