søndag 15. juli 2018

Det er ikke alltid like lett å ta viktige valg!

Og nå tenker jeg spesielt på de unge som skal velge yrke og videre utdanning i disse dager.

Hentet fra boken Fargene forteller

Klart at ungdommene bør lytte til råd fra foreldre og andre voksne, men jeg vil gjerne presisere at ungdommene ikke bør la seg presse inn i utdanninger eller yrker bare fordi de kan tjene godt eller fordi noen yrker har høy status. Jeg kjenner mennesker som har gruet seg til hver dag på jobben - da hjelper det ikke hverken med penger eller beundring!


Her ser du en gruppe tidligere elever, som virket glade for yrkesvalget. Her var det snakk om kreative fag som interiør og retail design. Da må du være interessert i farger og form.
Det er veldig givende å undervise unge mennesker, uansett hvilke mennesketyper de er.


Ønsker du å søke deg inn på befalskolen, er det helt andre kvaliteter som gjelder.


Eller hva med idrett? Veldig mye å velge blant og det er ikke sikkert langrenn passer for deg, kanskje er det dans? Her må utholdenhet være til stede. I begge grener ligger det ufattelig mye trening.
Kanskje er politikk noe for deg? Eller hva med å velge å bli politi? Det er mange ulike grener innen politiet.
Eller kanskje er du fingernem og praktisk anlagt, slik at yrker som snekker, elektriker eller maler er noe du kan tenke deg? Hva med omsorgsyrker som sykepleier og barnepleier - eller kanskje lærer?

Alle disse eksemplene gir jeg for at du skal forstå hvor ulike vi er som mennesker. Vi har ulike evner og væremåter, ulike interesser og reaksjonsmønstre.
Jeg bruker syv ulike mennesketyper for å synliggjøre dette, og det er mange som synes dette er til god hjelp for valget de må ta.

Hentet fra boken Fargene forteller

Her er tre av de syv ulike mennesketypene du ser over i innlegget. De burde valgt helt ulike yrker.

Hvis du har vanskeligheter med ditt valg - lån boken min Fargene forteller på biblioteket eller kjøp den. Der kan du lese om de syv ulike mennesketypene, og ved å benytte arbeidsboken som følger med, kan du ta en kartlegging som kanskje vil hjelpe deg til å ta et godt valg. Ta kontakt hvis du tror jeg kan hjelpe deg.

Du kan også søke på "mennesketyper" til høyre her i bloggen, og få opp et innlegg fra 13. desember 2014, der kan du lese mer om dette temaet.

Lykke til med ditt valg! Hilsen Tove.


2 kommentarer:

 1. De unge må få velge selv hva de vil. Vi har alt for mange unge mennesker som ikke tar egne valg. Noen velger det og det fordi foreldrene mener at det passer for dem eller at de er umodne og bare påvirket av vennekretsen når de skal begynne på vg. skole.
  Men et år med estetiske fag får man alltid brukt for, selv om man skal bli elektriker eller hva det nå blir. For å lære å se, former, farger, estetikk er viktig!
  Ha en fortsatt fin sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er så enige. Å velge feil vei blir ikke et godt liv. Selvsagt går det an å snu, men det er ikke alltid like enkelt. Jeg synes de ikke legger nok vekt på estetiske fag på skolene i dag. Klart det er viktig.
   Fortsatt fine dager ønskes også deg. Hilsen Tove

   Slett