torsdag 30. august 2012

Farger i sykehjem og andre institusjoner.
 
Tidligere denne uken var jeg invitert til Helland Møbler AS for å snakke om farger.
Fokuset skulle være på fargevalg i sykehjem og ulike institusjoner, noe som er et meget viktig tema.
Du kan jo tenke deg selv å skulle bo på et sykehjem i flere år der fargene enten er utelatt eller farger er valgt helt på må få. For begge deler er nesten like ille!
 
Det er Helland Møbler bevisste på, og derfor fikk vi også en fin dialog om fargenes betydning.

 
Hellands hovedkontor og fabrikk ligger på Stordal, men de har avdelingskontor i Oslo, og i flere land rundt i verden.
Jeg var på deres showroom i Oslo, og passet på å ta noen bilder. De yter vel ikke møblene full rettferdighet, men dere kan likevel få et visst inntrykk av møblene, og se et lite utvalg av de vakre fargene. For å se mer kan dere gå inn på www.helland.no.
 
Denne vakre rød/oransje fargen gjør godt for et sykt menneske, når man får den i passe mengder. Møbler er en av de beste måtene å få farger inn i et interiør. Det blir fargeklatter som vi kan glede oss over. Vegger kan holdes i en lys variant. Krem er en god farge.
Her er en spesialstol i samme farge som i hvilestolen over, og i bakkant av bildet ser du en mer oransje fargenyanse.

Men Helland hadde flere vakre farger å by på.
Her er en lilla variant, en mellomting mellom fiolett og indigo. Ikke alle vet forskjellen, men fiolett er den rød-lilla fargen, mens indigo er den blå-lilla.
Goethe sier at for å få glede av den fiolette fargen, bør man ha et "modent sinn".  Fargen vil derfor være god i sykehjem og eldresentre.
 
Fra Hellands nettsider www.helland.no, har jeg hentet følgende:
 
"Helland «en ener på helse- og pleiemøbler»
Helland Møbler ble grunnlagt i 1947. Siden 1960 har vi laget møbler for kontraktsmarkedet. Vår målsetting har hele tiden vært å skape formsikker design, utvikle fleksible løsninger og holde høy kvalitet. Helland så tidlig nødvendigheten av å samarbeide med profesjonelle designere i utviklingen av produktene. Designkvalitet er i dag et av våre kjennetegn."
 
Og nå vet jeg, at også farger står i fokus hos denne bedriften. Det er jeg veldig glad for!
 
Her er et virkelig blikkfang. En enkel stol eller to i en slik farge kan sette spiss på et interiør. 
Magenta eller rosa, kan godt kombineres med den lilla. Hva med en magentafarget puff eller to?
Jeg ville også valgt puter hvor denne fargen inngår i den lilla sofaen, slik at den ikke virker dyster.
 
 

Videre skriver Helland på sine nettsider:
«Møbler med god design skaper glede og estetisk velvære i det offentlige eller private rom. Hos Helland Møbler er vi overbevist om at mennesker venter lettere, samarbeider mer og oppnår bedre resultater i et miljø som både er funksjonelt og designmessig tiltalende. Verdien av dette lar seg vanskelig måle i annet enn ren trivsel. Trivsel lønner seg!»
 
Jeg vil legge til at man også får bedre helse og føler større velvære i et slikt miljø, der farger og form spiller på samme lag.
 
Jeg takker Helland for et hyggelig samvær og en fin dialog, og håper at de etter mitt besøk, blir enda mer interessert i fargenes spennende og interessante verden! Tove
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

4 kommentarer:

 1. Hei, Ja dette er fremtiden - farger på syke og aldershjem kan bli medisin med din hjelp:-) Det er helt klart:-) klem Siv

  SvarSlett
 2. Ja farger er medisin! Du har helt rett Siv! Jeg er overbevist om at helsen bedres og velværet øker med et godt og riktig fargevalg. Og det var kjempehyggelig hos Helland fordi de var så åpne for farger.

  Og de var menn!
  Ikke for å fornærme menn, men kvinner er generelt så mye mer interesserte i og åpne for ny lærdom om farger.
  Derfor var dette spesielt oppløftende! Det lover godt!
  Solskinnshilsen fra Tove

  SvarSlett
 3. Godt at noen tenker på dette. Min mor var på sykehjem i en periode, og jeg gremmet meg over de til dels kvalmende fargene som var brukt i korridorene og på rommene. Det gjaldt de store flatene mer enn møblene.
  Det var tydelige tanker bak fargevalgene, det dreide seg om "gjenkjennelse", rød og grønn avdeling osv. Men når disse tingene var bestemt, lot det til at tilfeldighetene eller restlagrene fikk råde. Får håpe at arkitekter og entreprenører blir flinkere til å vektlegge dette.

  SvarSlett
 4. Tusen takk for en god tilbakemelding.
  Selvsagt tenkes det økonomi også her, men kan man ikke likevel gjøre det litt hjemmekoselig?! Dette er hjemmet til mange syke og eldre, ikke et oppbevaringssted! Å velge en god og trivelig farge på veggen koster ikke mer, man må bare vite hva man gjør. Glem mote og trend!
  Når det gjelder møbelstoffer kan det være værre. Rimeligere kvaliteter kommer gjerne i et mindre utvalg, men også her burde leverandørene tenke gode farger.

  Når det gjelder gjenkjennelse er det svært viktig for pasienter med demens eller Alzheimer,og her er fargene til god nytte. Det viser seg også at farger, musikk og dufter kan nå frem til dem og fremkalle minner.
  Beste hilsener fra Tove

  SvarSlett