fredag 7. juni 2013

Edvard Munch og Åsgårdstrand


Her er Edvard Munchs hus i Åsgårdstrand.    Ikke akkurat stort, men her likte han seg.       Men kanskje den viktigste grunnen til at han valgte Åsgårdstrand, var lyset. Det er fabelaktig! Tidlig morgen, eller ettermiddag/tidlig kveld er lyset helt spesielt. Og det er klart at det er viktig for en maler.

Og her er han på sokkel i Munchparken. Et område som strekker seg fra huset 
og ned til sjøen.

I våre dager holdes det konserter her, fra en scene som settes opp nederst på området. Publikum sitter på bakken, på tepper og medbrakte stoler, og i fint vær er det en fantastisk stemning. Et sted artister liker å opptre. Mange av våre største artister har vært her, og jeg har opplevd mange. Kanskje var Per Aabel den jeg husker best, fordi han ikke sang, men fortalte og leste historier på sin helt spesielle måte.

 
I år er det 150 år siden Edvard Munch ble født, og jubileet feires med en storslått Munch-utstilling på Nasjonalmuseet og Munch-museet i Oslo. Hele 270 verk kan utstillingen skilte med. Verkene dekker en periode på over 60 år, og utstillingen følger kunstnerens verk og kunstneriske prosjekter mer eller mindre kronologisk.Men tilbake til Åsgårdstrand.


 
Ved siden av huset står en liten rød "låve"/atelier, der besøkende kan se kopier av noen av kunstnerens bilder.
Jeg er ingen kunstekspert, men ut fra det jeg har lest og hørt, var Edvard Munch en symbolikkens mester - også når det gjelder farger.
Et enkelt eksempel kan være når han fremstiller to unge piker - en i uskyldshvit kjole, og en i syndens røde. Alle forstår da hva han ønsker å si!

Over til høyre ser du huset sett fra veien. Og til venstre ser du nok et bilde som viser utsikten gjennom Munchparken og ned mot havnen i Åsgårdstrand. 
Det er ikke mange dagene siden dette stedet vrimlet av utenlandske journalister fra store deler av verden.
Ønsker du å vite mer, gå inn på www.munch-asgardstrand.no.
 
Vestfold Fylkeskommune har forøvrig fremmet forslag om å frede Edvard Munchs hus.
Forslaget om fredning omfatter Edvard Munchs bolighus og atelier, eksteriør og interiør inkludert fast innredning. Forslag om fredning gjelder også Munchsparken med vegetasjon og installasjoner som opparbeidede gangstier, murer, porter samt portrettbysten av Edvard Munch utført av Arne Durban.
 
Jeg har ikke lov å vise bilde av Edvard Munch her, men jeg kan ikke dy meg fra å vise det morsomme bildet malt av Kjell Aukrust - Solan og Ludvig, på broen, der det kjente bildet "Pikene på broen" ble malt. Det er fornøyelig synes jeg.  

Kiøsterudgården og trærne foran står der fremdeles. Men det er egentlig ikke en bro man ser, men en molo. Og den står også i dag.

Denne helgen er det Åsgårdstrandsdagene 7. - 9. juni.
Og da skjer det som vanlig mye i Åsgårdstrand.
Konserter, kunstutstillinger, underholdning, salgsboder, aktiviteter for barn og voksne på brygga og i badeparken og matservering. 
                                                                                                                                                        Mellom kl 11.00 - 18.00 både lørdag og søndag:
Om Munchs kunst og tilknytning til Åsgårdstrand. Sted: Munchs hus.
 
Dessuten kan du få en guidet tur med den meget dyktige guiden, Guri Aasen: "Vandring i Munchs fotspor".                           
Lørdag mellom 13.00 - 14.00. Søndag 15.00 - 16.00. Oppmøte foran Thon Hotell. 
 
Og de som skal spille fra scenen i Munchparken i år er VAMP, som spiller fredag kveld og Bjørn Eidsvåg på lørdag. Begge kvelder kl. 20.00.
Etterpå er det nachspieel og folkefest i stort telt på brygga.
 
Søndag er det kostymetog kl. 14.00, og årets tema er: Åsgårdstrand på Edvard Munchs tid. 
 
Ta en tur da vel!Tove.
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 

5 kommentarer:

 1. Hei, Spennende info om Edvard Munch...håper huset blir fredet og tatt godt vare på....kos deg i helgen! klem Siv:-)

  SvarSlett
 2. Et herlig sted, jeg var der en flott høstdag for noen år siden. Beliggenheten var så flott. Jeg synes nesten alltid gamle hus ligger fint plasser i terrenget, fordi folk var opptatt av plasseringen i forhold til lyset (de hadde ikke elektrisitet)
  Viktig å minnes Munch, hen er en stor kunstner som jeg liker.
  Ha en forstt flott helg, det blir nok å tre inn i middelalderen for meg på Domkirkeodden på søndag.
  Ingun

  SvarSlett
  Svar
  1. Min mann arvet hytte her, ettersom min svigerfar kom herfra.
   Nå er hytta revet, og vår yngste sønn har bygget flott hus på eiendommen, med sommerleilighet til oss, men som vi selvsagt kan benytte hele året. Vår eldste sønn bor også her, + tre barnebarn. Så vi har alle samlet på et sted.
   Enig - det er vakkert her. Og denne helgen har det også vært Færderseilas. Så vi har sett båtene både på vei ut fredag kveld og tilbake i går. Et flott syn.
   Kos deg på Domkirkeodden! Hilsen Tove

   Slett
 3. Så synd jeg gikk glipp av dette :)
  Men den helgen var jeg med å arrangere et fabelaktig sykkeltreff for Torsnes damer! Med forskjellige oppgaver som skulle løses, quiz, sang, grilling, utkledning, og fest om kvelden med reker og vin :)
  Veldig gøy var det.

  Liza

  SvarSlett
 4. Da hadde vi det bra begge to!
  Men Åsgårdstrandsdagene arrangeres hvert år. Mye for barn der også. Så du får ta en tur neste år.
  Du kan lese på på nettet om hva som skal foregå.
  Fortsatt god sommer ønskes deg og dine av Tove.

  SvarSlett