torsdag 22. mars 2012

Norges Kreative Fagskole i Stavanger


Kjære elever og lærere ved Norges Kreative Fagskole i Stavanger, og andre inviterte gjester, til gårsdagens inspirasjonsdag på skolen. Takk for i går. Jeg synes alltid det er inspirerende å forelese på skoler, og jeg håper det ble inspirasjon begge veier.
Men ettersom tiden var i knappeste laget, rakk jeg ikke å innfri mitt løfte om å fortelle mer om de ulike mennesketypene. Christine snakket om at vi kan bli det vi vil, og få til det vi vil.

Jeg er helt enig med henne i at vi må ville, fokusere og handle, og på den måten vil vi lykkes i mye. Likevel er vi ulike som mennesker, og det er helt naturlig at vi som regel ikke kan være like gode i alt. Er det matematikk som står ditt hjerte nærmest, er det lite sannsynlig at du også er like interessert i interiør og design. Er du en "oransje person", eller er du en "fiolett person"?

I boken Fargene forteller, beskriver jeg de syv mennesketypene i det systemet jeg benytter. Ved hjelp av arbeidsboken som følger med Fargene forteller, kan du kartlegge deg selv.

Som regel har vi evner og kvaliteter som vi bør rendyrke. De finner du igjen i den mennesketypen som topper kartet ditt. Men vi har også evner og egenskaper fra andre grupper. Kartleggingen gir deg en god pekepinn om du har valgt rett vei og rett utdannelse. Christine nevnte at noen foreldre peker ut veien for sine barn, og ønsker at barna skal gå i deres fotspor. Det blir ofte helt feil, slik Christine sa.

I løpet av mine 20 år som kursleder og foredragsholder, har jeg fått høre mange historier om  ulykkelige mennesker som har blitt ledet til å gå feil vei, ikke sin egen.

Finn ut hvem du er, og bygg din grunnmur på dine sterke sider, evner og talenter. Ikke bare følg strømmen! Hent frem fargene i deg selv!


Og ettersom jeg snakket om merkevarebygging i går, gjelder det også deg selv. Våg og vis hvem du er! Våg å fortelle hva du har å by på! Våg og bruke farger for å sende de riktige signalene! Og er du på feil vei – gå inn på en annen. Det er aldri for sent!

Jeg håper også at veien din vil føre dypere inn i fargenes spennende verden. Lykke til på ferden!

Har du spørsmål, legg spørsmålene inn i kommentarfeltet på bloggen. Jeg lover å svare. Tove

Foto hentet fra Fargene forteller.
Tenk hva Moods of Norway har fått til ved å følge sin vei!
Det er tidligere innlegg om dem på bloggen.

2 kommentarer:

 1. Dette var inspirerende! Har brukt farger som "terapi" i mange år, hvor jeg er klar over at enkelte ganger må jeg rett og slett male kjøkkenet/ stuen i en annen farge bare for å finne roen igjen.

  Synes det er interessant det du skriver fordi det berører ubevisst mange av de valgene vi tar. Synes det er så synd når 90 % av jentene på jobben stiller i grått og sort både til hverdag og fest. Snakk om å ikke markedsføre seg selv. Selv om jeg må innrømme at jeg blir påvirket av miljøet som jeg har arbeidet i de siste 10 årene, innen bransjer som liker 2 streker under svaret, og hvor jeg nå går i mindre farger og mer ton i ton for å ikke stikke meg for mye ut. Det har noe med å bli tatt seriøst..?

  Har for å kompensere malt den ene veggen på kjøkkenet oransje, for nettopp å øke følelsen av livsglede og apetitt.

  Kan ikke utstå grønt, og synes det er interessant at du antyder at jeg kanskje trenger mer av denne fargen? Lurer da på hvorfor, for jeg opplever vel egentlig at den tapper meg for energi fremfor å gi påfyll?

  (Beklager veldig lang introduksjon til spørsmålet).

  SvarSlett
 2. Takk for din flotte kommentar, Helle.
  Det er helt riktig som du sier, bevisst bruk av farger er helsebot. Det å lytte til hva kroppen og intuisjonen sier, og å følge rådene er viktig.
  Du sier at du av hensyn til å bli tatt seriøst, har innfunnet deg med å unnlate fargebruk i jobbsammenheng. Det blir galt!
  Nå som fargene kommer inn på alle felt, har du muligheten til å innføre farger i klesdrakten. Start med et skjerf eller en genser/bluse. Kanskje de andre vil følge etter.
  At du har malt en vegg på kjøkkenet oransje, betyr at intuisjonen din er meget god. Det er nemlig den beste fargen du kan velge der du spiser.

  Du sier at du ikke kan utstå grønt. Vet du hvorfor? Har du et vondt minne knyttet til grønt? I så fall, gjør deg til venns med fargen sakte men sikkert.

  Jeg sa under foredraget at "ofte, men ikke alltid, er det slik at den fargen du liker minst, er den fargen du trenger mest". Men jeg vet ikke om det gjelder for deg. Ved å ta kartleggingen i arbeidsboken, kan du finne ut hvilken blanding du har av egenskaper fra de syv ulike mennesketypene. Ligger grønt på bunnen, kan det være at egenskapene som ligger i grønt, er noe du bør tilegne deg. Men jeg må se hele kartet ditt for å kunne si det sikkert.
  Forøvrig har du helt rett i det du sier når det gjelder grønt. Fargen gir ro og fred,men kan også virke pasifiserende. Det er en "lat" farge. Og ettersom du er så bevisst når det gjelder fargevalg, er det absolutt sannsynlig at du kan velge den bort i denne fasen av livet.
  Lykke til videre med utdannelse og jobb! La fargene fortsette å være gode venner og læremestre! Hilsen Tove

  SvarSlett