fredag 2. mars 2012

Farger i sykehus

Nok en gang vil jeg vende tilbake til vårt besøk i Thailand, og det blir ikke siste!


Denne gang til vårt sykebesøk der. Heldigvis slapp vi innleggelse, men vi måtte dit flere ganger, og like imponert ble vi hver gang. Over dyktighet, effektivitet, service og vennlighet, og fordi det alltid var gullende rent der! Bangkok Hospitals avdeling i byen Hua Hin, overgikk alt jeg har sett av sykehus i Norge. Ikke når det gjelder størrelse, og jeg kan heller ikke uttale meg om kvaliteten på teknisk utstyr osv., selv om det vi så var førsteklasses. Men effektiviteten og det interiørmessige, var i topp klasse!


Og grunnen til at jeg tar det med her på bloggen, er selvsagt interiøret, med de helt riktige fargevalg! Kremhvite vegger, kremhvite eller hvite stoler, med aqua-fargede puter. Og denne lyse, turkise fargen fant vi igjen også på glassvegger.


Gulvene er lyse, en dypere krem-gul farge, med noe lysere mønster. Og du kan også i bakkant, til venstre på bildet, skimte andre detaljer av aqua på karmer, rekkverk etc.

Selv bildene på veggene hadde elementer av dypere turkis, slik at helheten ble estetisk og "ren"! Derfor er aqua, eller lys-turkis, som vi ofte kaller den, den beste hygiene-fargen! Den bør benyttes mye mer på bad, toaletter og andre steder der hygiene er viktig. Og er da selvsagt den mest korrekte fargen å bruke i interiøret i sykehus.
Jeg tror ingen av dere, selv de som egentlig kanskje ikke liker turkis, ikke ser at dette ser rent og hygienisk ut! 
Det er jeg som har tatt bildene, og det er ikke alltid lett å få frem de riktige fargenyansene, blant annet på grunn av ulikt lys.
Stolene på bildet over ser derfor litt grå ut, men de er det ikke. Faktisk var det enda vakrere der i virkeligheten enn på bildene. Tove








7 kommentarer:

  1. Der va det godt gjennomført fargesetting og møblering ja..samtidig som det er hygieniske farger er den turkise veldig beroligende..

    SvarSlett
  2. Helt riktig.
    Og selv om ikke jeg er fargeterapeut, sier disse at turkis også styrker immunforsvaret. Og det er heller ikke dumt på et sykehus! Hilsen Tove

    SvarSlett
  3. Fantastisk flotte fargevalg og nyansekombinasjoner!
    Selv om gul og turkis er komplementærfarger dvs. at de står langt fra hverandre i fargesirkelen, og kan virke urolig for øynene og hjernen, har de klart å balansere dette veldig bra ved å dempe kulørtheten i det gule (kulørsvak), men beholdt en ganske kulørsterk turkis. Hadde det derimot blitt valgt en mer kulørt gulfarge kunne det ha blitt stressende å oppholde seg der.
    Det kan se ut som om den turkise fargen ligger et sted mellom B20G og B40G i NCS Fargesirkel (se fargesirkelen til høyre)
    Hilsen NCS Colour Centre

    SvarSlett
  4. Det ser veldig delikat ut i allefall. Og utrolig flott til å være sykehus! Skulle vært slike farger her i Norge også, personlig blir jeg fysisk kvalm av sykehus :) Hadde hjulpet litt med den innredningen ja :)

    Liza

    SvarSlett
  5. Takk for et spennende foredrag på Hamar!
    Det var hyggelig å treffe deg.

    Mange av de tingene du snakket om har jeg vært borti før, men det er så viktig å få repetert dette. Mange ting var også nytt for meg feks at man kan se folk i forhold til farge, det var spennende. En rød man osv.
    Jeg skal lese mere om dette i boka de. Fargene betyr utrolig mye for trivsel og trygghet. Flott reportasje du viser til her i dette innlegget.
    God helg! Ingun

    SvarSlett
  6. Takk til Elin, NCS og Liza for kommentarer om farger i Bangkok Hospital. Både dere og jeg ser at fargevalget er så riktig!
    Fint at dere i NCS ga oss et hint om fargekoden på den turkise. NCS-systemet er helt uvurderlig for å finne frem til fargenyanser!
    God søndag! Hilsen Tove

    SvarSlett
  7. Så en takk til deg, kleppanrova, for hyggelig tilbakemelding om foredraget i Hamar.
    Jeg synes det var veldig hyggelig at du tok deg tid til å komme!
    Tenkte meg at du kunne en del om fargepsykologi ettersom du er så interessert i farger. Men fint at det også var ting jeg sa som var nye for deg. Jeg er så glad for hver dag jeg lærer noe, og du synes sikkert også det. Da kan du viderebringe det til elevene dine.
    En av grunnene til at det er så vanskelig å studere og å forske på farger er nettopp at vi er ulike mennesketyper og reagerer så ulikt på fargepåvirkning. Derfor er det systemet jeg benytter så fint.
    Eksempel: En rød person som kan være både stresset, temperamentsfull og lidenskapelig, trenger ikke mer av den røde fargen. Da kan det tippe over og bli negativt. Mer stress, sinne etc. Denne personen kan derimot trenge å roe ned,og da er komplementærfargen grønn kanskje den beste.
    Et grønt menneske, derimot, som er rolig, beskjeden og ofte litt vel tilbakelent, kan trenge rødt for å få opp dampen!
    Jeg skal på radioen i kveld, NRK P1 Kveldsåpent,og snakke farger. Mellom 19.00 og 19.30. Det går rett på lufta, så jeg håper journalisten stiller interessante spørsmål.
    God søndag! Hilsen Tove

    SvarSlett