fredag 6. mars 2020

Hvitt er egentlig ikke en farge, 
den står utenfor fargesirkelen, slik også sort gjør.
Likevel er det mye som kan sies om hvitt - og mye som kan føles på kroppen i hvite omgivelser.


Det er fristende å legge ut et innlegg om hvitt, nå som så mange steder i Norge har fått mye snø.
Ja til og med Østlandet har fått snø de siste dagene, selv om den nå er i ferd med å forsvinne igjen mange steder.

Jeg skal ikke skrive mye om hvitt her, bare be dere gå inn i stikkordsboksen litt langt nede på høyre side - "søk i denne bloggen", og skriv inn som stikkord: "Hvordan snøen fikk farge",  så får dere opp et innlegg jeg la ut den 12. februar i 2017.

Men litt fra denne vakre historien vil jeg gi dere:

Snøen hadde ikke fått noen farge. Da ingen av de fargerike sommerblomstene ville dele farge med snøen, gikk han til slutt til en liten hvit blomst og spurte om den ville dele farge med den. Og det sa blomsten ja til. Det var snøklokken.


Som takk vil jeg belønne deg, sa snøen. Du skal få vokse først opp av alle blomster om våren.  Om du så vokser gjennom meg, skal jeg ikke skade deg. Og så ble snøen hvit.


Hvit snø er vakkert i naturen, men hvitt er slett ikke bare positivt inne, tvert i mot!

Nyere forskning har vist at hvitt hjemme, i kontorlandskap og i klasserom er uheldig både for ytelse og konsentrasjon. Som den svenske lys- og fargespesialisten Karl Ryberg sier - "øynene leter etter fargesignaler som de kan videresende til hjernen, og når hjernen ikke mottar disse signalene, blir den sløv og sliten". Det er tankevekkende!

Så må dere nyte den hvite snøen! Men inne må dere velge farger. Det er viktig både for helse, velvære og trivsel! 


Men vakre hvite tulipaner kan du unne deg og kose deg med. Hilsen Tove.

12 kommentarer:

 1. Hvitt er flott i naturen, som hvit snø osv og som detaljer. Jeg synes hvite møbler er ganske fint også, men som du vet liker ikke jeg hvite vegger. Det har jeg lite av i mitt hus, jeg har noen lyse vegger, men de er i en gul, blå osv nyanse.
  Ha en fin helg.
  Her ligger det snøhvit ute, det er pent når sola skinner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Selvsagt vet jeg at du liker farger - det er bra!
   Vi har også lyse vegger i hele første etasje, men det er en litt mørkere variant av kremgult.
   I 2. etasje er det mer farger.
   Det var så hvitt og vakkert hos oss, nå pøsregner det, dessverre. En god søndag ønskes av Tove.

   Slett
 2. Ja, de hvite viddene er så vakre. Jeg bruker mye hvitt som basis inne, men jeg har møbler og bilder med farge. Hvite snøklokker og tulipaner er nydelig. Her er det ingen snø i dag heller, men tåke! Jeg har savnet vinteren, men det kommer vel snø et annet år. Eller kanskje vi får snø i natt? Ja, det blir spennende. Ha en vakker helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det regn. Men noe snø ligger fortsatt i hagen.
   Hvite blomster er vakkert, men farger må til som tillegg. En god søndag ønskes deg av Tove

   Slett
 3. Hei.Et lite livstegn fra yttersida av Vesterålen. Jeg har vært sløv på bloggfronten en periode, det har vært så mye annet å ta tak i.
  Jeg lærte at sort og hvitt er kontraster. Og jeg kan huske at vi som barn blandet farger ut fra primærfargene, det var alltid spennende. All verdens farger med utgangspunkt i 3 farger og to kontraster...lekbasert læring for meg.
  Snø er jeg ikke så glad i. Hadde jeg fått bestemme, så hadde vi fått 15 cm på kvelden på lillejulaften. Så kunne vi fått 2 cm påfyll når det var behov for hvitt igjen - når den opprinnelige snøen begynte å bli skitten!
  Ha en riktig god helg, hils. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Flotte bilder på din blogg. Ikke mange som ser havørn og får tatt bilde av den!
   Barn skal jo ha farger, og de fleste elsker å tegne og male. Og de bør få lov til å være med å bestemme farger selv på klær og på rommet sitt. Men ikke hvis de velger sort eller grått. Da må foreldrene fortelle dem hvor viktig fargene er for dem.
   Da er det bare å ønske deg en god søndag! Hilsen oss begge. Klem fra Tove

   Slett
 4. Snøen legger seg som et forsonende teppe over sliten natur. Vakker og lysende. Vi har faktisk hatt litt snø her i Bergen også, men for det meste er det grått, vått og mørkt her på denne årstiden. Jeg trenger farger, det merker jeg godt, så i mitt hus er det fargerikt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du har farger hjemme. Farger er som vitaminer! God helg ønskes av Tove i denne vanskelige tiden.

   Slett
 5. Heisann, hvor mange diskusjoner har jeg ikke hatt med kollegaer om svart og hvit er en farve eller ikke, jeg hevner nei, det er alle farver og ingen farver.
  Enden på visa ble at vi kaller det en ikke kulør. Hadde nettopp en kommentar på Vi som elsker gamle hus og landstil om svart, men jeg avslutta med ... at det er en annen diskusjon ;:OD) Nå er det grått ute, hele samfunnet preget av det.... friskt mot til oss alle - la oss håpe at vi kan spre litt oransje glede rundt oss, Tove ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så glad for at du nevner oransje. Det er den fargen vi trenger nå - livsgledens farge! For nå er det vanskelig for mange. Jeg ønsker deg og dine alt godt! Hilsen Tove

   Slett
 6. Her er det rikelig med fin, hvit snø rett utafor døra. Har faktisk gått på ski på jordet i dag! Det blåste friskt så det var ikke aktuelt med fjelltur.

  Fortsatt god torsdagskveld!

  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Skulle gjerne gått på ski med deg på jordet.
   Hent frem fargene inne, det er viktig i dette kaoset!
   Hilsen fra Tove

   Slett