tirsdag 1. september 2020

Bilturen fortsetter i vårt vakre land.
Fra Ulefoss og Telemarkskanalen går ferden videre.


Her er vi kommet til Gvarv, og vi har nok ikke vært her tidligere.

Veien går videre til Bø i Telemark, og så til Seljord. Og det er Seljord kirke dere ser på bildet. Vi besluttet å overnatte i Seljord. Det begynte å bli kveld. Dessverre var Seljord Hotell fullbooket, et hotell fra ca. 1850, men vi ble anbefalt et gjestehus, som var veldig bra. Vi spiste middag, og tok oss en tur rundt i området.

Og det var ikke dumt, for jeg elsker slike gamle bygninger, som blant annet dette stabburet.

Jeg tror at det stabburet du ser først er det samme som det du ser over til venstre. Men her ser du det fra motsatt side. Du ser også stabburet bak i bildet til venstre.

Dette bildet viser mer av gården. Så velstelt og vakkert!
Hva for en praktgård vi ser i det fjerne fikk jeg ikke undersøkt. Men den er kjempeflott!


Neste morgen etter frokost, dro vi videre. Så flott natur over alt. Her er vi i Flatdal, som også  ligger i Seljord.

Her kommer vi til et klyngetun nede i dalen. Jeg har aldri hørt det ordet, men det blir som en liten landsby. Her er det 10 gårdstun og 40 hus samlet rundt Tunvollen - som er veikrysset inne i bygda. Og selvsagt måtte min mann kjøre inn her, for her ville jeg ta en titt.


Og også her var det et spesielt stabbur. Da vi sto og tittet, kom en hyggelig eldre mann bort til oss og fortalte at stabburet var fra 1708. Og han viste oss inskripsjonen på en av stokkene.


Men i landsbyen var det også noen nyere hus som du kan se, men flott at de har tatt vare på dette gamle. Og selv en gammel kirke har de!Flatdal Kirke er en langkirke fra 1654. Helt utrolig! Men den ble ombygd og restaurert i 1877 og i 1908. Jeg skulle gjerne sett inne i kirken.

Noen har kanskje hørt om Flatdalsteinen? Det er en runestein, som lå på kirkegården rett utenfor kordøren. Den er første gang beskrevet i 1765.
Nå er den på Kulturhistorisk museum.
Runeskriften lyder, oversatt til norsk:
"Ogmund risset disse runer og ber den allmektige Gud at han vil ta imot Gamals sjel, han som denne steinen ligger over."
Jeg skulle gjerne sett denne steinen - det er rørende.

Her slutter jeg nå, men vi reiser videre, så jeg håper du blir med på turen.
Hilsen Tove.
                                                                                                


8 kommentarer:

 1. Takk for turen! Jeg har ikke vært mye i Telemark. Kanskje det kan bli en tur dit neste år? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det anbefales, og mer vakkert kommer - da vil du ikke tvile på å ta turen! Hilsen Tove

   Slett
 2. Jeg er med på turen. Det er flott å se bildene dine, og så skriver du veldig informative innlegg. Mye å lære, og det vekker reiselysten. Selv om høsten er her, og arbeidsåret har startet, så har vi hatt nærmest sommer her i nord i dag. Hils, klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du synes innleggene gir deg noe. Det er jo en fryd å kjøre her, så jeg gjenopplever turen når jeg lager innlegget.
   Er veldig glad for at dere har hatt mye fint vær før høsten setter inn. Vi har vært på fjellet, og der har det også vært helt fantastisk. Håper du kommer dit en gang.
   Hilsen tilbake til deg, og klem fra begge.

   Slett
 3. Heisann, da har du bare en ting å gjøre, besøke Kulturhistorisk museum og studere steinen. Telemark er flott! Håper å komme til Lia neste helg. Kunne tenkt meg et gammelt stabbur der, men det blir med drømmen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en tur på museet hadde vært gøy. Og ja - gamle stabbur er herlige. Du får se flere.
   Kos dere i Lia! Hilsen Tove

   Slett
 4. Fine bilder og interessant reportasje! Så lærte jeg noe i dag også! Så lurt at dere tar avstikkere og finner ut av ting.

  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så bra at vi lærer hele livet, alltid interessant å lære noe nytt! Klem tilbake.

   Slett